Bauturi fine pentru adevaratii cunoscatori!

Bauturile fine sunt si vor fi intotdeauna apreciate de catre consumatorii care se uita mai intai la calitate inainte de cantitate. Magazinul 24drinks.ro aduce cosnumatorilor o gama vasta de bauturi fine renumite precum: Armagnac, Brandy, Cognac, Gin, Liqueur si multe altele. Aceste bauturi au fost apreciate inca de la conceptia lor, deoarece au fost considerate bauturi pentru clasele sociale inalte.

Sa luam de exemplu bautura Cognac, o bautura care pana acum cateva sute de ani era rezervata doar burghezilor si nobililor din Franta. Cognacul este facut, in primul rand, dintr-un amestec de struguri care include soiurile Ugni blanc, Folle Blanche si Colombard. Cel putin 90% din coniac trebuie sa fie compus din acesti struguri, in timp ce un 10% suplimentar poate fi facut din alte tipuri, cum ar fi Semillon, Folignan si multe altele. La fel ca Sampania, coniacul trebuie fabricat in regiunea Cognac din Franta.

Din noiembrie pana in decembrie, vita de vie este latenta. In jurul lunii martie, vita isi incepe spargerea mugurilor. Pana la jumatatea lunii mai, apar primele frunze. La mijlocul lunii iunie se marcheaza cu aproximativ 100 de zile inainte de recoltare. Mijlocul lunii august inseamna 45 de zile inainte de recoltare – strugurii sunt din ce in ce mai mari. Devin translucide si se inghesuie cu zahar. Iar recolta incepe la sfarsitul lunii septembrie sau la inceputul lunii octombrie.

Struguri Ugni Blanc

Deoarece regulile si reglementarile sunt respectate pentru productia de coniac, este necesara o recoltare rapida. Dupa recoltare, strugurii sunt presati folosind prese nomade. In vremurile mai vechi, o presa mare era folosita pentru a zdrobi strugurii, dar lasa seminte si resturi de piele in vinul care da arome proaste. Si din aceasta cauza, nu mai este folosit. Presele nomade sparg strugurii impiedicand semintele si cojile sa intre in vin. Reziduurile de seminte si piele sunt apoi utilizate ca ingrasamant organic pentru vita de vie. Si, de asemenea, poate fi distilat pentru a face alcool pentru nevoile farmaceutice.

Dupa zdrobire, cuvele de beton au fost folosite pentru a stoca vinul pentru fermentare. Astazi se folosesc cuve din otel inoxidabil. Pentru fermentare se adauga drojdie. Ca urmare, vinul are un continut scazut de alcool intre 7,5 si 10,5%. Si datorita reglementarilor instituite de cei care se ocupa de acest sector, acest vin trebuie distilat inainte de 31 martie.

Pentru a face coniac, vinul alb trece printr-un proces de distilare dubla. Distilarea trebuie facuta intotdeauna intr-un vas Charentais, care este facut din cupru. Fiecare distilare dureaza aproximativ 12 ore. Vinul este introdus in cazan si incalzit cu gaz. Vaporii merg pana la cap, traverseaza teava gatului lebedei in incalzitorul de vin si apoi ajunge la bobina de racire. Aceasta bobina de racire va fi spalata cu apa rece pentru condensarea vaporilor. Acesti vapori se transforma apoi in primul lichid, avand un continut de alcool cuprins intre 27% si 30%. Primul litru (capul) si ultimul litru (coada) sunt indepartate si lichidul respectiv este distilat din nou. La sfarsitul celei de-a doua distilari, din nou se elimina primul litru si ultimul litru. „Inima” acestui lichid a ajuns la 70% alcool. Aceasta se numeste eau-de-vie. Pentru a face un litru de eau-de-vie, este nevoie de noua litri de vin. Asta necesita douasprezece kilograme de struguri pentru a produce acea cantitate de vin. Acest proces este identic cu procesul din secolul al XVI-lea efectuat de maestrii vinului.

Magazinul 24drinks.ro ofera o gama bogata de brand-uri de Cognac, de la producatori renumiti precum Augier, Courvoisier, Hardy, Hennessy, Martell. Un aspect foarte important in productia de Cognac se datoreaza butoaielor in care matureaza.

Cooperativele din regiune fac butoaie pentru producatorii de coniac si vin. De exemplu, acestia folosesc lemnul de stejar pentru a asigura etanseitatea butoiului. Astfel de indeparteaza scoarta si stratul exterior de lemn, precum si inima lemnului, deoarece degaja taninuri proaste. Deci, numai sectiunea mijlocie a stejarului este utilizata pentru a face scandurile care vor forma ulterior butoiul. Aceste scanduri sunt imbatranite in aer liber timp de trei ani – in ger si ploaie. Facand acest lucru, este spalat de rasinile proaste din lemn. Lemnul provine din centrul Frantei din padurile Limousin si Tronçais. Va rugam sa retineti ca unele distilerii pot folosi butoaie de stejar din alte tari, cum ar fi Ungaria.

Parfumul din depozite este evaporarea eau-de-vie. Aceasta evaporare este numita „partea ingerului”. Si aceasta evaporare hraneste o ciuperca care innegreste peretii depozitelor. Responsabilul de pivnita lucreaza cu comitetul sau de degustare format din opt persoane si decid cand trebuie sa schimbe un eau-de-vie dintr-un butoi in altul, cand trebuie sa schimbe un butoi dintr-un depozit in altul si cand si ce eau-de-vie va fi amestecata pentru a crea coniacul specific la care acesti maestrii lucreaza.

Cu 300.000 de butoaie de urmarit, exista un sistem privind modul in care aceste butoaie sunt marcate. Prima linie este un cod de informatii. A doua linie este anul recoltei. Urmatoarea linie desemneaza zona in crestere. De exemplu, „GC” ar fi Grande Champagne. Urmatoarea linie este producatorul sau distilatorul eau-de-vie. Aceasta este urmata de numarul de butoaie din acel rand. Alaturi de acest numar este un alt numar care desemneaza capacitatea butoiului. Ultima linie este numarul randului din depozit. Sunt o multime de informatii de retinut, pe care expertii trebuie sa le cunoasca.

Coniacul este o bautura fina destinata atat barbatilor, cat si femeilor care stiu sa combine elementele naturii cu un pahar de alcool fin pentru a-si rasfata simturile!