De ce e important sa mentinem mediul inconjurator curat

De ce e important sa mentinem mediul inconjurator curat

De o buna bucata de timp, mai exact de cativa ani incoace, am observant ca fenomenul de poluare a mediului a luat amploare, lucrum ai mult decat ingrijorator pentru planeta noastra. Degeaba avem europubele amplasate in spatiul public, degeaba avem cosuri colectare selectiva in scoli, supermarket-uri, parcuri pentru ca lumea mai degraba le evita, nici macar acasa nu sortam gunoiul, ci mai degraba il aruncam grabiti in cele cateva cosuri inox de care dispunem si cam atat. Unde este educatia noastra, ca oameni, pe care trebuie sa o invatam pentru a ne mentine planeta curata? Constient sau nu, aproape ca am distrus foarte multe ecosisteme si altele sunt in prag de colaps, iar incalzirea globala este deja o problema mondiala.

De ce e important sa mentinem mediul inconjurator curat? Motivele sunt mai multe si deloc lipsite de importanta:

  • Pentru ca astfel impiedicam fenomenul de incalzire globala.
  • Impiedicam defrisarile de terenuri si inundatiile.
  • Pentru ca aerul curat trebuie sa reprezinte o necessitate (noxele emise in atmosfera sunt mai mult decat ingrijoratoare).
  • Pentru ca planeta noastra are surse limitate si nu va mai putea sa sustina omenirea prea mult, daca noi vom continua sa aruncam deseurile la intamplare.
  • Pentru ca apele, marile, oceanele, muntii, campiile, dealurile si nu numai merita sa fie curate, atat pentru noi, dar mai ales pentru speciile de animale care traiesc in ele.

Cum am putea contribui la un mediu inconjurator mai curat? Putem incepe prin a face o schimbare in noi insine, schimbandu-ne modul in care aruncam gunoiul (dar si rapiditatea cu care il producem).

De aceea, este mai mult decat recomandat sa sortam deseurile pe care le producem chiar de acasa, inainte sa ne debarasam de ele cu ajutorul unor firme specializate. Spre exemplu, putem alege sa aruncam plasticul intr-un cos, sticla in alt cos, hartia intr-un alt container, iar resturile menajere le putem face compost. Sunt pasi mici, dar daca fiecare din noi ar avea acest obicei, rezultatele pozitive nu ar intarzia nici ele sa apara. Mizand pe reciclare, putem sa ne salvam planeta de tot raul pe care i l-am facut, in toti acesti ani de cand problema poluarii a scapat de sub control. Deja foarte multe ONG-uri promoveaza acte de caritate prin care voluntarii ies sa curete gunoaiele din rauri, lacuri, campii si asa mai departe.

Avantajele reciclarii:

  • Mentinem mediul natural curat;
  • Mediul curat inseamna un aer mai curat, deci mai respirabil si benefic pentru organism;
  • Salvam ecosisteme intregi de specii de animale si plante;
  • Incetinim procesul de incalzire globala;
  • Ne bucuram de peisaje mai frumoase;
  • Conservam, pe cat posibil, resursele planetei;
  • Devenim mai responsabili.

Nu ne costa nimic sa fim mai atenti cu gunoiul pe care il producem, dar mai ales cu felul in care alegem sa ne debarasam de el. Asadar, cu gesturi mici, putem realiza, impreuna, gesturi mari pentru planeta, pentru mediul inconjurator, pentru vietuitoarele necuvantatoare si asa mai departe. Merita sa acordam planetei respectful cuvenit, pentru ca momentan doar pe aceasta o avem si trebuie sa ne ingrijim de ea, cat mai bine.