Greseli comune in lubrifierea rulmentilor

Greseli comune in lubrifierea rulmentilor

Lubrifierea rulmentilor este o componenta importanta a mentinerii masinilor si echipamentelor in functiune. Rulmentii lubrifiati corespunzator prelungesc durata de viata a acestora si reduce frecarea, ceea ce conduce la o functionare mai eficienta si la o productivitate mai mare. Cu toate acestea, exista greseli comune in lubrifierea rulmentilor care pot reduce eficienta acestora si, in cele din urma, duce la defectiuni costisitoare. In acest eseu, vom discuta despre cateva dintre cele mai comune greseli in lubrifierea rulmentilor.

 

Nu se foloseste cantitatea potrivita de lubrifiant

Prima greseala comuna in lubrifierea rulmentilor este utilizarea unei cantitati insuficiente de lubrifiant. Un rulment insuficient lubrifiat poate duce la uzura prematura si chiar la defectiuni. In mod normal, rulmentii ar trebui sa fie lubrificati conform recomandarilor producatorului, folosind cantitati precise de lubrifiant de inalta calitate. Lubrifierea corecta a rulmentilor ar trebui sa implice de aemenea si cantitatea potrivita de lubrifiant care este de fapt mentionata de producator.

 

Nu sunt folositi lubrifiantii corecti

O alta greseala comuna in lubrifierea rulmentilor este folosirea unui lubrifiant inadecvat. Nu toate lubrifianturile sunt potrivite pentru toate tipurile de rulmenti. Este important sa utilizati un lubrifiant care este compatibil cu rulmentii pe care ii utilizati si care ofera protectie adecvata impotriva coroziunii, uzurii si altor forme de deteriorare. In functie de tipul de rulment se va alege si lubrifiantul. Pentru rulmenti liniari trebuie sa alegeti varianta potrivita de lubrifiant care poate fi diferita de cea folosita la alte tipuri de rulmenti.

 

Lubrifierea are loc incorect

O a treia greseala comuna in lubrifierea rulmentilor este aplicarea unei lubrifieri incorecte. Unele lubrifianturi necesita aplicarea cu ajutorul unor unelte speciale, cum ar fi un pistol de lubrifiere sau o pompa. Aplicarea incorecta a lubrifiantului poate duce la o distributie inegala sau la un exces de lubrifiant, ceea ce poate provoca deteriorarea rulmentilor.

 

Se foloseste lubrifiant murdar

O alta greseala comuna este folosirea lubrifiantului vechi sau murdar. Lubrifiantii uzati sau murdari nu ofera protectie adecvata impotriva uzurii si coroziunii si pot chiar sa provoace deteriorarea rulmentilor. Este important sa inlocuiti lubrifiantul la intervale regulate si sa curatati bine suprafata de aplicare a lubrifiantului.

 

Sunt ignorate semnele de avertizare

In final, o greseala comuna in lubrifierea rulmentilor este ignorarea semnelor de avertizare. Daca observati zgomote sau vibratii neobisnuite in timpul functionarii rulmentului, aceasta poate fi un semn ca este nevoie de o lubrifiere mai buna sau de inlocuirea rulmentului. Ignorarea acestor semne poate duce la deteriorarea rulmentilor si la costuri semnificative de reparatie sau de inlocuire.

In concluzie, lubrifierea rulmentilor este o parte importanta a mentinerii masinilor si echipamentelor in functiune. Pentru a evita greselile comune in lubrifierea rulmentilor, este important sa urmati instruciunile pe care le ofera producatorul. Cele mai multe masini vin insotite de astfel de instructiuni pentru a sti cand este momentul potrivit pentru a lubrifia corect rulmentii. Nu uitati ca un sistem intretinut corect va functiona mai mult timp fara probleme, ceea ce inseamna ca lubrifierea trebuie facuta ca la carte pentru a prelungi cat mai mult durata de viata a rulmentilor.