Importanta mentinerii igienei in spitale

Importanta mentinerii igienei in spitale

Curatenia in spitale este unul dintre cele mai importante aspecte, deoarece acestea sunt locuri care necesita un nivel ridicat de dezinfectie pentru a preveni posibilele probleme de sanatate. Personalul responsabil cu igiena intr-un spital ar trebui sa cunoasca bine protocoalele si sa fie pregatit corespunzator.

Lucrul intr-un mediu curat si dezinfectat ajuta la reducerea cu aproximativ 99% a numarului de microorganisme potential periculoase.

Riscul transmiterii directe a unei infectii de catre o suprafata este minim, dar poate contribui la contaminarea incrucisata secundara prin intermediul mainile celor care lucreaza in spital sau a instrumentelor care intra in contact cu aceste suprafete. De aceea, igiena mainilor acestora si dezinfectia suprafetelor este extrem de importanta.

S-a demonstrat ca multe tipuri de virusi sunt capabili sa supravietuiasca pe suprafetele din spitale sau pe paturi si echipamente. Factorii care favorizeaza contaminarea mediului in spital sunt urmatoarele:

  • Mainile muncitorilor in contact cu suprafetele.
  • Neutilizarea tehnicilor de baza de catre cei care lucreaza in spital.
  • Mentinerea suprafetelor umede.
  • Mentinerea suprafetelor pline cu praf.
  • Asternuturi murdare.
  • Mentinerea materiei organice.

In cadrul unui spital, nu toate zonele prezinta acelasi risc in cazul transmiterii infectiilor din cauza lipsei de curatenie, astfel ca se poate face o clasificare:

Aria critica: unde exista un risc ridicat de infectie, fie pentru ca se efectueaza proceduri de risc, fie se gasesc pacienti imunocompromisi.

Zona semicritica: unde se gasesc pacienti cu boli infectioase cu transmitere scazuta si boli non-infectioase.

Zona non-critica: restul de zone unde nu exista pacienti si nu se efectueaza proceduri de risc.

Misiunea serviciului de curatenie a unui spital este de a pregati mediul pentru activitatile sale, de a mentine ordinea si conservarea echipamentelor si facilitatilor, evitand in principal diseminarea microorganismelor.

In ceea ce priveste tipurile de curatenie, exista doua tipui in functie meticulozitatea sa:

De rutina: cea care se desfasoara zi de zi pentru a curata si organiza mediul, a inlocui materialele de consum zilnic si a colecta deseurile.

Dupa externare: cea care se efectueaza dupa ce pacientul a fost externat si este mult mai exhaustiva, deoarece include curatarea peretilor, tavanelor, a intregului mobilier etc.

 

Produse de curatare si de dezinfectare

Curatarea consta in indepartarea prafului si a petelor vizibile. Acest proces contribuie la reducerea microbilor din saloane. Un produs de curatare bun trebuie sa fie capabil sa dizolve grasimile, sa disperseze si sa elimine murdaria, sa dizolve proteinele. Pentru a efectua curatenia, exista doua produse esentiale: sapun si detergent.

Sapunul este un produs pentru spalare si curatare domestica, compus din saruri alcaline ale acizilor grasi.

Detergentul este un produs destinat curatarii suprafetelor si tesaturilor. Surfactantul modifica proprietatile apei prin reducerea tensiunii superficiale si facilitarea penetrarii acesteia pe suprafete.

In ceea ce priveste produsele destinate dezinfectiei, cel mai important este alcoolul etilic si alcoolul izopropilic. Aceste tipuri de alcool pot fi utilizate pe suprafete sau obiecte prin frecare. Se aplica usor si au actiune imediata, dar dezavantajul este ca sunt inflamabile, volatile si produc o rezectie a pielii.

 

Echipament pentru mentinerea igienei in spitale

Pentru o curatenie eficienta in spital este necesar sa se utilizeze echipamente specifice. Masina de spalat diverse suprafete permite spalarea unor zone de dimensiuni diferite datorita inlocuirii periilor acestora. Aceste masini curata, absorb solutia de pe sol si il usuca, neimpiedicand trecerea oamenilor.

Masinile automate de spalat cu injectie impregneaza solul cu o solutie de indepartare a murdariei cu ajutorul discului cu care sunt prevazute. Ulterior se clateste suprafata cu apa cu ajutorul aspiratoarelor cu apa.

Aspiratoarele cu praf si lichid au doua functii separate, ceea ce este important sa retineti. Inainte de a fi folosit pentru lichide, filtrul de praf trebuie sa fie inlaturat, iar in caz contrar, trebuie sa il uscati complet inainte de a-l folosi pentru praf.

 

Procesul de curatenie

In momentul efectuarii procesului de curatenie pentru a mentine igiena spitalului, este important sa se urmareasca o serie de procese pe care le vom enumera:

Incepeti din zonele mai putin murdare si indreptati-va catre cele mai murdare si de la cele mai inalte la cele mai joase.

Suprafetele inalte trebuie curatate cu un dezinfectant impregnat pentru a evita dispersarea prafului.

Peretii, ferestrele si usile trebuie curatate in mod regulat, chiar daca nu par murdare.

Suprafetele orizontale, cum ar fi mese, scaune sau paturi, trebuie curatate cu o carpa cu detergent.

O atentie deosebita trebuie acordata salonului pacientului si curatat exhaustiv si cu atentie.

Baile trebuie curatate cel putin o data pe zi si eliminate ciupercile care pot exista in rosturilor placilor de faianta si gresie.

Curatenia trebuie efectuata cu miscari intr-o singura directie, pentru a nu contamina zonele deja curatate.

Curatenia trebuie efectuata de catre o firma de curatenie specializata. Conex Clean ofera servicii de curatenie pentru clinici medicale private, cabinete stomatologice, spitale si policlinici. Conex Clean ofera si servicii de curatenie birouri, curatenie generala, servicii DDD etc. Mai multe detalii gasiti pe conexclean.ro