Ce este un aparat dentar mobil si care sunt beneficiile?

Ce este un aparat dentar mobil si care sunt beneficiile?

Ortodontia este acel domeniu al stomatologiei care se ocupa cu indreptarea dintilor cu ajutorul unui aparat dentar. In functie de natura problemelor cu care se confrunta fiecare pacient, este important sa fie aleasa cea mai potrivita solutie, care sa rezolve problema complet, intr-un timp cat mai scurt si cu costuri cat mai reduse.

In acest scop, exista o varietate de aparate dentare. In functie de materialul din care sunt facute, ele pot fi metalice, ceramice sau din safir. De asemenea, pot fi vizibile sau invizibile, cele din urma fiind preferate de unii pacienti din considerente estetice. O alta clasificare posibila imparte dispozitivele in fixe si mobile.

Cand este recomandat un aparat dentar mobil?

Potrivit specialistilor de la clinica stomatologica dentalpremier.ro, aceasta solutie este potrivita indeosebi pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 12 ani, adica atunci cand incep sa apara dintii permanenti, pentru a garanta o pozitie corecta a acestora. Este posibila si corectarea maxilarelor care, in anii anteriori, au suferit deformari ca urmare a unor obiceiuri precum suptul exagerat al degetului sau al biberonului.

In cazul in care micul pacient este disciplinat si respecta intocmai recomandarile medicului, sansele de reusita sunt de 100%. Beneficiile purtarii sale sunt numeroase:

• influenteaza pozitiv dezvoltarea arcadelor dentare;
• ajuta la pastrarea spatiilor dentare cauzate de pierderea prematura a dintilor de lapte. Datorita acestui fapt, reuseste sa ghideze pozitia corecta a dintilor permanenti;
• imbunatateste modul in care sunt muscate alimentele;
• elimina eventualele anomalii si probleme legate de inghitirea alimentelor, precum si de procesul de rostire a sunetelor;
• creeaza spatiul necesar pentru cresterea in bune conditii a fiecarui dinte permanent.

aparat dentar
aparat dentar

Caracteristicile unui aparat dentar mobil

Dispozitivul este format din mai multe elemente: baza acrilica, croset, arcuri si surub. Baza acrilica se realizeaza in laborator, in urma unei amprente. Ea ofera suport pentru surub si pentru arcuri si, spre bucuria celor mici, poate fi colorata in functie de dorintele pe care ei le exprima.

Crosetul asigura imobilizarea aparatului si este elementul care se prinde de molari si de premolari. Arcul are rolul de a misca dintii in pozitia dorita, iar surubul ajuta la expansiunea arcadelor. Acesta din urma poate fi activat de catre medicul ortodont sau de catre pacient, cu ajutorul unei cheite speciale.

Succesul unui tratament cu aparat dentar de acest tip depinde in mare masura de disciplina pacientului si de capacitatea lui de a urma intocmai instructiunile medicului ortodont.

Pentru eficienta maxima, el trebuie purtat cel putin 16 ore pe zi. In cazuri mai speciale, se recomanda purtarea chiar si pentru un interval de 20 de ore in fiecare zi. De asemenea, este important ca, dupa fiecare utilizare, dispozitivul sa fie spalat si uscat temeinic, astfel incat sa se evite depunerea placii bacteriene.

Daca pacientul nu este constiincios, tratamentul poate fi ineficient. Exista si riscul pierderii, din cauza dimensiunilor reduse, iar atunci cand este purtat nu se pot realiza decat miscari simple ale dintilor.
Avantajele sunt insa mult mai numeroase. Un aparat dentar mobil este usor de purtat si de curatat si nu este foarte vizibil. El poate fi indepartat cu usurinta si personalizat prin alegerea culorii. De asemenea, costurile sunt reduse, comparativ cu alte tratamente.

Alege, cu ajutorul unui specialist, cea mai buna solutie pentru copilul tau! Beneficiile vor fi vizibile pe parcursul intregii vieti.