Alegerea cuptorului potrivit pentru bucătăria ta: 4 aspecte esențiale de care să ții cont

Alegerea cuptorului potrivit pentru bucătăria ta: 4 aspecte esențiale de care să ții cont

Într-o bucătărie, cuptorul a devenit unul dintre cele mai utilizate aparate electrocasnice, alături de frigier, plită sau mașină de spălat vase. Într-adevăr, acesta poate ocupa mult spațiu dacă vine în varianta de aragaz cu cuptor clasic, însă astăzi există și numeroase variante de cuptoare încorporabile din care poți alege, astfel că îți poți echipa bucătăria în mod eficient, ținând în același timp la aspectul estetic pe care dorești să îl obții. Iată de ce criterii trebuie să ții cont atunci când dorești să achiziționezi un cuptor potrivit pentru echiparea bucătăriei tale.

Tipuri de cuptoare disponibile

Există, într-adevăr, mai multe tipuri de cuptoare disponibile, astfel că alegerea acestuia poate deveni dificilă dacă nu cunoști informații legate de utilizarea și scopul acestor aparate electrocasnice. Există modele de cuptoare cu convenție sau cuptoare care gătesc cu abur, cuptoare mici, medii sau mari, respectiv cuptoare standard sau incorporabile.

Pentru că metoda de gătire este un criteriu esențial în achiziția unui cuptor, poți alege între varianta de cuptor cu convenție naturală sau varianta de cuptor cu căldură pulsată sau circulată. Cel natural cu convenție este un model tradițional de cuptor, aerul fiind încălzit vertical cu ajutorul celor două rezistențe electrice cu care este prevăzut, în timp ce cuptorul multifuncțional cu ventilație face posibilă circularea uniformă a aerului cald, în vederea obținerii unei gătiri mai rapide și uniforme.

În ceea ce privește dimensiunea cuptorului, este nevoie să ții cont de numărul de persoane din gospodărie, respectiv de spațiul pe care îl ai disponibil. Ține cont că există cuptoare cu volume mici, de mai puțin de 48 de litri, cuptoare cu volume standard, cu un volum între 48 și 60 de litri, dar și modele de cuptoare cu volume mari, cu o capacitate de peste 60 de litri.

Există, de asemenea, modele de cuptoare standard, respectiv modele moderne de cuptoare/cuptoare incorporabile care te pot ajuta să îți echipezi bucătăria într-un mod inedit, în stilul preferat și în funcție de spațiul de care dispui.

Sistemul de curățare a cuptorului

Un alt aspect esențial în alegerea cuptorului potrivit se referă la sistemul de curățare cu care acesta este prevăzut. Deoarece curățarea manuală a cuptorului nu este deloc plăcută, alege un model de cuptor care este prevăzut cu sistem de curățare automată.

Un cuptor cu sistem de curățare catalitică permite degresarea automată în timpul gătirii, atunci când temperatura depășește 200 de grade Celsius. La final, rămân doar resturile care pot fi îndepărtate în mod ușor cu un burete.

În ceea ce privește cuptorul cu sistem de curățare pirolitică, temperatura acestuia poate crește până la 500 de grade Celsius, astfel încât să fie eliminate toate reziduurile alimentare. În acest fel, acesta este cel mai eficient sistem de autocurățare cu care poate fi prevăzut un cuptor.

Opțiunile de gătire ale cuptorului

Există numeroase opțiuni și programe de gătire pe care le poți folosi pentru obținerea unor preparate delicioase și sănătoase. Există cuptoare cu rețete preprogramate, dar și cuptoare cu ușă retractabilă, cu siguranța ușii la rece, cu închidere lentă sau cuptoare cu sertar de încălzire în partea de jos, util pentru menținerea preparatelor la cald.

Caracteristicile tehnice ale cuptorului

Este important ca pe lângă funcțiile de gătire pe care le are, cuptorul ales să întrunească și celelalte caracteristici tehnice utile. De exemplu, dacă este vorba despre un cuptor electric, alege un model care să consume puțină energie electrică, respectiv unul care să pregătească alimentele în mod rapid.

Cu ajutorul acestui aparat electrocasnic, vei reuși să îți ușurezi în mod considerabil sarcinile în bucătărie și să obții cele mai gustoase preparate pentru tine și întreaga familie. Pentru aceasta, însă, este important să alegi cuptorul potrivit din toate punctele de vedere.