High resolution otoscope: modalitate modernă de depistare a afecțiunilor urechii

Pentru o observare la rezoluție mare și în timp real a canalului auditiv și a timpanului, high resolution Otoscope are iluminare LED actualizată, permițând atât zoom digital, cât și zoom optic. Secvențele foto și video pot fi salvate în calculator, prin intermediul software-ului FireflyPRO, lucru care permite o analiză acurată și edificatoare pentru punerea unui diagnostic. Prin transferul cu ajutorul cablului ori wireless, canalul auditiv ori timpanul pot fi vizualizate în timp real, cu ajutorul unui calculator. Imaginile salvate și comparate în timp oferă posibilitatea urmăririi anumitor afecțiuni și a modificările survenite. Cu posibilitatea de a controla toate funcțiile din mânerul otoscopului, reglarea luminozității, imaginile, aparatul este minunat pentru orice secție de ORL, pentru telemedicină, educarea pacientului ori în predare, la facultățile de profil.

Înainte de a ști despre existența acestor aparate performante și la îndemână pentru clinici, am avut o istorie complicată cu băiețelul meu care acuza dureri la nivelul urechii și ajungea la febră. Pentru el și pentru mine, căci nu îl puteam ajuta, era chinuitor. Plângea în mod repetat, sfâșietor, iar unele vizite la diverse cabinete s-au soldat cu același diagnostic, otită, cu tratament care varia de la un cabinet la altul. Însă problemele fiului meu persistau, acuza dureri pe care nu le mai suporta, lucru care m-a determinat să caut și să insist pentru analize amănunțite. Îmi dădeam seama că problema nu se rezolvă, că antibioticele prescrise nu-l ajutau, că durerea lui sâcâitoare era nemeritată și în van. Cu ajutorul acestui otoscop performant, medicul la care am ajuns a reușit să vadă că este vorba despre o otită medie destul de avansată, care ar putut duce oricât la meningită (infecția învelișului creierului). Timpanul copilului meu, din cauza lichidului infectat, ajunsese să fie bombat și înroșit, iar examinările cu ochiul liber, ori cu un otoscop cu o rezoluție obișnuită erau nepotrivite și depășite pentru condiția lui medicală.

Totodată, imaginile clare date de otoscop i-au permis medicului să facă evaluări constante, să ajusteze în timp tratamentul, când un antibiotic nu s-a potrivit, astfel încât băiețelul meu să scape de o afecțiune care-i dădea târcoale mereu și putea să conducă la o agravare nedorită. Am învățat din această experiență că, atunci când vine vorba de copiii noștri, trebuie să insistăm, să căutăm cele mai bune clinici, să găsim acele locuri unde se insistă asupra tehnologiei. Chiar dacă otita este o afecțiune recurentă la copii și destul de obișnuită, iată, sunt cazuri în care e nevoie de imagini clare, de mare finețe, de controale amănunțite, de o supervizare îndelungată, de ajustarea tratamentului. Intervenția chirurgicală l-a ajutat pe copilul meu să scape definitiv de problemă, astfel încât auzul să nu-i fie afectat. Am fi putut urma tratamentul medicamentos care să îi facă și mai mult rău, lucru pe care mă bucur enorm că l-am putut evita.

Experiența aceasta m-a învățat câte ceva despre necesitatea aparaturii din spitale și clinici, despre aportul pe care tehnologia îl aduce în viețile noastre și despre cum instrumentele potrivite pot schimba evoluția unei boli. Din păcate, nu toate spitalele românești au întotdeauna la dispoziție aparatura necesară, la nivelul imagisticii mai ales, pentru analize de precizie, astfel încât investigațiile să fie concludente pentru situațiile pacienților. Evoluția medicinii, în tandem cu tehnologia, permit depistarea atâtor afecțiuni în timp util, astfel încât oamenii să-și îmbunătățească viețile și să scape cu ușurință de probleme dintre care, pentru strămoșii noștri, erau insurmontabile.

Băiețelul meu, care a avut nevoie de o intervenție chirurgicală și pentru că a fost făcută la timp, a scăpat de neplăcerile care ar fi putut să apară în timp. Claritatea imaginilor oferite de high resolution otoscope au permis menținerea sub observație a evoluției afecțiunii, cu repercusiuni favorabile imediate asupra schemei de tratament și a necesității intervenției. Cea mai mare greșeală pe care o poți face, drept părinte, uneori inconștient, este să crezi că nu i se poate întâmpla ceva grav copilului tău și astfel sigur este o formă ușoară a unei boli. Realitatea însă combate acest scenariu. În spatele unor afecțiuni comune, recurente la copii, pentru unii pot apărea complicații. Agravarea oricărei afecțiuni în cazul copiilor nu trebuie lăsată la voia întâmplării.

Precizia otoscopului, rapiditatea consultului au fost în folosul nostru. Cel mic care a fost atras de felul în care arată propriul timpan, a urmărit și el imaginile alături de medic, uitând de teama specifică a copiilor când intră într-un cabinet medical.  Mersul la cabinetul ORL nu a mai fost un stres pentru el și nici pentru mine, deși de obicei, sunt mai timorată decât el. Am căpătat încredere completă în ajutorul medicului, datorită competenței și aparaturii de care cabinetul dispunea. Oricând urmărirea bolii este posibilă prin intermediul stocării imaginilor, iar posibilitatea înregistrărilor video permit un examen complet și edificator. Pentru copiii mici este o procedură non-invazivă, nedureroasă, ba chiar interesantă, pentru că pot participa activ. Văd imaginile, sunt curioși, vor să afle mai multe, nu se simt stresați.  Bineînțeles, la aceste lucruri, se adaugă cel mai important aspect. Depistarea precoce a unei afecțiuni și, implicit, tratamentul adecvat, îi ușurează de dureri. Atât pe copii, cât și pe adulți, căci și aceștia se confruntă des cu diverse afecțiuni ale urechii.

Pentru orice cabinet ORL, prezența unui otoscop performant, care oferă imagini la o rezoluție ridicată îi va ajuta atât pe medici, cât și pe pacienți. Vizualizarea acurată a canalului auditiv și a timpanului permit depistarea imediată și corectă a problemelor, ceea ce conduce la tratamentul potrivit fiecărei situații. Tehnologia ne este la îndemână pentru o evoluție fără greș a cabinetelor și clinicilor, în folosul oamenilor!