Unul din termenii pe care ii auzim din ce in ce mai des cand este vorba despre cosmetica este acela de peeling chimic. Totul insa devine inspaimantator cand auzim de componenta acida cu care poate fi efectuat peelingul chimic. Ei bine, nu trebuie sa ne facem griji, deoarece peelingul chimic reprezinta una dintre cele mai eficiente (si inofensive) solutii pentru amanarea si / sau stoparea procesului de imbatranire. Si nu numai. Peelingul chimic este ideal si pentru persoanele cu probleme cu acneea.
Dar ce este exact si cum se face acest peeling chimic?
Este vorba despre un tratament de ingrijire a pielii care permite o exfoliere usoara a suprafetei pielii. Spre deosebire de scrub si gomaj, peelingul chimic nu foloseste microparticule cu care sa „zgarie”: acesta se bazeaza pe actiunea alfa-hidroxi acizilor (AHA) si a beta-hidroxiacizilor (BHA), substante de origine naturala capabile sa elimine celulele moarte depuse pe suprafata pielii si sa stimuleze regenerarea pielii. Pe baza substantei cu care este efectuat, permite reducerea vizibilitatii petelor, regularizarea texturii pielii, nivelarea ridurilor, efectuarea unei actiuni de reglare a sebumului, reducerea prezentei neregulilor in rezultatul combaterii acneei.
Peeling chimic la un profesionist sau acasa?
Peelingul chimic poate fi efectuat de un specialist in cosmetica, dermatolog si medic estetician. Desigur, poate fi realizat acasa, folosind produse cosmetice – seruri, creme, masti – imbogatite cu AHA si BHA. Ceea ce face diferenta insa este concentratia de acid utilizata in cursul tratamentului, care in cazul peelingului chimic efectuat la un cabinet profesionist este mai mare. Si o concentratie mai mare inseamna o actiune exfolianta mai intensa: de la superficial la intermediar pana la adanc. Pentru rezultate optime in cazul acneei si nu numai, iti recomandam Icon Beauty Studio. Pentru mai multe informati, iti recomandam sa intri pe https://iconbeautystudio.ro/servicii-infrumusetare/tratamente-faciale/peeling-chimic-anti-acnee.
Ce acid este mai bun in peelingul chimic?
Raspunsul ar fi ca depinde de rezultatul pe care il dorim. Fiecare substanta are propriile caracteristici si eficacitate. Prin urmare, sfatul este sa stai in fata oglinzii si sa stabilesti ce doresti sa rezolvi. Iti recomandam, pentru rezultate foarte bune, sa alegi sa mergi la profesionistii de la Icon beauty Studio.
Sa cunoastem mai bine tipurile de acid:
Una dintre materiile prime pe care profesionistii le folosesc cel mai des este acidul salicilic, deoarece este extrem de eficient in tratamentul pielii predispuse la acnee, chiar si in prezenta punctelor albe sau galbui. Problema petelor are aceleasi criterii: in functie de originea lor, este posibil sa se intervina cu acid glicolic sau ferulic, in cazul lentigoului solar. Daca, pe de alta parte, petele sunt rezultatul unor procese inflamatorii, poate fi folosit un amestec de substante care pot include atat acid lactic, cat si acid salicilic.
Potrivit pentru tratamentul pielii mature deosebit de marcate, caracterizate probabil prin pete si riduri, sunt acizii glicolici, piruvici sau retinoici. Acesta din urma, in mod specific, nu are virtuti exfoliante, dar, prin accelerarea semnificativa a fluctuatiei pielii, favorizeaza indepartarea celulelor moarte superficiale si incurajeaza reinnoirea stratului cornos.
La randul sau, acidul piruvic are o actiune antimicrobiana, sebostatica si keratolitica. In practica, cu acesta se realizeaza un peeling profund si este indicat in caz de acnee intr-o faza activa. Trebuie sa mentionam acidul retinoic: un derivat al vitaminei A. Este esential pentru bunastarea pielii deoarece creste productia de fibre de colagen, corecteaza pigmentarea si ajuta la regenerare. Este excelent pentru tratarea acneei si pentru imbunatatirea oricarui tratament anti-imbatranire.
In cele din urma, am dori sa mentionam si faptul ca peelingul chimic este util si in cazul tenurilor care nu prezinta probleme speciale, deoarece curata pielea de celule moarte, sebum, impuritati si praf care pot deveni stratificate pe piele. In cazuri similare, acidul glicolic este utilizat la o concentratie cuprinsa intre 6 si 15% sau, pentru o actiune si mai delicata, acidul salicilic.
Pentru cine este potrivit peelingul chimic?
Peelingul cu AHA si BHA este potrivit pentru toate tipurile de piele, chiar si pentru cele mai sensibile. Acidul mandelic, adica AHA, are chiar puterea de a calma roseata si de a se adapta la problemele pielii cele mai delicate. Deci, cuperoza, capilare ce ies in evidenta, acnee inflamata. Mai mult, are o actiune superficiala care nu necesita o postinterventie deosebit de solicitanta.
Cum se efectueaza, in general, acest tip de tratament?
Exista trei etape: o faza de pregatire, o faza de tratament si o faza post-tratament. Prima este aceeasi indiferent de acidul ales: pielea este curatata cu o substanta degresanta pentru a indeparta filmul de sebum. Astfel, pielea va fi mult mai receptiva la tratament. Urmatorul pas implica aplicarea compusului cu o perie speciala. Apoi, este lasat pe o perioada de timp predefinita, care variaza in functie de substanta utilizata. Timpii variaza de la 2-3 minute pentru acizii salicilici, piruvici si glicolici si undeva la 10 minute pentru acidul mandelic. In cele din urma, este efectuata a treia faza: indepartarea peelingului si aplicarea unei a doua substante chimice, care este utila pentru „tamponarea” actiunii acidului .
Ce efecte secundare are peelingul chimic?
Daca peelingul chimic este la un cabinet cosmetic profesionist si de personal experimentat, precum Icon Beauty Studio, nu ar trebui sa existe efecte secundare. O senzatie de arsura poate fi resimtita in timpul aplicarii, dar aceasta dispare rapid. In zilele urmatoare tratamentului, este posibil sa apara roseata sau descuamare, care poate fi mai mult sau mai putin evidenta in functie de caracteristicile individuale si de tipul de produse utilizate. Unul dintre cele mai mari riscuri este acela ca penetrarea acizilor nu are loc in mod uniform, ducand la complicatii precum infectii sau arsuri profunde. Cu toate acestea, este important sa ii spui intotdeauna celui care efectueaza procedura daca ai alergie sau daca exista infectii in curs, mai ales daca este vorba de herpes. Dupa tratament, este esential sa folosesti o crema cu un ecran de protectie de SPF 50+ timp de cateva saptamani, pentru a proteja pielea de razele UV si, de asemenea, imbunatateste efectele tratamentului.