A avea grija de un caine si a decide sa iti impartasesti viata cu el este un angajament si o responsabilitate concreta, dar este si unul dintre lucrurile care te vor face fericit. Experientele alaturi de cainele tau te vor imbogati si iti vor oferi o viziune a aspura unui sentiment extraordinar: iubirea absoluta. Daca te gandesti sa adopti un caine va trebui sa cunosti cateva aspecte despre hrana potrivita si despre cum sa hranesti patrupedul tau pentru a fi sanatos si, desigur, cat mai fericit.
Iti vom oferi, in prima instanta, cateva sfaturi care suntem siguri ca vor fi la indemana. Sunt sfaturi legate de unul dintre cele mai importante momente, si anume cel al alimentelor pentru catelusi. De fapt, momentul mesei nu este doar o cerinta fiziologica banala. Momentul „mesei” este un moment special pentru cainele nostru, deosebit de placut si cu mari implicatii sociale, un ritual in timpul caruia putem stabili modul in care relatia noastra cu prietenul cu blanita va decurge pe viitor. Sa vedem deci ce sa facem pentru a construi o relati normala si un ritual de hranire sanatos:
- Nu lasa mancare in bolul cainelui tau toata ziua. Mancarea trebuie lasata la dispozitia cainelui timp de 15-20 de minute si apoi indepartata. Acest lucru te va ajuta sa ii reglezi mesele si sa eviti obezitatea, problemele cardiace sau intestinale.
2.Este important ca cainele sa nu fie prezent la pregatirea mesei sale. Participarea la acest moment il agita si ii stimuleaza excesiv productia de sucuri gastrice.
3.Asigura-te ca stie sa astepte calm bolul de mancare. In timp ce asezam bolul in fata lui, el trebuie sa invete sa astepte.
- Cainii fericiti sunt cei echilibrati, motiv pentru care este important sa stabilesti o rutina zilnica chiar si pentru timpul mesei. Le poti oferi mancare la intoarcerea de la plimbarea de dimineata si de seara si, foarte important, sa o faci intotdeauna la fel … pentru caini, comunicarea si gesturile stapanului sunt esentiale!
5.Daca observi ca in prezenta ta, in momentul hranirii, catelul pare stresat, cand este inca un pui, obisnuieste-l cu prezenta ta, indepartand din cand in cand bolul in timp ce mananca, adaugand putina mancare pentru a-l bucura. Asta reduce factorii de stres.
6.Daca cainele nu vrea sa manance, nu-l forta si nu incerca sa-l ademenesti cu jucarii sau jocuri sau mai rau, adaugand hrana similara cu ceea ce ii dai de obicei. Aceste atentii vor face obiceiul de „a nu manca” si mai interesant, iar lipsa de moment a poftei de mancare ar putea deveni cronica.
7.Varsta unui caine ii afecteaza dieta si, prin urmare, si frecventa meselor. Un catelus mananca mai des decat un caine adult. Nu sunt capricii, este nevoia lui in conformitate cu varsta.
- Exista cei care sustin ca cainii ar trebui sa manance o data pe zi. Atentie: medicul veterinar ne avertizeaza cu privire la aceasta alegere, deoarece faciliteaza dilatarea si torsiunea gastrica din cauza volumului hranei si a voracitatii inevitabile a cainelui in a o consuma. Mai bine sa manance aceeasi cantitate de alimente, dar impartita in mai multe mese. De exemplu, ar trebui sa iti pui cainele sa manance de doua ori pe zi: dimineata si seara la cina.
- Daca ai alte animale acasa, nu uita: acestea trebuie sa manance in locuri separate, dar toate in acelasi timp. Atentie, daca colegii de camera sunt pisici, totusi, nu trebuie sa manance in acelasi timp cu cainele, ci trebuie sa le oferi mese in cantitati mici si frecvente. Prin urmare, nu numai medii separate, ci este recomandabil sa asezi bolurile pisicii pe o piesa de mobilier, astfel incat pisica sa se poata hrani fara ca cainele sa poata ajunge la bolul acesteia.
- Nu in ultimul rand, alegerea mancarii este extrem de importanta. Ceea ce punem in castronul sau este important pentru sanatatea si bunastarea sa. Nu este „doar” mancare, deci o alegere constienta este o necesitate. In vasta panorama a tipurilor de hrana pentru animale de companie, am dori sa subliniem calitate hranei Advance. Poti cumpara mancare caini Advance de la zoomax.ro, pentru toate varstele si dietele. Produsele Advance sunt singurul tip de aliment pentru caini cu anticorpi activi integrati, care ajuta la protectia intestinului si, implicit, la o digestie care functioneaza perfect. Alimentatia adecvata este baza sanatatii cainilor. Initial carnivori, cainii au devenit practic omnivori: s-a dovedit stiintific ca pot digera aproape orice, cu exceptia amidonului. Pentru a creste si a ramane sanatosi si activi, cainii au nevoie de o dieta care sa contina proportiile corecte de substante nutritive, precum cea oferita de Advance. Hrana ideala trebuie sa contina:
Proteine: materia prima a corpului si din acest motiv aportul de proteine este un parametru fundamental al fiecarui aliment pentru caini. Intr-o masa zilnica este suficient ca procentul de proteine animale administrate sa fie de aproximativ 20%; ar trebui sa se ia in considerare faptul ca, in anumite conditii – femele insarcinate sau care alapteaza, pui – necesarul de proteine creste, in timp ce in altele in cazul cainilor varstnici – scade.
Zaharuri: cainele le asimileaza cu usurinta, in special glucoza si zaharoza, cu exceptia lactozei. Aportul de zaharuri in hrana pentru caini este important atat ca sursa de energie rapid disponibila, cat si ca regulator al activitatii florei bacteriene.
Grasimi: in conditii normale nu trebuie sa depaseasca 10%. Excesul de grasime din hrana pentru caini duce nu numai la obezitate, ci si la un animal mai predispus la boli si la batranete prematura.
Vitamine: cainii sunt incapabili sa sintetizeze toate vitaminele, astfel incat unele dintre ele trebuie luate prin alimente. Deficientele specifice de vitamine pot duce la boli.
Minerale: prezente in mod normal in cantitati variate in toate tipurile de hrana pentru caini.
Tine cont de aceste sfaturi pentru a avea un patruped fericit si sanatos.