Ce este un invertor solar si cum functioneaza?

Ce este un invertor solar si cum functioneaza?

Nu se poate discuta despre un sistem cu panouri solare fara a mentionata rolul unui invertor solar. Invertoarele joaca un rol crucial in orice sistem de energie solara si sunt adesea considerate a fi creierul unui proiect, fie ca este vorba de un sistem rezidential de 2 kW sau de o centrala electrica de 5 MW. Functia de baza a unui invertor este de a „inversa” iesirea de curent continuu (DC) in curent alternativ (AC). AC este standardul folosit de toate aparatele comerciale, motiv pentru care multi vad invertoarele drept „poarta de acces” intre sistemul fotovoltaic (PV) si consumatorul de energie.

 

Tehnologiile invertoarelor au avansat semnificativ, astfel incat, pe langa conversia DC in AC, ofera o serie de alte capabilitati si servicii pentru a se asigura ca invertorul poate functiona la un nivel optim de performanta, cum ar fi monitorizarea datelor, controale avansate ale utilitatilor, aplicatii si sistem. Inginerie de proiectare. Producatorii de invertoare ofera, de asemenea, servicii post-instalare care sunt esentiale pentru mentinerea productiei de energie si un nivel ridicat de performanta pentru proiect, inclusiv intretinere preventiva, servicii O&M si un timp mediu rapid de reparare .

 

Pe masura ce pretul modulelor scade, invertoarele si componentele suplimentare ale sistemului au devenit un accent in reducerea preturilor pentru EPC-urile care cauta un nou avantaj competitiv. Drept urmare, producatorii de invertoare incearca in mod continuu sa reduca curba costurilor produselor.

 

Unele companii au reusit sa faca acest lucru cu succes prin modificari ale strategiilor de productie si construind unitati de productie suplimentare pe pietele solare emergente. In plus, companiile au adoptat conceptul de baza de „proiectare pentru fabricabilitate” – ceea ce inseamna ca proiecteaza un produs avand in vedere usurinta de fabricare – pentru a proiecta produse invertoare care sunt mai rapide si mai ieftine de produs, fara a sacrifica performanta. Producatorii de invertoare au reusit, de asemenea, sa obtina succes la un cost mai mic prin parteneriate bine intretinute cu furnizorii.

 

Provocarea continua de a oferi o valoare din ce in ce mai mare la costuri mai mici este ceva pe care industria trebuie sa depuna eforturi pentru a depasi.

 

Penetrarea ridicata a PV si impactul pe care il va avea asupra retelei noastre electrice imbatranite reprezinta o alta provocare cu care se confrunta intreaga industrie solara. Provocarea in sine nu este specifica invertoarelor, dar solutia poate fi condusa in intregime de invertor. Deoarece invertoarele servesc ca o poarta catre sistem, controalele avansate ale utilitatilor, cum ar fi trecerea la joasa tensiune, pot ajuta la atenuarea problemelor care decurg din penetrarea mai mare a PV in retea, cum ar fi predictibilitatea productiei si generarea distribuita. Aceste functii ajuta la usurarea tranzitiei pe masura ce se construieste mai mult solar, fara a fi nevoie de upgrade majore si costisitoare de infrastructura. Utilitatile sunt dornice sa sprijine dezvoltarea si utilizarea invertoarelor cu cele mai dovedite functionalitati atunci cand vine vorba de interconectarea la retea.

 

Avand in vedere cresterea proiectelor de generare distribuita, impreuna cu dezvoltarea continua a proiectelor la scara de utilitate, dezvoltatorii de proiecte solare cauta producatori de invertoare care pot oferi o suita robusta de produse comerciale si topologii tehnologice. Un producator flexibil de invertoare poate oferi un design de invertor centralizat si descentralizat, referindu-se la o arhitectura care utilizeaza mai multe invertoare pe parcursul unui proiect pentru a obtine cel mai mic cost nivelat al energiei posibile. Desi exista inca o cerere in crestere pentru o arhitectura comuna de sistem care sa utilizeze un invertor centralizat, proiectarea in invertoare trifazate pentru un design de sistem PV descentralizat castiga popularitate. Acest lucru este valabil mai ales in aplicatiile comerciale in care spatiul este limitat sau intr-o forma ciudata.

 

Invertoarele au evoluat de la mult mai mult decat simpla inversare a curentilor electrici ai unui sistem de energie solara. Invertoarele trebuie sa continue sa inoveze si sa reduca costurile, mentinand in acelasi timp atributele cheie pentru un sistem de energie solara fiabilitatea, eficienta si caracteristici precum monitorizarea datelor, pentru a stimula o mai mare penetrare a PV.

 

Cresterea globala a costurilor energiei i-a determinat pe multi sa gaseasca surse alternative de combustibil. Cu multe optiuni, astazi, cum ar fi energia eoliana, hidroenergetica si solara, solarul este printre toate una dintre sursele cu cea mai rapida crestere. Motivul principal pentru care multi oameni investesc in energie solara este fie incalzirea apei si/sau generarea de energie electrica pentru aparatele de baza utilizate in incinta. Cu toate acestea, este mult mai mult. Mai jos sunt cateva avantaje de care poti beneficia si tu instaland o centrala electrica la sediul tau:

 

Sursa de energie regenerabila – Printre numeroasele beneficii ale panourilor solare, cel mai important lucru este ca energia solara este cu adevarat o resursa regenerabila. Poate fi utilizat in toate zonele lumii si este disponibil in fiecare zi. Nu putem ramane niciodata fara energie solara, spre deosebire de unele dintre celelalte surse care sunt folosite excesiv. Energia solara este usor accesibila si disponibila pentru noi atata timp cat avem soare, care, conform oamenilor de stiinta, va ramane cel putin pentru urmatoarele 5 miliarde de ani. Costul panourilor solare a scazut, de asemenea, cu 75%, ceea ce ar trebui sa incurajeze pe toata lumea sa opteze pentru panouri solare.

 

Ofera securitate energetica – Un alt avantaj de top al instalarii panourilor solare este ca nimeni nu poate merge sa cumpere sau sa transforme lumina soarelui intr-un monopol. Combinat cu usurinta panourilor solare, acest lucru ofera, de asemenea, un avantaj notabil al energiei solare de securitate energetica. Acesta este motivul pentru care guvernele investesc sume uriase de bani in dezvoltarea si instalarea sistemelor de energie solara.