Ghidul complet pentru Inspecția Tehnică Periodică (ITP): Ce este și când trebuie efectuată?

Ghidul complet pentru Inspecția Tehnică Periodică (ITP): Ce este și când trebuie efectuată?

În România, fiecare autovehicul trebuie să fie supus periodic unei proceduri esențiale numită Inspecția Tehnică Periodică (ITP).

În România, fiecare autovehicul trebuie să fie supus periodic unei proceduri esențiale numită Inspecția Tehnică Periodică (ITP). Este un aspect crucial al menținerii siguranței pe drumurile publice și a bunei funcționări a mașinii. Însă ce este ITP-ul și când trebuie să fie efectuat? Haideți să explorăm aceste aspecte în detaliu.

Ce este Inspecția Tehnică Periodică (ITP)?

Inspecția Tehnică Periodică (ITP) este un proces de verificare a siguranței și a funcționării corespunzătoare a unui autovehicul. Scopul principal al ITP-ului este să asigure că mașinile care circulă pe drumurile publice sunt în stare tehnică bună și sigure pentru a preveni accidentele și pentru a proteja viața participanților la trafic.

Când trebuie efectuată Inspecția Tehnică Periodică (ITP)?

Programarea ITP-ului depinde în mare măsură de vechimea mașinii. Iată când trebuie să fie efectuată ITP-ul:

Mașini noi (sub 3 ani): ITP-ul este valabil pentru o perioadă de 3 ani de la data achiziționării.

Mașini cu vechime între 3 și 12 ani: ITP-ul trebuie efectuat o dată la fiecare doi ani.

Mașini cu vechime de peste 12 ani: ITP-ul trebuie refăcut anual.

Este important de reținut că aceste perioade sunt valabile de la data primei înmatriculări a vehiculului și nu de la data achiziției sale de către proprietarul actual.

Cat timp poti circula cu itp expirat? Prin urmare, din punct de vedere legal, nu este permis să circuli nici măcar o zi cu ITP expirat.

Ce verificări sunt incluse în Inspecția Tehnică Periodică (ITP)?

Inspecția Tehnică Periodică (ITP) include o serie de verificări menite să asigure că vehiculul respectă standardele de siguranță și de mediu stabilite de lege. Printre aspectele verificate se numără:

Sistemul de frânare
Sistemul de iluminare și semnalizare
Suspensia și direcția
Emisiile poluante
Structura caroseriei și a șasiului
Pneurile și jantele
Sistemele de siguranță (centuri de siguranță, airbag-uri etc.)

Concluzie

Inspecția Tehnică Periodică (ITP) este un pas esențial în menținerea siguranței și bunei funcționări a autovehiculelor pe drumurile publice. Este important să fie respectate termenele stabilite pentru ITP în funcție de vechimea mașinii, iar verificările trebuie să fie efectuate la un service autorizat pentru a asigura că mașina îndeplinește toate cerințele legale. Respectarea și efectuarea regulată a ITP-ului contribuie la siguranța și protecția tuturor participanților la trafic.

Tips: ai nevoie de mai multi cai putere. Poti obtine asta cu servicii stage 1 in Bucuresti, doar prin modificarea software-ului masinii.