Cu o istorie îndelungata în spate, parfumurile orientale atrag femeile de pretutindeni prin mirosurile lor distincte ș carei au devenit acum sinonime cu luxul fin și istoria plină de tradiții exotice ale zonei.
Orientul Mijlociu asistă la o puternică transformare în ceea ce privește gustul și stilul de viață. Consumatorii locali au o dorință puternică pentru produse care descriu luxul printr-o imagine excepțională superioară. Prin urmare, marile companii își măresc produsele în ediție specială concepute pentru gustul local. În ceea ce privește parfumul fin, se poate observa introducerea oud-ului în multe parfumuri binecunoscute la nivel mondial.
Revoluția din Orientul Mijlociu a vizat nu numai parfumurile fine, ci și moda și frumusețea. Dacă vei merge printr-un mall sau pe străzile micilor vechi suks, este imposibil să nu miroși adevărata esență a Orientului Mijlociu. Aromele îmbătătoare de oud sau lemn de santal se revarsă în aer și fumul lemnului ars plutește prin atmosferă eliberând parfumul său puternic.
În Orientul Mijlociu, parfumul este atât de înrădăcinat în cultură, iar persii au fost primii care au folosit distilarea pentru a extrage uleiuri din flori. Parfumul este adesea considerat un mod spiritual de a te pregăti înainte de rugăciune, dar este și o afirmație personală: femeile locale purtând hainele cu specific oriental merg pe jos, lăsând în urmă o tentă de parfumuri orientale puternice. Parfum Arabia Women este un astfel de parfum care îți oferă o părticică de deșert, invitându-te într-o calătorie exotică imaginară. Trandafirul și moscul, combinate cu note de chihlimbar și vanilie, sunt lăsate în urmă ca semn al puterii și al senzualității ascunse. Acolo unde tămâia mocnitoare și ceaiurile parfumate sunt omniprezente, sunt populare notele puternice de lemn: vetiver pământesc, oud senzual. Bărbații își încep ritualul în mașinile lor, pulverizând cele mai scumpe parfumuri cu note puternice de piele, oud și alte lemne prețioase.
Principalele ingrediente ale parfumurilor arăbești
- Bukhoor
Bukhoor sau Bakhoor este numele arab dat cărămizilor parfumate sau unui amestec de ingrediente tradițional(în principal așchii de lemn) îmbibate în uleiuri parfumate și amestecate cu alte ingrediente naturale (rășină, chihlimbar, mosc, lemn de santal și uleiuri esențiale).
În mod tradițional, aceste rășini și așchii de lemn erau așezate peste ambre fierbinți într-un recipient fabricat manual din alamă și folosit pentru a curăța, purifica și parfuma un mediu. Acesta este folosit de cele mai multe ori pentru meditație, deoarece despre aroma frumoasă a Bukhoorului se spune că atrage ființe îngerești și respinge spiritele rele.
- Trandafirul Taif
Orașul Taif din Arabia Saudită are o istorie glorioasă, o cultură bogată, o poziție geografică unică, climă și sol fertil care l-au transformat într-un frumos paradis pentru cultivarea plantelor. Aici, trandafirii sunt mai puternici, proaspeți și au un parfum foarte sofisticat – uleiul de trandafir Taif este considerat cel mai bun din lumea arabă și este singurul loc unde a fost disponibil, până astăzi.
Florile trandafirului Taif, al căror parfum este chiar mai intens decât parfumul trandafirului de Damasc, sunt recoltate în aprilie, la primele ore ale dimineții, deoarece mugurii înfloresc în zori. Este necesar să fie culese înainte de apariția soarelui, căci căldura distruge uleiurile esențiale necesare pentru producerea apei de trandafiri.
- Oud
Oud (sau Oudh) este unul dintre cele mai scumpe ingrediente de parfum din lume. Provine din lemnul copacului agar tropical (Aquilaria), despre care se crede că a provenit din regiunea Assam din India și de acolo s-a răspândit în toată Asia de Sud-Est. Când lemnul acestui copac se infectează cu un anumit soi de mucegai (Phialophora parasitica), acesta reacționează producând o rășină prețioasă, întunecată și parfumată, oferind ingredientul oud (numit și lemn de agar).
Oud este foarte apreciat de parfumieri. Parfumul său poate fi descris ca lemnos, cald și animalic. Este de obicei considerat ca o notă de bază în top parfumuri arăbești.
- Șofranul
Șofranul este un condiment aromat și foarte scump, cunoscut sub numele de „regele condimentelor” sau „aurul roșu”. Este utilizat pentru gătit, colorare, medicamente, cosmetice și parfumuri. Este o plantă originară din Asia de Sud-Est. Cu toate acestea, originea exactă este incertă, dar a fost probabil Asia Mică, unde are o lungă istorie de cultivare. Este utilizat pe scară largă în parfumerie datorită mirosului său intens și dulce picant, mai ales atunci când este amestecat cu alte materii prime.