Asa cum a spus celebru istoric al artei, Kirk Varnedoe: “Arta abstracta a fost alaturi de noi intr-o forma sau alta de aproape un secol acum si s-a dovedit a fi nu numai un nucleu de lunga durata al dezbaterii culturale, ci o traditie vitala de auto-reinnoire a creativitatii. Stim ca functioneaza, chiar daca inca nu suntem siguri de ce este asa sau ce sa facem exact cu aceasta”.
Ce este arta abstracta?
Este posibil sa va placa arta abstracta si sa va doriti tablouri canvas abstracte, precum cele de la weframe.ro, in intreaga locuinta. Este, de asemenea posibil sa o urati sau sa nu intelegeti exact ce este, dar, din moment ce ati inceput sa cititi acest articol, macar putem presupune ca sunteti curios cu privire la aceasta forma de arta ciudata, avangardista care se sustrage definitiei si clasificarii artistice cu care suntem obisnuiti.
Unii ar putea chiar sa afirme ca abstractizarea a inceput cu picturile rupestre de acum mii de ani si s-a mentinut impotriva schimbarii miscarilor artistice, a manifestelor si a marturiilor din toate aceste secole trecute. Abstract inseamna literalmente distantarea unei idei de referentii obiectivi ai acesteia. Asta inseamna, in artele vizuale, indepartarea unei reprezentari de la orice punct de referinta reprezentativ. De asemenea, puteti numi arta abstracta arta nereprezentativa.
Arta si pictura abstracta pot fi urmarite prin curente precum impresionism, postimpresionism si cubism. Toate trei au contribuit la realizarea ideii ca arta ar putea fi nereprezentativa. Arta abstracta moderna s-a nascut la inceputul secolului al XX-lea. A fost perceputa ca revolutionara si complet radicala pentru inceputurile ei. Artistii au inceput sa creeze lucrari simplificate, cu putine sau deloc referiri la lumea „reala”. Primul artist care a creat arta abstracta, asa cum o stim, a fost Wassily Kandinsky, deoarece a creat picturi cu forme plutitoare, nereprezentative, inca din 1912. Desigur, il avem si pe Picasso care a adus arta abstracta in prim plan, numele sau fiind sinonim cu pictura abstracta si nu numai.
Arta abstracta se regaseste acum in lumea artei sub mai multe forme. Este bidimensionala si tridimensionala. Poate fi vasta sau minimalista. Arta abstracta poate fi realizata si cu multe materiale si pe multe suprafete. Poate fi folosita impreuna cu arta reprezentativa sau complet abstracta. Artistii care o creeaza se concentreaza adesea pe alte calitati vizuale, cum ar fi culoarea, forma, textura, scara si multe altele, in munca lor non-obiectiva.
Interesul continuu pentru arta abstracta consta in capacitatea sa de a ne inspira curiozitatea cu privire la limitele imaginatiei noastre si potentialul de a crea ceva complet unic in lume.
Un obstacol major in calea realizarii unei opere de arta abstracte este bariera din mintea dvs. care pune la indoiala daca arta abstracta este o forma de arta legitima, sau legitima pentru dvs. cel putin. Aceasta bariera poate exista pentru ca inca va intrebati daca arta abstracta este intr-adevar „ arta ”? Din punct de vedere istoric, arta abstracta este o forma de arta „legitima” . Lasand deoparte frica oricarei judecati, trebuie sa acceptam faptul ca arta abstracta multumi toata lumea tot timpul, dar poate sa va multumeasca pe voi insiva. Oportunitatea este ca arta abstracta poate insemna orice va doriti, oferindu-va un teritoriu vast. Asa ca, daca va doriti sa creati sau, pur si simplu sa detineti tablouri ce reprezinta arta abstracta, nu ezitati. Nimeni nu va poate opri!