Orteze pentru maini: tot ce trebuie sa stim despre acest dispozitiv medical

Orteze pentru maini: tot ce trebuie sa stim despre acest dispozitiv medical

O gama larga de orteze pentru incheietura mainii, maini si degete ne sta la dispozitie la magazinele de specialitate precum tehno-farm.ro. Dar ce sunt acestea si la ce anume folosesc? Desigru, acestea sunt utile in cazul anumitor traume ale mainii.

Trauma mainii: ce este si cum sa o tratam

Leziunile mainilor sunt cele pe care oamenii le experimenteaza cel mai frecvent. Acestea sunt in special vanatai, rani sau inflamatii care pot aparea la mana si incheietura mainii in timpul desfasurarii activitatilor manuale, casnice si sportive. Exista multe motive care pot provoca traumatisme ale mainii. Sa vedem impreuna care sunt cele mai comune si cum sa le vindecam.

Traumele mainilor apar foarte usor in casa, afectand atat adultii, cat si copiii. Se poate intampla sa alunecam pe podeaua umeda sau sa aterizam pe palmele mainilor dupa o cadere. Uneori, o simpla distragere a atentiei, cum ar fi impiedicarea de firele computerului, poate duce la o cadere grava care duce la randul sau la traume.

Leziunile sportive sunt, de asemenea, foarte frecvente, mai ales pentru cei care practica activitati precum polo pe apa, volei si baschet. Cel mai frecvent caz este cel al degetului tumefiat cauzat de o lovitura la volei.

In general, cele mai frecvente leziuni ale mainii sunt:

Contuzie, dupa lovirea unui obiect ascutit care nu provoaca leziuni ale pielii, dar provoaca un hematom in tesuturile moi ale mainii;

Entorsa la incheietura mainii, din cauza unei caderi accidentale care impinge o persoana sa aterizeze instinctiv cu zona incheieturii mainii pentru a amortiza impactul;

Distorsiunea degetelor, cunoscuta si sub denumirea de deget umplut, atunci cand varful degetului este supus unui impact violent si este impins inapoi spre interiorul mainii;

Zdrobirea degetelor mainii, frecventa la copiii care inchid din greseala mana in usa casei sau a masinii;

Fractura incheieturii mainii, in cazurile severe, poate provoca leziuni ale nervilor cu paralizie sau leziuni ale tendonului care “obliga” degetele sa aramana intr-o singura pozitie.

Diagnosticul presupune in primul rand o analiza a istoricului medical al pacientului. Apoi se procedeaza la evaluarea starii mainii: se verifica partile dureroase, ce miscari sunt capabile sa efectueze si care nu, si in anumite cazuri sunt prevazute si radiografii pentru a evalua conditiile interne ale structurilor mainii.

Ce sunt si cand folosim orteze mana?

Aparatul ortopedic sau orteza pentru incheietura mainii este un dispozitiv foarte util pentru persoanele care sufera de afectiuni ale incheieturii mainii rezultate in urma unor traumatisme, interventii chirurgicale sau patologii. Aceste orteze sustin si imobilizeaza articulatia, permitandu-va sa calmati durerea si va permit sa reveniti la normal.

Orteza ortopedica pentru mana: de ce este utila

Medicul dumneavoastra v-a prescris utilizarea unei orteze ortopedice si doriti sa intelegeti cum va poate ajuta? Acest dispozitiv va imbunatati treptat, dar foarte eficient situatia.

Orteza pentru incheietura mainii este un aparat ortopedic folosit pe scara larga deoarece va permite sa imobilizati si sa protejati articulatia fara a renunta la activitatea zilnica. In cazuri mai putin severe, puteti chiar sa faceti sport sau sa lucrati.

Ortezele de mana nu sunt toate la fel, motiv pentru care este important sa o alegeti pe cea care se potriveste nevoilor voastre. Desigur, in timp ce imobilizeaza incheietura mainii si mentine stabila pozitia acesteia, aceasta nu trebuie sa stranga excesiv membrul. Este important ca fiecare aparat ortopedic sa fie confortabil si conceput pentru o anumita nevoie.

Din acest motiv este foarte important sa alegeti orteza ortopedica de marimea potrivita, realizata din materiale inovatoare respirabile. Exista mai multe modele formate din bretele Velcro care le permit sa fie usor adaptate la incheietura mainii, altele sunt din material elastic si in acest fel, odata introduse, se adapteaza la forma si marimea articulatiei oferind tot sprijinul de care are nevoie.

Pentru a intelege care este marimea corecta, va recomandam sa masurati circumferinta antebratului incepand de la 5 cm deasupra incheieturii mainii. Odata ce ati gasit marimea potrivita, continuati prin a evalua diferitele modele si preturile acestora.

Orteza moale

Orteza moale pentru incheietura mainii este in general realizata din tesatura elastica sau echipata cu banda velcro, pentru a se adapta mai bine la incheietura mainii pacientului. Nu imobilizeaza complet articulatia, ci o protejeaza si ii limiteaza usor miscarile. Pentru aceste caracteristici este utilizat in general pentru urmatoarele probleme :

-Inflamatia incheieturii mainii: miozita, sindrom de tunel carpian, artrita;

-Patologii degenerative;

-Reabilitare post-leziune, cum ar fi entorsa.

Acest produs este recomandat celor care practica sporturi in care leziunile incheieturii maini reprezinta un risc real, deoarece permite prevenirea traumatismelor.

Orteza rigida

In cazurile cele mai severe, si cand durerea afecteaza si degetul mare, se foloseste o orteza de incheietura care combina imobilizarea incheieturii mainii cu cea a degetului.

Acest aparat este utilizat in caz de:

-Entorsa severa;

-Tendinita;

-Reabilitare a incheieturii mainii si a degetului mare;

-Tunel carpian mai sever decat precedentul.

Orteza este cu siguranta mai rigida si mai mare decat cea anterioara, dar este utila in situatiile de mai sus.

Cum sa vindecati traumatismele mainii

Pe baza severitatii traumatismului si a zonei afectate de leziune, diagnosticul face posibila evaluarea celui mai bun tratament care trebuie efectuat. De exemplu, in cazul unor leziuni severe ale tendonului, medicul poate considera necesara o interventie chirurgicala. In cazuri mai putin severe este suficient sa se imobilizeze cu o atela si sa se astepte pana la vindecarea completa.

Ortezele pentru incheietura mainii sunt dispozitive foarte utile pacientilor care cauta sprijin pentru prevenirea si rezolvarea principalelor patologii care afecteaza aceasta parte a corpului.

In unele cazuri, utilizarea ortezei incheieturii mainii este esentiala pentru a-si recapata starea de bine. Din acest motiv este unul dintre cele mai recomandate aparate ortopedice de catre medicii specialisti.