Perspective oferite de traiul la casa in comparatie cu traiul in apartament.

Cel mai mare avantaj atunci cand te muti dintr-un apartament intr-o casa este ca obtii, de obicei, mai mult spatiu si, cel mai probabil, o gradina cu loc de joaca pentru copii.

Vecinii nu vor mai fi o problema pe care va trebui sa o iei in calcul. Bormasina vecinului nu te va mai deranja, si nici nu vei mai primi reclamatii atunci cand vei asculta muzica mai tare. Vizibilitatea va creste si vei avea ocazia sa admiri schimbarile naturii relaxandu-te in fotoliu cu o cafea buna in mana. Ideal ar fi sa gasesti variante de preturi case cat mai accesibile.

Multi prefera case cu cate un dormitor pentru fiecare membru al familiei, vizand intimitatea, iar apartementele nu permit de obicei acest comfort.

Intretinere

Costurile necesare pentru intretinerea unei case cu gradina sunt mai ridicate fata de cele necesare intretinerii unui apartament, iar acesta nu este un secret pentru nimeni. Si aici sunt insa mijloace prin care puteti sa ajustati costurile. In principal, se pot face economii prin ingrijirea casei de catre proprietar, fara a tocmi pe altcineva care sa tunda iarba sau sa spele geamurile.

Desigur, pentru unele activitati precum curatarea cosului de fum, care este o operatiune mai complicata, cel mai intelept lucru ar fi sa apelati la o persoana care este specializata in acest gen de operatiuni.

In general, daca te ocupi singur de intretinerea casei, acolo unde este posibil, poti obtine un mic avantaj: Ocupandu-te tu de aceste activitati, vei face miscare cu aceasta ocazie. Desigur, aceast aspect depinde si de starea de sanatate si varsta proprietarului. Ustensilele si dispozitivele necesare pot fi achizitionate second-hand, asigurandu-te ca acestea functioneaza corespunzator (masina de tuns iarba, compresorul, etc).

 

O alta metoda pentru a preveni cheltuieli nedorite este reprezentata de verificarea prealabila cumpararii. In cazul in care casa este nou construita, cu materiale de calitate, poti sari acest pas. Daca nu, va trebui sa apelezi la instalatori si electricieni pentru o inspectie minutioasa a casei.

Astfel, chiar daca nu exista defectiuni, se pot identifica circuite electrice, tevi vechi sau acoperis degradat care se afla la sfarsitul perioadei de viata si care este posibil sa necesite reparatii in viitorul apropiat. Considerand acest aspect, cumparatorul poate exploata aceste aspecte prin negocierea pretului de achizitie.

 

Cum ramane cu timpul?

 

Daca intr-un apartament o tura cu aspiratorul si cateva minute cu mopul pe podea sunt suficiente, o casa are nevoie de ceva mai multa atentie, adica de un timp suplimentar dedicat activitatilor specifice de intretinere.

In cazul in care casa este mai mare decat apartamentul in care ai locuit, eventual are si etaj, si/sau mansarda, timpul necesar curateniei va creste. In plus, este necesar sa luati in considerare si curtea. Taierea ierbii sau deszapezirea fiind activitati care necesita o rezerva de timp si cerinte de efort.

 

In final…

 

Se poate spune ca mutarea la casa este un pas inainte pentru proprietar, mai ales daca acesta are copii. Perspectivele se vor schimba radical, iar beneficiile intrec limitele. Cheltuielile pentru intretinerea casei pot fi anticipate si calculate din timp astfel incat sa se poata preveni aparitia reparatiilor-surpriza.