Tribulus (Tribulus terrestris) este o planta mica, cu flori. Planta da un fruct care este acoperit cu tepi. Fructele, frunzele si radacina sunt folosite ca medicamente pentru a trata o serie de afectiuni, in special disfunctia sexuala.
Beneficii pentru sanatate
Tribulus a fost folosit de mult in medicina traditionala chineza, precum si in ayurveda pentru a imbunatati performanta atletica sau a creste libidoul. De asemenea, se spune ca Tribulus creste nivelul anumitor hormoni, inclusiv testosteron si estrogen, si se gaseste in suplimente care pretind ca maresc nivelul de testosteron .
In plus, tribulus se presupune ca ajuta la o varietate de probleme de sanatate, cum ar fi hipertensiunea arteriala, colesterolul crescut, pietrele la rinichi, disfunctia erectila, disfunctia sexuala si actioneaza ca un diuretic.
Performanta atletica
Suplimentele alimentare care contin tribulus sunt adesea comercializate pentru potentialul lor de a creste nivelul de testosteron si, la randul lor, de a construi masa musculara si de a creste puterea. In analiza a 11 studii clinice publicate anterior, autorii raportului au stabilit ca un efect de crestere a testosteronului a fost gasit numai atunci cand tribulus a fost consumat prin suplimente care contin o combinatie de substante.
Disfunctie sexuala
Tribulus poate ajuta la tratarea disfunctiei erectile, conform unui studiu publicat in Maturitas in 2017. 3 In testarea efectelor dupa 12 saptamani ale unui extract de tribulus asupra barbatilor cu disfunctie erectila usoara sau moderata, cercetatorii au descoperit ca cei care au luat tribulus au avut o imbunatatire semnificativa a functiei sexuala (inclusiv in disfunctia erectila).
Intr-un raport publicat in Drugs in 2018, cercetatorii au evaluat studiile clinice publicate anterior. Potrivit autorilor raportului, analiza lor a demonstrat ca „ T. terrestris a produs rezultate mixte”. In plus, un mic studiu publicat in Gynecological Endocrinology in 2018 indica faptul ca tribulus poate ajuta la tratarea disfunctiei sexuale la femei. Un produs testat este Tribooster 60 tablete.
Diabet
Tribulus poate lupta impotriva diabetului, sugereaza un mic studiu publicat in Journal of Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine in 2016. In studiu, femeile cu diabet zaharat de tip 2 au primit fie trei luni de tratament cu tribulus, fie un placebo. Glicemia, colesterolul total si colesterolul LDL au fost semnificativ reduse in comparatie cu placebo. Nu a fost observat niciun efect semnificativ asupra nivelurilor de trigliceride si colesterol HDL.
Efecte secundare posibile
Deoarece atat de putine studii au testat efectele tribulus asupra sanatatii la oameni, se stie putin despre siguranta utilizarii pe termen lung a acestei plante. Cu toate acestea, exista o anumita ingrijorare ca tribulus poate declansa efecte secundare, cum ar fi cresterea ritmului cardiac si nelinistea.
In plus, unele cercetari indica faptul ca tribulus poate creste greutatea prostatei. Barbatii cu afectiuni precum hipertrofia benigna de prostata sau cancerul de prostata ar trebui sa evite utilizarea acestei plante.
Deoarece tribulus poate reduce nivelul zaharului din sange, luarea plantei in combinatie cu medicamente pentru diabet poate duce la scaderea periculoasa a zaharului din sange.
Suplimentele alimentare sunt in mare parte naturale, dar in unele cazuri, daca nu sunt cumparate din surse de incredere, pot contine substante sau ingrediente care nu sunt pe eticheta. Riscul poate fi mai mare pentru suplimentele comercializate pentru performanta atletica, care pot fi contaminate cu steroizi anabolizanti si alte substante, ducand la dopaj neintentionat. De aceea, recomandam produsul anterior mentionat, care contine doar ceea ce se vede pe eticheta si care este foarte bine realizat, testat si aprobat pentru o folosire sigura.