Despre curajul de a fi tu | ilisio.ro

Despre curajul de a fi tu | ilisio.ro

Imi amintesc cu claritate uimirea pe care mi-am ascuns-o cu greu cand am iesit prima data din

tara si am constatat ca oamenilor de pe alte meleaguri nu le pasa prea mult despre cum arata si se imbraca semenii lor. Initial surprinderea mea a fost provocata de diversitatea frapanta a stilulilor adoptate de austrieci, pentru ca apoi ea sa fie depasita de nonsalanta cu care treceau unii pe langa altii. Nu a intors nimeni capul dupa fata cu creasta verde, nici dupa tipul cu o gramada de piercing-uri. In Romania mea retrograda pe-atunci, asa ceva ar fi fost de neconceput. Cateva babute s-ar fi inchinat, un domn la costum ar fi spus cu voce tare ca daca de astfel de tineri depinde pensia lui, va muri de foame la batranete, iar copiii, fascinati in inocenta lor, ar fi fost tarati de cate o mana de mame oripilate, rugandu-se in gand sa nu le vina pustiul in cativa ani tatuat la usa.

Unii spun ca aceasta reticenta la originalitate se datoreaza uniformizarii impuse de comunism, in care nu existau abateri de la linia directoare, pe de o parte pentru ca nu existau optiuni, pe de alta parte pentru ca asa zisele derapaje erau sanctionate la scoala, locul de munca si chiar in societate ca atare. Iesitul in evidenta intr-o epoca in care nimeni nu isi permitea sa fie el insusi era ceva de care te fereai, nu o forma de exprimare cautata. Oamenilor le era teama ca, in cazul in care nu pareau rotite docile ale sistemului, el ii va inghiti, asa cum facuse cu multi altii despre a caror soarta nu se mai stie nimic.

Au trecut peste 3 decenii de atunci. Multi si-au pastrat temerile, pentru ca impreuna cu ele si-au trait tineretea. Norocul a facut insa ca cei care au venit dupa ei sa aiba sansa libertatii, de care au profitat din plin. Ei sunt cei care trec unii pe langa altii fara sa se judece. Care poarta tenisi si bijuterii handmade de lemn sau piele cu pietre semipretioase ilisio.ro ,  totul asortat cu un sacou, care isi schimba culoarea parului cu aceeasi usurinta cu care isi schimba sosetel si care poarta blugi deja rupti de la cumparare. Tinerii acestia sunt asumati, iar diversitatea lor estetica si nu numai este un semn ca ne debarasam incetul cu incetul de o mostenire care a cantarit greu pe umerii tuturor celor care i-au supravietuit.

Fii tu insuti, recunoscator ca poti face asta, fiindca desi nu pare, este un cadou minunat!