Pompa de caldura sau sistem de panouri solare?

Pompa de caldura sau sistem de panouri solare?

Atunci cand cautati cele mai bune solutii pentru casa, este foarte posibil sa gasiti mai multe optiuni. Ce alegi intre un sistem panouri solare sau o pompa de caldura? Compararea energiei solare termice cu pompele de caldura va va ajuta sa gasiti sistemul de incalzire regenerabil potrivit pentru casa dvs.

Panourile solare termice absorb caldura de la soare, in timp ce pompele de caldura preiau caldura din aer (sursa de aer) sau din subteran (sursa de sol). Ambele ofera multe beneficii, inclusiv potentialul de a reduce facturile la incalzire. Cu toate acestea, unul este probabil mai potrivit pentru casa dvs. decat celalalt.

Cum functioneaza panouril solare termice si de caldura

Pe masura ce sistemele de incalzire regenerabile devin mai cunoscute, panourile solare termice si pompele de caldura transforma energia regenerabila in caldura.

Sistemele de incalzire termica solara extrag caldura din soare, in timp ce pompele de caldura preiau caldura fie din aer, fie din sol. Aceasta caldura poate fi apoi utilizata pentru a furniza incalzire centrala si apa calda menajera proprietatii.

Panourile solare termice sunt instalate pe un acoperis unde caldura de la soare incalzeste un lichid in colectoare. Acest lichid este apoi circulat intr-un sistem umed de incalzire centrala sau intr-un incalzitor cu imersie in interiorul unui cilindru de apa calda care incalzeste apa calda menajera.

Sistemele de pompe de caldura cu sursa de aer includ un ventilator care este instalat in exterior, care atrage aerul exterior. Acest aer este apoi incalzit in continuare de un schimbator de caldura. Pompele de caldura cu sursa de aer sunt disponibile ca sisteme aer-apa sau aer-aer. O pompa de caldura aer-apa produce apa calda pentru un sistem de incalzire centrala umeda si un boiler de stocare a apei calde. Intre timp, pompele de caldura aer-aer sunt asemanatoare sistemelor de aer conditionat, circuland aerul cald prin casa prin ventilatoare. Ele  pot raci casa chiar si in timpul verii si pot functiona cu un puffer apa calda.

Pompe de caldura terestre

In loc sa extraga caldura din aer, pompele de caldura cu sursa de sol preiau caldura de sub pamant, unde temperaturile stau la o temperatura constanta de 10 °C pana la 15 °C pe tot parcursul anului. Pentru a colecta aceasta caldura, trebuie instalata o retea de conducte subterane intr-o zona de gradina. Acest lucru se poate face orizontal (necesita mai mult spatiu) sau vertical.

Prin conductele subterane circula un lichid frigorific care este incalzit de temperaturile subterane. Lichidul se deplaseaza apoi catre schimbatorul de caldura unde este incalzit in continuare inainte de a incalzi sistemul central de incalzire.

Indiferent daca decideti sa aveti panouri solare termice sau o pompa de caldura, veti beneficia in mai multe moduri:

  • Amprenta de carbon redusa
  • Mai putina dependenta de furnizorul dvs. de energie
  • Facturi potential mai mici la incalzire
  • Valoarea proprietatii creste
  • Sistemele sunt mult mai sigure decat cazanele pe gaz si petrol, deoarece nu se arde combustibil

Tinand cont de toate aceste informatii este lesne de inteles de ce tot mai multe persoane opteaza pentru astfel de sisteme de incalzire in locul celor clasice.