În viață experimentăm evenimente neașteptate, stres și neliniște care ne pot copleși. Nimeni nu este imun la aceste condiții umane. Uneori situațiile le putem rezolva pe cont propriu, alteori se observă tipare care nu pot fi rezolvate cu atât de multă ușurință iar problemele încep să se agraveze afectând viață profesională și cea privată.
Atunci când resursele interioare și exterioare nu mai sunt suficiente pentru a face față eficient rolurilor și responsabilităților de zi cu zi, terapia este adesea cea mai eficientă și rapidă cale prin care să depășești aceste obstacole și să îți regăsești gândurile pozitive. În tot acest demers al psihoterapiei, cel mai important personaj ești TU, susținut de terapeutul care îți ghidează mecanismele prin care poți să îți schimbi viață.
Psihologul stabilește cu ține obiectivele, urmărește progresul și măsoară rezultatele. Scopul terapiei este acela că în viitor să reușești să identifici tiparele și să treci mult mai ușor prin diverse episoade care pot să îți afecteze calitatea vieții.
PeopleDevelop.ro îți descrie în ce situații este nevoie să nu mai ignori problemele și care sunt principalele motive pentru care să apelezi la un psiholog.
Când ai dificultăți în a construi și menține relații
Sănătatea emoțională poate avea un impact major asupra relațiilor noastre în mai multe moduri. Poate să determine o persoană să se retragă de lângă cei apropiați, poate provoca insecuritate într-o relație care duce la înclinarea puternică a unei alte persoane pentru sprijin emoțional (dependență). Persoanele care se lupta cu probleme psihologice sau emoționale pot avea dificultăți în a menține relațiile cu persoanele cu care interacționează.
Atunci când te confrunți cu o trauma concretă
Persoanele cu antecedente de abuz fizic, sexual sau alte traume pe care nu și le-au vindecat pe deplin pot beneficia enorm de pe urmă psihoterapiei. Psihoterapia permite unei persoane să exploreze aceste experiențe dureroase cu cineva care are experiență în a ascultă aceste probleme într-un spațiu confidențial și liber de judecată și poate ghida procesul de vindecare emoțională.
Atunci când lipsește bucuria pentru activitățile obișnuite sau hobby-uri
Persoanele care se lupta cu probleme psiho-emotionale se simt adesea deconectați sau înstrăinați de viață. Drept urmare, își pierd interesul pentru lucrurile de care se bucurau de obicei în trecut indiferent dacă era vorba despre hobby-uri sau socializare. Cele mai frecvente cauze ale dezinteresului perpetuu și ale sentimentului de goliciune interioară includ depresia, durerea sau abuzul și / sau neglijarea cronică din copilărie. Izolarea și apatia față de viitor, chiar și dorința de a nu mai fi în viață, sunt semne că persoană ar putea experimenta depresie sau o altă formă de tulburare de dispoziție.
Atunci când te confrunți cu dependențe
În momentul în care o persoană se află sub stres mental, apelează la lucruri care sunt satisfăcătoare, amortitoare, distrugătoare sau distragatoare pentru a face față: consumul de substanțe, jocurile de noroc, relațiile toxice, consum excesiv de dulciuri sau de mâncare etc. Pe termen scurt orice dependență poate ajută temporar la ameliorarea sentimentelor nedorite cum ar fi lipsa de speranța, anxietatea, iritabilitatea și gândurile negative. Dar, pe termen lung acestea sunt nocive și duc la probleme de sănătate serioase putând pune în pericol chiar viață persoanei. Dacă tu sau o persoană apropiată ție se confruntă cu dependențe este crucial să cauți ajutor profesional cât mai repede cu putință. Un prieten sau un membru al familiei poate să sprijine dar nu este un centru de reabilitare.
Atunci când cauți succesul și performanță în diverse aspecte ale vieții
Terapia poate să te ajute să devii o persoană mai bună atât în relația cu sinele cât și în relația cu cei din jur. Un terapeut calificat poate să te ajute să te descurci și să înțelegi mai bine situațiile interpersonale în diverse contexte din viață. Te poate ajută să înțelegi propriul rol într-o situație și ce poți face pentru a obține rezultate mai bune. Mai mult, te poate ajută să înțelegi punctul de vedere al celorlalți astfel încât să fii mai conștient de impactul pe care îl ai asupra altora și astfel să devii mai eficient în acțiunile tale.
Dacă tu sau cineva drag se regăsește în una dintre situațiile de mai sus, poți cere ajutor. Dacă ai nevoie de Psiholog în Sector 6, cabinetul People Develop Center e aproape de tine.