Cei mici le folosesc pentru decorarea rucsacurilor si a incaltamintei, in timp ce, cei mai in varsta, se bazeaza pe ele pentru a se asigura ca tot ce scriu la birou nu se estompeaza in timp. Vorbim despre marker birou permanent, unul din accesoriile de office de care nu te poti lipsi atunci cand lucrezi.
Istoria cariocilor si a markerelor de desen si de scris este cu siguranta mult mai recenta decat cea a multor alte instrumente artistice, cum ar fi pensulele sau creioanele. De fapt, inainte de cel de-al doilea razboi mondial, stilourile nu au existat. Primele exemplare au ajuns pe piata la sfarsitul anilor 1940, cu varfuri de pasla interschimbabile pentru a satisface nevoile pur industriale. Abia din anii 1950 markerele si cariocile au fost introduse treptat in artele grafice. Datorita versatilitatii lor mari si a multiplelor utilizari pe care le pot avea, markerele sunt adesea confundate cu stilourile. De aceea, este rezonabil sa iei in considerare toti reprezentantii acestei clase.
Cum spuneam, de mici am fost obisnuiti sa coloram. Primele instrumente pe care le aveam in maini pentru a ne dezlantui toata creativitatea au fost in esenta de doua tipuri: creioane colorate si carioci, si mai tarziu markere. Markerele sunt folosite in zilele noastre de catre copii, precum si la birou si, la fel ca toate obiectele de papetarie, s-au nascut unice si apoi au evoluat si s-au dezvoltat in multe variante diferite.
Sa vedem principalele categorii:
In primul rand, markerele se disting in functie de tipul varfului care poate fi rotund, conic sau tip dalta. In plus, varful unui marker poate fi distins in functie de tipul de amprenta pe care o lasa, care poate fi medie, fina si superfina.
In functie de tipul de cerneala, se disting urmatoarele:
-Marker pe baza de apa: cerneala este compusa pentru o mica parte din solventi (toluen sau xilen) si in principal dintr-o solutie apoasa. Aceasta este absorbita de varful de pasla si este eliberata uniform pe hartie.
-Marker permanent: cerneala este compusa din solventi (xilen, toluen, alcool) si, prin urmare, este adecvata in special pentru scrierea pe suprafete precum lemnul, metalul si plasticul. Marcajul acestui marker este hidrofug si rezistent la frecare.
-Marker cu vopsea: marcheaza permanent toate tipurile de materiale si suprafete. Cerneala cu uscare rapida are putin miros si rezista la apa, dar si la incalzire pana la 300 °C.
-Marker care se sterge: utilizate pentru a scrie pe tablele albe, sunt deosebit de apreciate pentru posibilitatea de a sterge ceea ce este pe tabla cu o carpa sau cu mana. Acest lucru este posibil, deoarece cerneala nu contine solventi si, prin urmare, nu se prinde de suprafata.
-Marker pentru evidentiere: acestea sunt utilizate in principal pentru a evidentia textul.
-Marker lavabil: acesta este cel mai potrivit tip pentru copii, datorita cernelii pe baza de apa. Este usor de spalat atat de pe piele, cat si de pe haine. De asemenea, nu sunt toxice si sunt adesea realizate in anumite culori pentru a stimula imaginatia copiilor.
De ce sunt atat de apreciate markerele permanente
Spre deosebire de alte markere, markerele permanente scriu pe aproape orice material precum hartie, sticla, tigla, tesatura etc. si permite realizarea de inscriptii de nesters pe orice suprafata. Diferenta substantiala consta in faptul ca rezista diferitilor factori externi negativi, cum ar fi diferentele de umiditate, soare si temperatura. In acelasi timp, linia trasata de marker nu intineaza, vopseaua este rezistenta la lumina soarelui, la temperaturi ridicate si la solicitari mecanice. Disponibil in mai multe culori, precum si in diferite forme si dimensiuni. Markerul permanent este perfect pentru birou.
Evident, pentru a scrie ceva de mici dimensiuni (de exemplu pentru a scrie pe CD-uri), va fi utilizat un marker gros de 0,5-0,75 mm. Dimpotriva, un lucrator dintr-un depozit ar avea nevoie de un marker de cel putin 5 mm grosime pentru a scrie ceva pe cutiile mari.
Unele modele de markere permanente sunt realizate cu o baza de alcool, altele cu o baza de apa sau vopsea. Markerele pe baza de alcool au avantajul incontestabil de a se usca foarte repede si de a rezista la apa. Dezavantajul este insa constituit de emanatiile de alcool, care pot fi enervante si pot provoca o usoara iritare a ochilor sau a sistemului respirator.
De ce sa le alegi?
Textul scris cu acest marker poate fi totusi indepartat cu un solvent, cu exceptia hartiei, desigur. Aceasta cerneala este caracterizata de o rezistenta excelenta la apa, care este avantajul sau incontestabil, desi in unele situatii aceasta poate fi o problema. Este deosebit de potrivit pentru a scrie nu numai pe hartie, ci si pe alte suprafete, cum ar fi lemnul sau plasticul, asa cum am amintit anterior, pe care este, in general, dificil sa pastrezi scrierea cu orice alt instrument de scris.
Foarte frecvente sunt si markerele pe baza de apa care, neavand mirosuri enervante si neavand efecte daunatoare asupra sanatatii, sunt prima alegere la selectarea markerilor pentru copii, lucru amintit mai sus. Acest lucru nu inseamna insa ca markerele pe baza de apa sunt proiectate numai pentru desenele copiilor, dimpotriva! Sunt ideale si pentru birou. De fapt, majoritatea markerelor de pe piata se incadreaza in aceasta categorie, avand diferite tipuri de varfuri si, prin urmare, fiind mai mult sau mai putin flexibile. Este cel mai potrivit marker pentru a fi folosit pe hartie.
Gama de culori a markerelor depinde de scopul specific. Desi culorile sunt variate, cele mai populare pentru birou sunt patru: negru, albastru, rosu si verde. Ocazional alb si maro. Odata ce ai identificat markerul corect, trebuie doar sa il alegi pe cel care se potriveste cel mai bine nevoilor tale. Poti gasi diverite tipuri de markere la luvshop.ro. Intre aplicatii, nu uita sa pui capacele pe markere, care te vor ajuta sa pastrezi umezeala din varf, asigurand o durata lunga de viata.