Hidroforul poate fi una din variantele viabile de alimentare cu apa a locuintelor din surse proprii, fantani si puturi, atunci cand reteaua de apa este inexistenta. Lipsa presiuni din sursele mentionate anterior reprezinta una din probleme cele mai des intalnite. Prin urmare daca locuiesti la casa sau tocmai ti-ai achizitionat una si reteaua de apa potabila lipseste din zona respectiva trebuie sa te orientezi catre un echipament ce poate face acest lucru.
Cand achizitionezi un hidrofor este foarte important sa urmaresti cateva aspecte referitoare la compatibilitate in conformitatea cu sursa de apa disponibila. Pe piata exista foarte multe modele de hidrofor apa ce au diferite caracteristici. Spre exemplu, puteti regasi hidrofor cu membrana ce presupune ca in butelia de apa exista o membrana din cauciuc etansa si flexibila ce separa compartimentele de apa si aer comprimat sau cele fara membrana in care aerul comprimat si apa se afla in acelasi rezervor. Membrana este ca o punga de cauciuc, densa, care nu este in contact cu peretii vasului de hidrofor.
Volumul unui rezervor de hidrofor este cel mai adesea de 20-50 litri dar daca este necesar si consumati o cantitate mare de apa puteti opta spre un vas hidrofor mai mare de 80-100 litri.
Principalul factor pe care trebuie sa te bazezi atunci cand alegi un hidrofor este cantitatea medie de apa consumata in casa. Acest aspect influenteaza alegerea unui hidrofor cu un vas de expansiune mai mare sau mai mic in functie de necesitati.
Un alt factor la fel de important este sursa de extractie a apei si adancimea acesteia. Cele mai comune hidrofoare pot extrage apa de la o adancime de 8-10 metri. In schimb daca adancimea fantanii tale depaseste aceasta inaltime poti opta spre un hidrofor de apa de adancime. Acestea pot pompa apa de la adancimi de pana la 40 metri.
Hidroforul cu presostat este recomandat pentru mentinerea constanta a presiunii in vasul de expansiune chiar daca robinetii din casa sunt opriti. Acest lucru limiteaza numarul de porniri dese ale unui hidrofor apa ceea ce in timp limiteaza si defectarea acestuia.
Amplasarea hidrofrului
Cel mai adesea hidroforul este recomandat a se pozitiona intr-un camin special creat, ferit de umiditate si inghet. Deasemenea acesta poate fi instalat oriunde daca se indeplineste conditia de mai sus, in baie, in camera tehnica in hol sau chiar sub chiuveta din bucatarie. Pozitionarea in aceste locuri vine cu un inconvenient major si anume zgomotul produs de hidrofor. La montarea unui astfel de hidrofor este foarte important sa se ia in considerare si cerintele legate de partea electrica. Cablurile electrice trebuie sa fie dotate cu protectie impotriva umezelii.
Asadar, cand iti achizitionezi un hidrofor ai in vedere:
- Inaltimea de extractie a apei;
- Debitul maxim pe care il poate asigura;
- Inaltimea de refulare sau distanta de refulare;
- Volumul vasului de expansiune in functie de consum;
- Presiunea maxima pe care o poate asigura
- Nivelul de zgomot.