Aflati de ce sa folositi becuri led sau incandescenta pt. fiecare camera

Aflati de ce sa folositi becuri led sau incandescenta pt. fiecare camera

Sunt multe lucruri pe care le putem invata urmarind diferitele platforme online. De exemplu, sunt o multime de exemple si sfaturi despre cum sa alegem becurile. Desi aparent banale, becurile pot influenta atmosfera dintr-o incapere, iar in unele cazuri pot preveni aparitia miopiei.

Aflati de ce sa folositi becuri led sau incandescenta pt. fiecare camera!

Luminile cu LED-uri folosesc cu aproximativ 50% mai putina energie electrica decat optiunile traditionale cu incandescenta, fluorescenta si halogen, ceea ce duce la economii substantiale ale costurilor de energie, in special pentru spatiile cu lumini care sunt aprinse pentru perioade lungi de timp. De asemenea, LED-urile vizeaza lumina intr-o directie specifica, spre deosebire de becurile conventionale, care emit lumina – si caldura – in toate directiile, deoarece LED-urile sunt montate pe o suprafata plana, emit lumina mai degraba emisferic decat sferic. Aceasta capacitate de iluminare directionala reduce pierderea de lumina si energie.

Spre deosebire de iluminatul incandescent, LED-urile nu se „ard” sau nu se defecteaza, ci doar se estompeaza in timp. LED-urile de calitate au o durata de viata estimata de 30.000–50.000 de ore sau chiar mai mult, in functie de calitatea lampii sau a corpului. Un bec incandescent tipic dureaza doar aproximativ 1.000 de ore; unul fluorescent compact comparabil dureaza intre 8.000 si 10.000 de ore. Cu o durata de viata mai lunga, LED-urile pot reduce costurile cu forta de munca pentru inlocuirea becurilor in situatii comerciale, realizand un sistem de iluminat cu intretinere mai redusa.

LED-urile suporta frigul spre deosebire de lampile fluorescente. La temperaturi scazute, este necesara o tensiune mai mare pentru a porni lampile fluorescente, iar fluxul luminos (puterea sau intensitatea luminii percepute) este scazut. In schimb, performanta LED-urilor creste pe masura ce temperaturile de functionare scad. Acest lucru face ca LED-urile sa fie o potrivire naturala pentru vitrine frigorifice, congelatoare si spatii de depozitare la rece, in plus fata de aplicatiile in aer liber, cum ar fi parcarea, perimetrul cladirii si semnalizarea. Testarea DOE a unei lampi frigorifice cu LED a masurat o eficienta cu 5% mai mare (eficienta unei surse de lumina in lumeni pe watt, cum ar fi mile pe galon) la -5 ° C, comparativ cu functionarea la 25 ° C.

Fara filamente sau carcase din sticla, LED-urile sunt rezistente la rupere si in mare masura imune la vibratii si alte impacturi. Iluminatul traditional este de obicei continut intr-un exterior din sticla sau cuart, care poate fi susceptibil la deteriorare. LED-urile, pe de alta parte, tind sa nu foloseasca sticla, ci sunt montate pe o placa de circuit si conectate cu fire lipite care pot fi vulnerabile la impact direct, dar nu mai mult decat telefoanele mobile si dispozitivele electronice mici similare.

Majoritatea lampilor fluorescente si HID nu ofera luminozitate completa in momentul in care sunt aprinse, multe dintre ele necesita trei minute sau mai mult pentru a atinge puterea maxima de lumina. Cu toate acestea, LED-urile se aprind la o luminozitate de 100% aproape instantaneu si fara intarziere la re-aprindere. Acest lucru poate fi avantajos in urma unei pene de curent sau oricand angajatii deschid o cladire in timpul orelor diminetii devreme, cand afara este inca intuneric.

Sursele de lumina traditionale tind sa aiba o durata de viata mai scurta cu cat sunt pornite si stinse mai mult, in timp ce LED-urile nu sunt afectate de ciclul rapid. Pe langa afisajele luminoase intermitente, aceasta capacitate face ca LED-urile sa fie foarte potrivite pentru utilizarea cu senzori de ocupare sau de lumina naturala.

Poate fi nevoie de mai mult de cativa dolari pentru a face sistemele comerciale de iluminat fluorescent reglabile, dar LED-urile, ca dispozitive semiconductoare, sunt in mod inerent compatibile cu comenzile. Unele LED-uri pot fi chiar reduse la 10% din puterea de lumina, in timp ce majoritatea luminilor fluorescente ating doar aproximativ 30% din luminozitatea maxima. LED-urile ofera, de asemenea, o diminuare continua, spre deosebire de nivel de trepte (unde trecerea de la 100 la 10 la suta a iesirii luminii este lina si fara intreruperi, nu pe niveluri).

Mai putin de 10% din puterea folosita de lampile cu incandescenta este de fapt convertita in lumina vizibila. Cea mai mare parte a puterii este convertita in infrarosu (IR) sau caldura radiata. Caldura excesiva si radiatiile ultraviolete (UV) prezinta un pericol de arsuri pentru oameni si materiale. LED-urile nu emit practic IR sau UV. Progresele rapide in tehnologiile de iluminat cu LED-uri, cu mai multe imbunatatiri la orizont, au avut ca rezultat scaderea costurilor si cresterea fiabilitatii LED-urilor. Si, desi poate fi tentant sa presupunem ca LED-urile sunt alegerea potrivita pentru toate aplicatiile din cauza eficientei lor energetice, selectia ar trebui sa se bazeze pe o combinatie de factori, inclusiv calitatea si distributia luminii, progresivitatea si durata de viata estimata.

Nu este de mirare ca majoritatea scolilor din ziua de astazi folosesc becuri LED, deaorece un studiu a demonstrat ca pot avea un efect pozitiv asupra elevilor. Calitatea luminii in sala de clasa este un element important de luat in considerare atunci cand revizuiti sistemele de iluminat. Fara cea mai inalta calitate a luminii din sala de clasa, elevii ar putea fi in imposibilitatea de a vedea materialul de studiu, pot avea dificultati sa se concentreze sau sa aiba dificultati in navigarea in scoala. Tehnologia LED s-a dovedit ca atinge performante consistente de iluminare in comparatie cu optiunile alternative. Adesea, stralucirea sau palpairea asociate cu iluminarea mostenita pot avea un impact negativ asupra elevilor si profesorilor, provocand disconfort vizual. Folosind lumini LED, disconfortul dispare total!