Arta populara in Maramures

Arta populara in Maramures

Straveche vatra de continuitate geto-dacica pe meleaguri romanesti. Traditia si portul reflecta obiceiuri ce vin din vechime de la dacii liberi, traitori pe aceste locuri.
Maramuresul are multe monumente, lemnul fiind pretuit si pus in valoare. Mesterii artisti in prelucrarea lemnului, au dus traditia din vechi timpuri pana astazi.
Voi prezenta mai jos cateva obiective cultural-turistico-spirituale din Maranures:

Borsa si Baia Borsa
Cascada Cailor, o parte din drum parcurs cu telescaunul sin apoi pe jos. Drum anevoios, dar frumos. Cascada Cailor poate cascada cu caderea de apa cea mai mare (ca portiune parcursa si nu ca debit). Frumos, o cascada interesanta.
Pasul Prislop 1417m, trecere din Moldova catre Maramures, frumos.
Manastirea Prislop, din pasul Prislop. Manastire noua, unde lemnul este la mare cinste.
Viseul de Sus si pensiunile din munte
Valea Izei. Peisaje de mare frumusete, deosebit. Sa prinzi un asfintit in aceasta zona este ceva foarte frumos.
Biserica de Lemn din 1717, din Bogdan Voda, in restaurare. Adica se refaceau picturile pe lemn din interiorul bisericii. Frumos si interesant. Biserica monument.
Manastirea Barsana, din lemn, de o mare frumusete. Fiind cunoscuta in lume, pentru frumusetea si as putea spune eleganta acestui loc. Biserica si toate constructiile sunt din lemn iar curtea arata ca o adevarata gradina, frumos, desavarsit. Un loc unde te bucuri de maretia locului si uiti ca timpul trece, minunat. Aici totul este in armonie si echilibru, domneste ordinea, desavarsit.
Muzeul lemnului din Barsana si mesterul popular domnul Barsan (cum altfel). Am vazut bucati de lemn puse in valoare intr-o maniera foarte simpla dar originala. Minunat. Iar domnul Barsan, mester popular, un om deosebit, un hatru desavarsit.
Pomul cu oale, in satele maramuresene. Ce reprezinta? Aveam sa aflam ca inseamna „avem fata de maritat cu zestre”.
Porti maramurese. Minunatele porti maramuresene, deosebite, multe adevarate obiecte de arta. Din nou lemnul este la mare cinste. La unele porti am vazut un de „buzdugan” am zis eu, dar aveam sa aflu ca era un fus (stilizat). Atarnarea lui la poarta inseamna familie de oameni gospodari, iar fusul-buzdugan iti spunea cat de harnica e femeia din acea familie. Interesant.
Cimitirul vesel de la Sapanta. Culoarea albastru e la mare cinste. Fiecare cruce are pictata pe ea, predominant in albastru, cateva aspecte despre viata celui care s-a ridicat la ceruri. Aceste cruci sunt renovate, pe cheltuiala familiei, adica sunt repictate. Sunt cateva cu mesaje amuzante. Exista chiar o cruce a soacrei. Multi turisti veniti de oriunde, din lumea asata mare. Cimitirul de la Sapanta e cunoscut in toata lumea.
Manastirea Sapanta Peri, din lemn foarte inalta. Inca se lucreaza. Frumos si locul dar biserica. Am vizitat, am urcat chiar si sus desi nu era terminat. Frumos.
Monumentul celor ucisi in inchisoarea de la Sighet. Un cimitir monument care are forma Romaniei. Aici este inmormantat si Iuliu Maniu si alti mari martiri ai neamului. Respect.
Sighet – Muzeul Holocaustului. Trebuie vazut. Au reusit sa faca dintr-o inchisoare din vremea comunistilor un loc de comerare si de aducere aminte a ororilor inchisorilor comuniste. Din nou voi spune, respect.
Tisa, apa care desparte doua tari Ucraina si Romania. Pe drumul spre Sapanta la iesirea din Sighet, de fap treci vama, fara ca macar sa-ti dai seama. De abia ce vezi semnul care te anunta ca e vama. Drumul trece pe malul Tisei. Daca incerci a trece apa de fapt treci granita.
Mocanita, celebra in toata lumea. Mocanita de Viseu care merge pe valea Vaserului si strabate locuri de vis.
Maramuresul, este un taram de vis cu oameni harnici si vrednici, oameni de toata isprava. Vizitati Maramuresul oameni buni. E frumos si oamenii sunt la fel.