Ai reușit să îți cumperi un autoturism și ești tare mândru de achiziția făcută. Pur și simplu îl adori, așa că nu este de mirare că ești dispui să cheltuiești sume importante pentru ca mica ta bijuterie pe roți să fie pur și simplu perfectă. Dar să nu uităm că este nevoie și de altceva, și anume să îți asiguri investiția. Da, mulți conducători auto neglijează acest aspect, sau consideră că asigurarea de răspundere civilă, cunoscută și sub numele de RCA, este suficientă. Din păcate, pentru că este facultativă, asigurarea CASCO este, de cele mai multe ori, ”uitată”. Total greșit, pentru că în acest fel ești la adăpost de multe neplăceri, pe care doar CASCO auto le poate soluționa, așa că mai bine nu-ți asumi niciun risc.
Mulți bani economisiți
Cu siguranță traficul infernal, starea drumurilor, neatenția unor șoferi și nu numai sunt doar câteva dintre motivele care pot duce la producerea unor incidente neplăcute. De asemenea, nu trebuie să uităm nici de rolul pe care îl au fenomenele naturii în acest sens. Și nu de puține ori, sumele cheltuite pentru repararea mașinii nu sunt deloc de neglijat. Aici intervine asigurarea CASCO, polița care te ajută să nu suporți în totalitate aceste cheltuieli. De aceea, am decis să îți oferim mai multe informații despre CASCO și care sunt beneficiile de care te poți bucura atunci când închei o astfel de poliță de asigurare.
Și totuși… ce înseamnă CASCO
După cum aminteam ceva mai sus, prin CASCO se înțelege o poliță de asigurare facultativă, dar prin încheierea căreia proprietarul autoturismului are parte de unele despăgubiri oferite de societatea de asigurare.
Da, este adevărat, în calitate de proprietar al respectivei mașini nu ești obligat de către reglementările legale aflate în vigoare să închei o astfel de poliță. Obligativitatea apare doar atunci când autoturismul este proprietatea unei societăți de leasing.
Ești scutit de multe cheltuieli
Indiferent dacă ești vinovat de producerea anumitor daune la mașină, sau poate că aceasta îți este furată – cum din păcate se întâmplă tot mai des în România zilelor noastre, societatea de asigurări îți va da unele despăguribiri, va suporta cheltuielile pentru reparații, etc. Evident, cu condiția să ai încheiată o poliță de asigurare CASCO, și să fie îndeplinute anumite cerințe legale. Aici intră: înmatricularea provizorie sau definitivă, să fie înscris în polița de asigurare și nu în ultimul rând, să aibă ITP-ul valabilă.
Ce pot repara pe CASCO?
Una dintre întrările firești ale conducătorilor auto ar fi de ce să apeleze la CASCO, ce pot repara pe ea? Răspunsul este unul foarte simplu: pe CASCO poți repara daunele pe care mașina ta le-a suferit din cauza fenomenelor naturii, avariilor, acte de vandalism, sau poți primi despăgubiri atunci când ți-a fost furat autoturismul.
Ce firmă să aleg?
Fiecare societate de asigurări are parte de o ofertă CASCO specifică ei, așa că înainte de a încheia această poliță ai grijă să studiezi foarte bine și să o alegi doar pe cea care consideri că ți se potrivește cel mai bine. Cu toate acestea, în general există anumite riscuri care sunt prevăzute în CASCO auto, indiferent de societatea de asigurări. Astfel, pe primul loc sunt avariile, respectiv răsturnările, tamponările, zgârieturile, căderi în apă sau în prăpastie, incendiu sau căderea unor corpuri străine pe autoturism. Fenomenele naturale care pot afecta starea mașinii și care pot fi incluse în CASCO se referă la inundații, cutremur, grindină, trăsnet, alunecare de teren sau chiar și avalanșă. Furtul autoturimului sau ale unor părți ale acestuia, dar și tentativa de furt sunt acoperite de CASCO, precum și acte de vandalism produse de persoane rău intenționate, fie că sunt sau nu identificate.
Full CASCO
În varianta sa simplă, polița de asigurare CASCO acoperă mai multe pagube, dar cu condiția ca acestea să se producă pe teritoriul țării. Dar românii călătoesc mult și în afara granițelor, iar incidente neplăcute se pot petrece și acolo. Prin urmare, în acest caz full CASCO este o opțiune pe care trebuie să o iei în calcul. Cere o astfel de ofertă de la mai multe societăți de asigurare și vezi care este cea mai avantajoasă pentru tine.
Ce știi despre CASCO cu franșiză?
Franșiza se referă la partea din despăgubire pe care o suporți tu, în calitate de proprietar al mașinii. Avem de a face fie cu o sumă fixă, fie cu un procent din valoarea daunei sau a asigurării. Fiecare societate de asigurări are propria politică în acest sens. La prima vedere, pare mai prietenoasă pentru buzunarul tău, pentru că nu vei plăti atât de mult pentru asigurarea CASCO. Din păcate, este posibil ca acest lucru să înseamne să scoți mai mulți bani din buzunar când vine vorba despre o anumită daună. Și, oricât de bun șofer ai fi, sau cât de prudent ai conduce, nu poți controla fenomenele naturii sau alte incidente, astfel încât să decizi să nu apelezi la CASCO pentru a-ți asigura mașina.
Cum se calculează prima de asigurare
Există valori diferite pe care le are prima anuală de asigurare CASCO, iar acestea sunt date de vechimea și starea mașinii, valoarea acesteia, dotările, dacă ai avut sau nu parte de accidente în trecut, cuantumul franșizei, dacă este vorba despre persoană fizică sau juridică.
Este sau nu oblgatorie franșiza
Dacă ai un autoturism de lux sau unul foarte scump, cu siguranță franșiza este oblgatorie, pentru că reparațiile s-ar ridica la valori foarte mari pentru asigurator. De asemenea, franșiza este posibil să fie impusă drept obligatorie de către societatea de asigurări anumitor conducători auto, pe care îi consideră ca având un risc mai ridicat de a produce accidente în trafic.
Citește cu atenție contractul
Înainte de a încheia un astfel de contract, recomandarea specialiștilor este să îl citești cu atenție, și mai ales să îl înțelegi. Vezi care sunt și excepțiile în care CASCO nu este valabilă, și tot ce nu înțelegi, discută cu reprezentanții societății de asigurări. Dacă simți că nu e totul în regulă, renunță și caută altă firmă. În niciun caz nu renunța la CASCO, pentru că te scutește de multe neplăceri!