Care este vârsta potrivită pentru tratament ortodontic

Cu toții ne dorim o dantură frumoasă și sănătoasă, dar din păcate puțini sunt cei care au fost favorizați de soartă și au reușit, fără intervenția medicului specialist, să se bucure de un zâmbet ca al unei vedete de pe covorul roșu. Pentru ceilalți există medicul ortodont.

Doar pentru copii?

De regulă, majoritatea oamenilor consideră că un aparat dentar este un dispozitiv care trebuie purtat doar în copilărie, pentru a avea dinți frumoși și drepți atunci când ești adult. Cu toate acestea, specialiștii susțin că nu există o anumită vârstă atunci când vine vorba despre un tratament ortodontic. Ce-i drept, majoritatea pacienților care apelează la el sunt adolescenții care au încheiat cu schimbarea dinților de lapte.

Medicii ortodonți, dar și oricare alt medic stomatolog bun profesionist susțin că vârsta de 7 ani este cea mai bună la care poți merge pentru un prim control ortodontic. Este posibil să se primească și un tratament, sau să fie nevoie de unele monitorizări.

Există numeroase aparate dentare care pot fi purtate inclusiv de persoanele adulte, dar cu siguranță pacienții de vârste fragede au o maleabilitate ridicată, ceea ce duce la o rată mai mare de succes.

Vârsta perfecta

De regulă, în jurul vârstei de 7 ani copiii încep să piardă dinții de lapte, și de aceea reprezintă cel mai bun moment pentru un prim control ortodontic. Medicul specialist este cel care va urmări modul în care vor erupe dinții definitivi, care este spațiul dintre dinți, care este postura și poziția lor. Da, este adevărat, nu este o vârstă care favorizează apariția de problem ortodontice grave, dar este una de la care pot fi rezolvate rapid și eficient cele medii și minore. Mai exact, un tratament ortodontic efectuat la timp și în mod corect în copilărie te poate scuti de multe neplăceri atunci când ești deja adult.

Când se impune vizita la medicul specialist

Există și anumite situații când trebuie să te prezinți cu copilul la un cabinet stomatologic pentru anumite consultații din sfera ortodonției. Ca o mica paranteză, avem pentru tine chiar și o sugestie: clinica Cris Smile, locul perfect pentru cei care își doresc o dantură frumoasă și sănătoasă, acum și într-o nouă locație, de pe strada Boișoara 10 – 12 din sectorul 6. Dar, să revenim.

Sugerea degetului, pierderea prea târziu sau prea devreme a dinților, dinți decalați, înghesuiți sau cu mult spațiu liber între ei sunt doar câteva dintre problemele care impun vizita la un medic ortodont.

Măsuri care vor fi luate

De regulă, în cazul copiilor problemele ortodontice se rezolvă mult mai simplu decât în cazul adulților. Este posibil ca medicul să recomande aparat dentar mobil, deoarece acum dantura nu este formată complet.

Efecte pozitive

Cu cât mai repede te prezinți la medicul specialist, cu atât previi multe probleme. Un tratament ortodontic realizat în mod profesionist va contribui la îmbunătățirea expresiei faciale, te va ajuta să pronunți în mod corect cuvintele, vei avea o respirație nazală corectă, dinți frumoși și sănătoși, va menține cea mai bună distanță între dinți și va ajuta la creșterea în mod corect a maxilarelor.

Sănătatea orală a copiilor este importantă

Mulți părinți evită să se prezinte cu copilul la medicul stomatolog pe motiv că încă mai are dinți de lapte, așa că nu poate fi vorba despre probleme deosebite. Total greșit, sunt de părere specialiștii care susțin că este nevoie ca micuțul să fie obișnuit din timp cu vizitele la dentist, pentru că doar așa vor putea fi aplicate din timp procedurile care se impun. Nu sunt dureroase și chiar te vor scuti de multe vizite ulterioare. Pentru a nu avea nevoie de multe intervenții la maturitate, preocuparea pentru sănătatea orală a copilului nu trebuie niciodată neglijată sau amânată.