Sindromul burnout, sau epuizarea profesionala este o stare de epuizare fizica si psihica ce apare in special la persoanele care au o profesie ce implica o responsabilitate deosebita si interactiuni frecvente cu oamenii. In epoca moderna acest sindrom apare tot mai frecvent si conduce la scaderea performantelor in munca, afecteaza relatiile cu cei din jur si calitatea vietii individului.
Desi aceasta afectiune este explicata de multe persoane ca apartinand doar anumitor domenii de activitate, acest lucru nu este valabil intrucat sindromul burnout poate sa apara indiferent de profesia pe care o ai. Experienta fiecarei persoane este unica, motiv pentru care, pentru tratarea acestui sindrom este nevoie de un tratament diferit si de o abordare adaptata, tinand cont de circumstantele de viata ale unei persoane si de istoricul medical si profesional.
Tipuri de burnout
Sindromul burnout poate sa fie clasificat in trei tipuri principale:
- Burnout frenetic – care are loc atunci cand oamenii canalizeaza atat de multa energie in munca lor, adesea urmata de anxietate incat recompensele rolului indeplinit sunt privite negativ si disproportionat de efortul pe care il investesc. Acest tip apare mai ales atunci cand o persoana lucreaza la intensitate maxima pana la punctul de epuizare.
- Burnout necontrolat – atunci cand o persoana se simte prinsa intr-un mediu de munca monoton si care nu il stimuleaza, situatie care contribuie neincetat la scaderea generala a starii de spirit.
- Burnout uzat – apare atunci cand oamenii renunta dupa ce au trecut printr-o perioada in care mediul lor de munca este o sursa de stres constanta sau care produce recompense neglijabile.
Nu exista o cauza anume care genereaza sindromul burnout dar putem sa enumeram principalele cauze care pot duce la instalarea unei astfel de stari: volumul mare de munca, suprasolicitarea, prelungirea programului de lucru, mediul de lucru, lipsa suportului familiei si a prietenilor. Toate aceste cauze pot sa porneasca din dorinta persoanei de a fi totul cat mai perfect, nu rezista la stres, nu se relaxeaza si nu se odihneste suficient sau nu are incredere in fortele sale proprii.
Sindromul burnout, mai mult decat o stare de dispozitie proasta
Sindromul burnout a fost observat prima data in domeniile medicale unde medicii si personalul implicat in tratarea pacientilor se suprasolicita si sunt stresati. Astazi, acest fenomen este din ce in ce mai raspandit afectand in special oamenii care lucreaza in domeniul IT sau servicii. O saptamana aglomerata si fara a avea timp pentru a te relaxa corespunzator reprezinta mediul perfect pentru ca sindromul burnout sa se poata instala. Si, cu cat un astfel de stil de viata devine o obisnuinta cu atat mai dur poate sa afecteze sindromul burnout o persoana.
Stilul de viata din ce in ce mai alert dar si indiferenta fata de nevoile personale reprezinta tot o serie de cauze care pot sa favorizeze instalarea sindromului burnout. Drept urmare, este recomandat ca atunci cand avem un stil de viata foarte alert sa ne mai acordam si o mica pauza pentru relaxare si pentru a acorda atentie mai multa nevoilor personale. Sindromul burnout se trateaza. Dar este nevoie de implicare si de acordarea unui timp suficient care presupune schimbarea totala a stilului de viata. Sindromul burnout, poate sa fie uneori atat de puternic incat poate afecta si starea de sanatate a organismului iar acesta este si punctul in care trebuie sa te opresti si sa iei masurile adecvate.