Cum afli daca ai anticorpi anti SARS-CoV-2

Cum afli daca ai anticorpi anti SARS-CoV-2

Deja avem posibilitatea de a ne vaccina cu serurile de la BioNTech/Pfizer, Moderna, dar și cu cel de la Oxford/AstraZeneca. Iar, la noi, in Romania, deja multi au ajuns la partea a doua a vaccinarii, rapelul. Mai avem insa mult pana la a ajunge la imunizarea in masa.

Dar o data cu vaccinarea apar zeci de intrebari. Cu siguranta una dintre ele este cat de mult timp suntem protejati in fata virusului? Dacă vom face periodic un test imunologic pentru determinarea anticorpilor anti SARS-CoV-2 vom sti raspunsul la aceasta intrebare.

Ce iti arata testele de anticorpi

Testele de anticorpi sunt folosite pentru a afla reacția imuna la proteina Spike a SARS-CoV-2.  Aceste teste pot fi efectuate în Clinicile GRAL Medical. Dar de ce sa facem un test pentru determinarea anticorpilor? În urma unui test vom afla care este răspunsul imun al organismului dupa vaccinare sau dupa infectare. Totodata, medicii ne recomanda sa facem testari periodice, tocmai pentru a vedea raspunsul imun al organismului in timp.  Pentru o  astfel de evaluare, este important sa efectuam periodic acelasi tip de test. Putem face un astfel de test pentru a afla daca suntem eligibili pentru a dona plasma. Conditia de a dona plasma este sa ai anticorpi anti-COVID-19, adica sa fi facut boala.

De ce sa facem testele serologice pentru determinarea anticorpilor SARS-CoV-2

Așadar putem face teste serologice de detectie a anticorpilor anti SARS-CoV-2. Asa aflam daca suntem sau am fost infectati cu acest virus, cu toate ca nu am prezentat niciun moment semne, deci am fost asimptomatici. In functie de rezultatul testului vei sti si daca stai in izolare sau nu. Este importanta izolarea pentru limitarea raspandirii Covid-19.

In Centrele GRAL Medical se efectueaza mai multe tipuri de teste serologice pentru detectia anticorpilor.

  • Anticorpii Ig G calitativi si anticorpii Ig M calitativi prin chemiluminiscenta. Daca ai acesti anticorpi inseamna ca organismul a raspuns la infectia cu SARS-CoV-2;
  • Anticorpii IgG calitativi apar in faza acuta a bolii si raman in organism inca cateva luni
  • Anticorpii IgM calitativi, apar in faza acuta a bolii si pot fi prezenti in organism pana la cateva saptamani dupa vindecare
  • Anticorpii anti SARS-CoV-2 IgG cantitativi care detecteaza anticorpii atat anticorpii dupa boala cat si anticorpii neutralizanti anti Spike produsi de organism in urma vaccinarii anti Covid.
  • Anticorpii Ig M si Ig G, prin metoda imunocromatografica, la care primesti un raspuns negativ sau pozitiv.

De ce sa facem teste pentru identificarea anticorpilor impotriva coronavirusului

Testele de identificare a anticorpilor impotriva coronavirusului se fac prin recoltare de sange si te pot ajuta la evaluarea raspunsului organismului la contactul cu virusul SARS-CoV-2.  Este nevoie de astfel de teste pentru ca simptomele  pot aparea abia intre ziua 2 si 14 de la infectare, iar daca esti asimtomatic poti transmite usor virusul, fara stii ca esti purtator al acestuia. Te poti izola rapid si limita in acest fel raspandirea Covid-19.

Trebuie sa fim atenti la faptul ca absenta anticorpilor nu exclude prezenta virusului. Daca momentul testarii e prea apropiat de debutul infectiei, anticorpii pot sa nu fie inca prezenti. Așadar, anticorpii IgM apar in perioada activa a bolii, iar anticorpii IgG apar cand suntem bolnavi, putem avea astfel de anticorpi si dupa ce nu mai avem COVID-19. Asa ca pentru a sti sigur cum stam cu rezultatele testelor este bine ca acestea sa fie interpretate de medic.

Pentru informatii si programari la GRAL Medical, va rugam, sunati la 031 1000 200 sau ne puteti contacta prin email la [email protected] sau prin mesaj pe pagina de Facebook GRAL Medical.