Blugii sunt la fel de mult folositi acasa, precum sunt folositi pe podiumurile marilor capitale ale modei. Acestia sunt foarte cunoscuti, deoarece nu exista garderoba care s anu contina cel putin o pereche de pantaloni. Pantalonii populari au deja peste 140 de ani si au fost creati initial ca pantaloni de lucru pentru cautatorii de aur din San Francisco. Vedetele de film si alte celebritati si-au facut intrarea cu succes in lumea modei. Exista cateva lucruri importante si interesante in istoria blugilor, precum faptul ca de ce denim-ul este atat de important pentru fabricarea pantalonilor.
Cuvantul denim este o forma americana prescurtata a numelui „Serge de Nimes” (tesatura din Nimes). In orasul din sudul Frantei se tesea o tesatura foarte robusta din bumbac si canepa, doar firul de urzeala era vopsit cu indigo (culoare albastra), in timp ce firele de batatura au ramas nevopsite. Acest lucru a dus la culoarea albastra a blugilor, care este atat de tipica pana in ziua de azi. Cuvantul blugi, pe de alta parte, este derivat din orasul italian Genova, care se numeste „Gênes” in franceza si care era cunoscut in secolul al XIX-lea pentru pantalonii sai robusti din bumbac. Pantalonii din bumbac de la Genova, croiti din tesatura robusta de la Nimes, au devenit „blugii” din „denim”.
Transformarea pantalonilor simpli in articole la moda
Povestea blugilor a inceput in campurile goana aurului din San Francisco, unde un anume Levi Strauss vindea articole de zi cu zi. Croitorul Jacob Davis l-a abordat cu ideea de a intari cusaturile pantalonilor cu nituri, astfel incat acestea sa nu se mai rupa. „Pantalonii cu nituri” au fost brevetati in comun in 1873 de catre Strauss si Davis.
Initial, panza maro robusta a fost folosita inainte ca partenerii sa treaca la tesatura de bumbac albastru de la Nimes, denim. Termenul „blue jeans” nu a aparut decat la inceputul secolului al XX-lea, dar pana astazi acesti pantaloni sunt cunoscuti mai frecvent in Statele Unite ca „blugi”. Deoarece blugii erau purtati in principal de muncitorii obisnuiti, tinerii si-au recunoscut devreme potentialul ca o rebeliune impotriva conventiilor parintilor lor. Tinere vedete de film precum James Dean si Marlon Brando au facut din denim un must-have la moda pentru adolescentii din intreaga lume. „Pantalonii cu nituri” au avut si un mare succes in Germania si au fost in curand produsi pe plan local. Astazi exista blugi in toate croiurile si culorile posibile, dar un lucru nu s-a schimbat niciodata, blugii adevarati trebuie sa fie din denim.
Denimul este cunoscut pentru utilizarea tesaturii twill, care, alaturi de tesatura simpla si tesatura de satin, este unul dintre cele trei tipuri de tesatura de baza pentru tesaturile tesute. Tesatura twill este caracterizata prin faptul ca se desfasoara in diagonala, din nou distingand corpurile de creasta S (de la stanga sus la dreapta jos) si corpurile de creasta Z (de la stanga jos la dreapta sus). Firele de urzeala (care se desfasoara pe lungime) sunt in mare parte albastre, in timp ce firele de batatura (care sunt tesute peste el) sunt albe. Acest lucru creeaza culoarea tipica a blugilor.
Daca vrei sa cumperi pantaloni scurti din denim, acestia sunt foarte populari si cu siguranta faci o alegere buna. In plus, sunt usor de purtat, se integreaza simplu in orice tinuta si reprezinta o alegere perfecta pentru toate persoanele care prefera tinutele casual relaxate pentru vara. In plus, pantalonii din denim nu au nevoie de foarte multa intretinere si atunci cand au semne de purtare vor fi mai interesanti decat cand erau noi tocmai pentru ca materialul cu cat este mai vechi cu atat este mai bun.