Principiul de functionare al unui catalizator

Principiul de functionare al unui catalizator

Catalizatoarele auto reprezinta componente foarte importante pentru un autovehicul deoarece sunt responsabile pentru transformarea gazelor nocive in unele mai putin nocive. Acest lucru este esential pentru protejarea mediului inconjurator dar si pentru a putea avea o viata mai sanatoasa.

Cunoscand acest rol deosebit de important jucat pentru mediul inconjurator, este important sa cunosti si principiul de functionare al acestor catalizatoare. Nu mai este de mult necunoscut faptul ca cele mai nocive gaze pe care le produce un automobil sunt monoxidul de carbon, hidrocarburile si alte gaze adiacente iar pentru a le putea combate eficient este nevoie de catalizatoare.

Cum functioneaza aceste catalizatoare?

Cu ajutorul stratului de substante prezente intr-un catalizator, platina, rodiu si paladiu, dar si a temperaturilor ridicate a substantelor nocive intra in contact cu cele din catalizator si se realizeaza reactia chimica. Astfel, gazele nocive sunt transformate in vapori de apa, dioxid de carbon si azot gazos. Aceste catalizatoare auto sunt amplasate si montate inainte de toba de esapament pe sistemul de evacuare al autovehiculelor, tocmai pentru ca acest intreg proces despre care am vorbit sa poata avea loc.

Cumpar catalizatoare auto pentru reciclare

Un alt aspect foarte important de mentionat despre aceste catalizatoare este acela ca, pentru a favoriza producerea reactiilor chimice amintite mai sus, este necesar sa fie amplasat cat mai aproape de motor. Astfel, temperaturile ridicate ce sunt necesare vor putea ajuta ca procesul sa aiba loc mult mai eficient.

Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam sa mentionam si despre eficienta acestor catalizatoare. Specialistii spun ca eficienta poate sa ajunga la un proces de 99% in cazul modelelor de catalizatoare noi iar in functie de numarul de kilometri parcursi eficienta poate sa ajunga pana la 95%. In momentul in care eficienta acestor catalizatoare scade, pe bordul masinii se va aprinde un martor de eroare ce te va atentiona de acest lucru.

Catalizatoarele, o componenta auto esentiala pentru protejarea mediului

Fiecare componenta a unui autovehicul este foarte importanta si indeplineste un rol pentru buna functionare a acesteia. Asa este si cazul acestor catalizatoare care se gasesc in interiorul masinilor. Sunt foarte importante pentru a avea un mediu mai curat si mai protejat.

De asemenea, atunci cand apelezi la un service pentru inlocuirea acestor catalizatoare este esential sa fie depozitate corespunzator, astfel incat sa nu intre in contact cu mediul. In general, service-urile auto colaboreaza cu centre de reciclare catalizatoare, astfel incat sa fie depozitate corespunzator iar cele care pot fi recuperate sa fie reciclate.

Desi sunt multi soferi care afirma ca aceste catalizatoare reduc performanta autovehiculului, acest lucru este doar o simpla perceptie. Nu afecteaza cu nimic dar este ideal sa le ai pentru a evita poluarea mediului inconjurator. Imediat ce constati ca aceste catalizatoare si-au redus performanta este recomandat sa apelezi la un service autorizat pentru a fi inlocuit.

Procedand in mod corect vei putea sa te bucuri de un mediu mai curat atat in prezent cat si in viitor. Asadar, acum ca stii cum functioneaza si pentru ce sunt responsabile aceste catalizatoare va fi mai usor sa intelegi motivul pentru care sunt atat de importante si indispensabile.