Cum protejăm plantele de boli şi dăunători

Principalele probleme cu care se confruntă grădinarii din ţara noastră, dar nu numai, sunt reprezentate de prezenţa dăunătorilor, dar şi de apariţia diverselor boli. Aceste două ameninţări pot avea efecte devastatoare asupra culturilor, iar dacă ne referim şi la dăunători, chiar şi asupra rezervelor de cereale, a fructelor şi legumelor deja culese, şi aşa mai departe.

Dar hai să le luăm pe rând şi hai să vedem cum putem ţine la distanţă dăunătorii din grădinile noastre.

Dăunătorii pot fi atraşi de diferiţi factori, precum: nivelul mare de umiditate din sol, aplicarea unei cantităţi prea mari de fertilizant bogat în azot, dar şi neîndepartarea la timp a buruienilor din grădină.

Cum putem proteja plantele de dăunători?

  • Plantează plantele în solul lor specific şi roteşte culturile din când în când;
  • Pregăteşte corect solul pentru plantare;
  • Respectă perioada de plantare;
  • Îngrijeşte plantele pe tot parcursul creşterii şi dezvoltării lor;
  • Fertilizează corect solul;
  • Elimină plantele care au fost deja afectate de dăunători;
  • Respectă cantităţile necesare de apă pentru fiecare tip de plantă în parte.

În cazul în care dăunătorii vizează rezervele tale de cereale, îţi recomandăm folosirea unui insecticid pentru carii de lemn. Spre exemplu: insecticidul K-Obiol EC 25 care a fost formulat cu rolul de a combate şi controla cei mai răspândiţi dăunători ai produselor agricole, dar şi a alimentelor depozitate în spaţii închise. Prin aplicarea directă el asigură protecţia produselor pe o perioadă de până la 12 luni, mai precis soluţia va fi aplicată direct pe cereale, fructe ori legume înainte de încărcarea lor în magazii, depozite, silozuri etc – fără a mai fi nevoie de o altă intervenţie.

De asemenea, insecticidul poate fi aplicat şi direct peste spaţiile de depozitare goale. Nu trebuie să îţi faci griji nici de efectele negative ale insecticidului, căci produsele stropite pot fi consumate imediat, fără a pune în pericol sănătatea umană.

Acest tip de insecticid are la bază un mecanism complex de acţiune, iar acest lucru se datorează în mare parte celor două componente active, şi anume: Deltametrina cu o concentraţie de 2.5% şi acceleratorul PBO Piperonil Butoxid cu o concentraţie de 22,5%.

Insecticidul K-Obiol EC 25 vizează următoarele specii de dăunători: Sitophilis Granaris, adesea regăsit şi sub denumirea de – Gărgăriţa Graului; Oryzaephilus Surinamensis ori Gândacul de Surinam sau Gândacul Dantelat; Plodia Interpunctella numită popular şi Molia fructelor uscate; Rhizoperta Dominica; Tribolium Castaneum ori Gândacul roșcat al făinii; Sitotroga Cerealella – Molia Cerealelor; Callosobruchus Chinensis; Drosophilia Melanogaster cunoscută şi sub numele de Musculiţa de Oţet; dar şi a cariilor de lemn.

Cum putem proteja plantele de boli?

Una din cele mai cunoscute şi răspândite boli la plante este mana. Aceasta poate afecta mai multe soiuri de plante şi netratată poate devasta întreaga cultură. Cele mai des afectate plante sunt: cartoful, salata, ceapa, varza, roşia, castravetele, vânata şi viţa de vie. Este important să menţionăm că mana poate afecta inclusiv plantele ornamentale – florile. Anotimpurile în care se instalează sunt primăvara şi toamna, când vremea este adesea ploioasă şi nivelul de umiditate este unul ridicat.

Dacă ne referim la cartof, trebuie să menţionăm că mana se instalează, de cele mai multe ori, înainte că planta să înflorească. Primele semne sunt: petele gălbui de pe frunze care în timp se măresc şi devin negricioase. De asemenea, este foarte posibil ca pe marginea petelor să mai observi şi un puf de culoare albă.

Dacă ne referim la roşii, trebuie să ştii că mana se instalează la început pe frunzele de la baza tulpinei, unde vei putea observa nişte pete mici de culoare verde spre gălbui, în timp acestea vor căpăta o culoare maro. Dacă plantele sunt afectate de un atac mai puternic al manei, vei putea observa şi pe tulpini nişte pete mici şi brune. În cele mai multe cazuri, acestea vor afecta tulpina până la îndoire, rupere şi chiar putrezire.

Atenţie! În cazul în care, nu iei nicio măsură de combatere, mâna se va extinde şi către celelalte părţi ale plantei, tulpină, floare şi chiar fructe. În cazul în care mână este scăpată de sub control, poate afecta întreaga cultură de roşii.

Atacul manei la viţei de vie este, de cele mai multe ori, foarte periculos. Iar semnele ei pot fi afectate pe toate componentele plantei, însă cel mai des afectate sunt frunzele. În cazul unui atac mai puternic al manei, butucul viţei de vie poate suferi o defoliere, iar astfel va degera în timpul iernii.

Cum poţi proteja plantele de mana? În primul rând prin monitorizarea atentă a plantelor şi prin aplicarea de fungicide.

Dacă îţi doreşti un fungicid sistematic cu spectru de combatere a bolilor, poţi folosi topsin 70 wdg, acesta are o acţiune preventivă şi curativă. El poate fi folosit pentru diverse culturi, precum: măr, ardei, roşii, vinete, cireş, prun, răpită, floarea soarelui, grâu, castraveţi, viţa de vie şi multe altele. De asemenea, el are un spectru larg de acţionare şi poate combate diverse boli, precum: făinare, rapăn, pătarea şi deformarea frunzelor, putregaiul cenuşiu etc.

Dacă îţi doreşti un fungicid de contact cu o capacitate de penetrare în plante şi de protejare excelente, Garden Farm îţi recomandă să foloseşti champ 77 wg. Acest fungicid poate fi folosit atât în acţiunea de prevenire, cât şi în acţiunile de combatere a manei şi a arsurilor bacteriene la culturile de vită de vie, la culturile de legume şi fructe, precum: cartof, fasole, castraveţi şi tomate, dar şi la pomii fructiferi, precum: măr şi păr

Îţi dorim spor la treabă şi să beneficiezi de o recoltă bogată şi sănătoasă.