Ingrijirea ochilor si a vederii

Ochii tai sunt o parte importanta a sanatatii tale. Cei mai multi oameni se bazeaza pe ochii lor pentru a vedea si pentru a da sens din lumii din jurul lor. Cu toate acestea, unele boli oculare pot duce la pierderea vederii,deci este important sa identificati si sa tratati aceste boli cat mai curand posibil. Ar trebui sa mergeti la oftalmolog conform recomandarilor acestuia. Este bine sa gasiti o clinica in care sa aveti incredere, asa cum este optica medicala Iasi. La fel este important sa va mentineti corpul sanatos, trebuie, de asemenea, sa va mentineti ochii sanatosi.

Sfaturi de ingrijire a ochilor

Exista lucruri pe care le puteti face pentru a va mentine ochii sanatosi si va puteti asigura ca luati masuri:

  • Mancati o dieta sanatoasa si echilibrata:Dieta ta ar trebui sa includa o multime de fructe si legume, in special legume verzi galbene si cu frunze. Consumul de peste bogat in acizi grasi omega-3, ar fi somonul, tonul si halibutul, poate aduce beneficii si ochilor.
  • Mentineti o greutate sanatoasa:Fiind supraponderali sau obezi creste riscul de a dezvolta diabet zaharat. Diabetul zaharat va expune unui risc crescut de retinopatie diabetica sau glaucom.
  • Faceti exercitii fizice in mod regulat:Activitatea fizica poate ajuta la prevenirea sau controlul diabetului zaharat, hipertensiune arteriala, si colesterol ridicat. Aceste boli pot duce la unele probleme oculare sau de vedere.
  • Purtati ochelari de soare:Expunerea la soare poate deteriora ochii si creste riscul de cataracta si degenerescenta maculara legata de varsta. Protejati-va ochii cu ochelari de soare care blocheaza 100% din radiatiile UVA si UVB.
  • Purtati ochelari:Pentru a evita leziunile oculare,aveti nevoie de protectie oculara, de exemplu atunci cand jucati anumite jocuri pe telefon sau pe calculator, lucrati in fabrici sau constructii si faceti reparatii sau proiecte in casa dvs.
  • Evitati fumatul:Fumatul creste riscul de a dezvolta boli oculare legate de varsta, ar fi degenerescenta maculara si cataracta; si poate deteriora nervul optic.
  • Cunoaste istoricul medical al familiei tale:Unele boli oculare sunt ereditare, deci este important sa afli daca cineva din familia ta le-a avut. Acest lucru va poate ajuta sa determinati daca sunteti la risc crescut de a dezvolta orice.
  • Daca purtati lentile de contact, luati masuri pentru a preveni infectiile oculare:Spalati-va bine pe maini inainte de a va pune sau de a scoate lentilele de contact.
  • Atentie la clipit:Daca petreceti mult timp in fata unui computer, puteti uita sa clipiti, ceea ce va poate obosi ochii. Pentru a reduce oboseala ochilor, incercati regula 20-20-20: La fiecare 20 de minute, uitați-vă în departare la proximativ 5 – 6 metri, timp de 20 de secunde.

Teste si examinari oftalmologice

  • Toata lumea are nevoie de un control al vederii pentru a sti daca exista probleme oculare sau de vedere. Pentru copii este recomandat un consult oftalmologic la vârsta de 5 ani, dacă pana atunci nu au fost semnalate diverse probleme. Recomand este a face Copiii au de obicei un examen de vedere in timpul unui control la scoala sau cu furnizorul lor de ingrijire a sănătății. Adultii pot primi examene oftalmologice in timpul controalelor de rutina. Dar multi adulti au nevoie de mai mult decat un examen de vedere, necesita o examinare completa a ochilor la un interval de 1 – 2 ani.