Cordura este o tesatura pe baza de nailon, ideala pentru imbracaminte si echipamente militare si de aplicare a legii. Saisprezece produse separate alcatuiesc gama Cordura, care se extinde de la un material greu pana la unul suficient de greu pentru a fi folosit in armura corporala. Printre caracteristicile cele mai importante ale Cordura se numara indicele ridicat de „durabilitate pe greutate”. Cordura se adauga de obicei la articole de imbracaminte in pozitiile cele mai susceptibile de a fi supuse la uzura intensa, cum ar fi genunchii, copetul, curelele si buzunarele. Datorita inovatiei continue, Cordura este probabil sa continue ca un favorit principal al producatorilor de imbracaminte si echipamente militare si LE.
Cordura este printre cele mai utilizate tesaturi. Este bine-recunoscut in comunitatea tactica pentru durabilitatea si caracteristicile de lunga durata care il fac ideal pentru aplicatii in diferite tipuri de imbracaminte, echipament si echipamente militare si nu numai.
Tesatura a fost introdusa in 1929 de catre E.I. du Pont de Nemours and Company (DuPont). Iteratia initiala a Cordura a fost destul de diferita de cea de astazi. Tesatura tip cordura este construita din nailon, in timp ce versiunea originala a fost realizata din raion.
Raionul este o fibra realizata dintr-o sursa naturala de celuloza, cum ar fi lemnul. Un exemplu modern bine-cunoscut in acest sens este tesatura Lyocell, care este produsa printr-un proces de filare uscata cu jet umed.
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cea mai notabila utilizare a Cordura a fost in anvelope, datorita rezistentei sale exceptionale la abraziune si a caracteristicilor de durabilitate.
Cand a inceput utilizarea comerciala a Cordura, a fost considerata o piatra de hotar majora pentru tesatura. Usile s-au deschis aplicatiilor consumatorilor in urma dezvoltarii tehnicilor care permit vopsirea materialului.
Astazi, tehnologiile Cordura au permis marcii sa se extinda la mai mult de 16 produse separate, variind de la Cordura Ultralight pana la tesatura balistica Cordura de protectie rezistenta.
Evolutia comerciala a Cordura a facut-o din ce in ce mai accesibila pentru utilizare ulterioara in aplicatii militare. In cele din urma, Cordura NyCo a aparut ca tesatura generala pentru fata folosita in imbracamintea si echipamentul militar din SUA.
Printre caracteristicile cele mai deterministe ale Cordura se numara indicele sau ridicat de „durabilitate pe greutate”, care face ca utilizarea materialului sa fie o propunere extrem de atragatoare pentru ramurile militare si LE.
Problema greutatii tesaturii ne aduce direct la subiectul denierului. Inainte de a explora in continuare Cordura, este probabil o idee buna sa explicam denierul.
In termeni practici, cu cat denierul este mai mare, cu atat tesatura va functiona mai bine, mai ales ca greutatea corespunde direct cu caracteristicile de rezistenta la abraziune.
Ei bine, atunci, daca incercam sa facem ca echipamentul tactic sa functioneze mai bine, ce facem – doar palmuim materialul cu cel mai mare denier si numim asta?
Nu chiar. Atunci cand faceti imbracaminte extrem de functionala (adica cea folosita de operatorii militari si LE), trebuie sa luati intotdeauna in considerare indicele greutate/functie pentru a echilibra cea mai mare performanta cu cea mai mica greutate, astfel incat purtatorul sa poata experimenta o mobilitate maxima in timpul performantei, chiar si pentru cele mai solicitante sarcini fizic.
Cu toate acestea, altii factori decat greutatea sunt responsabili pentru confort. Puteti citi mai multe despre acesti factori pe siteurile de specialitate.
Un alt dezavantaj al folosirii materialelor cu un denier foarte mare este pierderea „proprietatilor textilelor”. Cu cat ratingul de denier este mai mare, cu atat materialul este mai putin confortabil pentru purtator daca materialul intra in contact direct cu pielea, mai ales daca imbracamintea va fi purtata o perioada lunga de timp.
Structura speciala a tesaturii Cordura ii confera rezistenta excelenta la uzura, rezistenta la rupere, rezistenta de neegalat, maner bun, greutate usoara, culoare moale, stabila si usor de ingrijit. In prezent, Cordura este utilizata pe scara larga in imbracaminte de exterior, imbracaminte sport, bagaje si echipamente sport, pantofi (pantofi de alpinism), decoratiuni interioare si alte produse. Toate tesaturile Cordura sunt tesute, vopsite si finisate in conformitate cu standardele de igiena DuPont.
Finetea fibrelor Cordura variaza de la 30 la 2000 Dan, ceea ce inseamna ca tesaturile durabile pe care le cunoasteti si pe care va bazati vor fi aplicate unei noi serii de produse. De la genti de bagaje si rucsacuri la cizme si imbracaminte functionala, puteti alege cu usurinta tesaturi de diferite stiluri, texturi si greutati in functie de nevoile voastre.
Cordura este un produs tehnologic de varf. La aceeasi greutate, Cordura este de doua ori mai durabil decat nailonul standard, de trei ori mai mult decat poliesterul si de 10 ori mai mult decat panza de bumbac. Asta inseamna ca Cordura mai usor ofera aceeasi durabilitate ca nailonul, poliesterul sau bumbacul standard. In acelasi timp, aceeasi greutate Cordura este mai durabila decat panza standard de nailon, poliester sau bumbac. Durabilitatea tesaturii Cordura se reflecta in rezistenta sa excelenta la rupere si rezistenta la uzura. De fapt, datorita durabilitatii si rezistentei Cordura, cele mai importante forte militare din lume o folosesc pentru a face echipamente militare cu performante remarcabile.
Echipamentele de exterior din material Cordura, cum ar fi pantofii de alpinism si pantalonii furtunosi, au o rezistenta mai buna la abraziune, rezistenta la abraziune, rezistenta la rupere si rezistenta la perforare, asa ca este binevenit de clienti.
Magazinul metalo.ro ofera o gama vasta de produse de inalta calitate, iar gama de tesatura tip cordura este o alegere foarte buna pentru produse de tip militar sau pentru outdoor.