Iata cum sa faci o reclamatie la Centrul European al Consumatorilor

Iata cum sa faci o reclamatie la Centrul European al Consumatorilor

Daca este in vacanta sau calatoresti in scop de business in Uniunea Europeana si achiztionezi diferite produse dintr-o alta tara europeana sau folosesti serviciile de transport ale unei companii aeriene, alta decat Tarom, și se ivesc probleme, atunci la sesizarea ta de aceasta problema se va ocupa Centrul European al Consumatorilor din Romania. ECC Romania are competenta pentru solutionarea problemelor sesizate de catre romani si face parte din reteauai ECC Net, alaturi de cele 28 de tari membre UE precum si Islanda si Norvegia.

Comisia Europeana si de Guvernul Romaniei cofinanteaza ECC Romania, prin Autoritatea Nationala pentru Protecția Consumatorilor, iar ECC Romania isi desfasoara activitatea in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Așadar, cand vrei sa faci o reclamatie poti accesa rapid de pe telefon sau laptop linkul pagina acestora de sesizari: https://www.eccromania.ro/sesizari/ si sa o faci usor prin intermediul formularului. De asemenea, poti trimite un email prin posta electronica la adresa [email protected] sau poti obtine suport prin intermediul paginii de Facebook facebook.com/eccromania.

Trebuie sa sti ca in solutionarea sesizarilor pe cale amiabila, ECC Romania se poate implica numai in litigii transfrontaliere dintre consumatori persoane fizice si comercianti, si nu poate solutiona litigiile transfrontaliere dintre doi consumatori care sunt persoane fizice sau dintre doi operatori economici.

Etapa preliminara sesizarii

Consumatorul trebuie sa ataseze la sesizare toate documentele doveditoare privind sustinerile cu scopul de a fi construit cazul. Asadar, este necesar sa fie trimise documente privind: contractul, comanda, rezervarea, factura, biletul, dovada platii (extras bancar), precum si reclamatia transmisa catre reclamat si corespondenta purtata cu comerciantul reclamat etc.

Procedura de solutionare a sesizarii

Activitatea ECC Romania si a retelei din UE din care face parte presupune facilitarea obtinerii unei solutii prin mediere, adica pe cale amiabila, insa niciunul dintre membrii nu are posibilitatea de a face verificari sau de a aplica sanctiuni.

Centrele care fac parte din retea au posibilitatea de a informa consumatorul referitor la cuantumul compensatiilor cand acestea sunt prevazute de prevederi legale sau pot solicita consumatorilor sa indice suma de bani pe care o solicita ca drept compensatie sau despagubire de la comerciantul reclamat tinand cont de prejudiciul suferit, evaluarea acesteia apartinand in integralitate consumatorului.

Reteaua Centrelor Europene ale Consumatorilor presupune o activitate de colaborare intre cel putin doua Centre, respectiv Centrul Consumatorului, acela situat in statul unde se afla consumatorul ca rezident si Centrul Comerciantului, acel centru aflat in statul in care se afla sediul comerciantului reclamat.

Dupa primirea sesizarii, centrul consumatorului preia cazul, il analizeaza si, daca sunt intrunite toate conditiile, acesta il va transmite prin intermediul unei baze de date online catre centrul comerciantului reclamat care, la randul sau, va incerca sa ajunga la o solutie pe cale amiabila cu respectivul comerciant.

Termenele

Dupa aceasta etapa urmeaza o serie de termene inlauntrul carora se indeplineste confirmarea primirii reclamatiei, evaluarea preliminara, precum si termene de sulutionare, iar toate aceste termene de la depunerea sesizarii pana la solutionarii nu vor dura mai mult de 59 de zile.

Informarile reclamantului

ECC va informa periodic reclamantul asupra evolutiei cazului sau ori de cate ori exista sau apar informatii noi sau cel putin o data pe luna, indiferent de situatie si va fi informat asupra solutie propuse intr-un termen maxim de 5 zile lucratoare.

Ce solutii poti primi in urma formarii cazului la EEC?

Dupa ce este evaluat cazul si acceptat de catre Centrul Comerciantului, acesta din urma poate propune una dintre urmatoarele solutii:

  • Solutionare amiabila cu operatorul economic;
  • Nesolutionarea cazului datorita lipsei unui raspuns din partea comerciantului sau a refuzului acestuia de a accepta solutionarea;
  • Nesolutionarea cazului ca urmare a lipsei unei baze legale privitoare la cererea consumatorului;
  • Transmiterea dosarului catre un organism ca modalitate de solutionare alternativa a litigiilor (SAL);
  • Daca se impune, transmiterea cazului catre o alta institutie abilitata sa impuna masuri;
    In situatia respingerii cazului, consumatorul este informat asupra altor posibile mijloace pe care le poate aborda pentru rezolvarea litigiului cum ar fi cererile cu valoare redusa si procedura europeana privind somatia de plata.