Melanina este pigmentul care este responsabil pentru frumoasa noastra varietate de tonuri si nuante ale pielii, culorile ochilor si culorile parului. Cu toate acestea, atunci cand discutam despre melanina, aceasta discutie rareori include beneficiile sale biologice reale.
Nu numai ca melanina asigura pigmentare pentru pielea, parul si ochii omului, dar ofera si protectie impotriva efectelor nocive ale razelor ultraviolete (UV).
Ce este melanina?
Melanina este un tip de pigment complex care, la om, este responsabil pentru producerea pigmentarii in parul, pielea si ochii nostri.
Desi melanina este de obicei analizata ca un singur pigment, exista doua tipuri de melanina care contribuie la pigmentarea parului, a pielii si a ochilor oamenilor si animalelor:
- Eumelanina. Acest pigment este asociat cu tonuri inchise, precum maro si negru.
- Acest pigment este asociat cu nuante alternative, cum ar fi rosu si galben.
- Un al treilea tip de melanina, numit neuromelanina, exista in creierul uman si da pigment structurilor din aceasta zona.
Spre deosebire de eumelanina si feomelanina, neuromelanina nu ofera pigmentare pentru trasaturile umane. In schimb, acest tip de melanina a fost in primul rand studiat pentru conexiunea sa cu boala Parkinson.
Productia de melanina incepe in celule mari numite melanocite, care pot fi gasite pe tot corpul. Melanocitele sunt responsabile pentru producerea de organite numite melanosomi.
Acesti melanosomi sunt locul de sinteza atat pentru eumelanina, cat si pentru feomelanina, care este apoi distribuita catre o varietate de celule, cum ar fi keratinocitele (celulele pielii).
Nivelurile naturale de melanina sunt determinate in principal de genetica si determina in general culoarea parului, a pielii si a ochilor. Cu toate acestea, exista si alti factori care pot influenta productia de melanina, cum ar fi:
- expunerea la lumina UV
- inflamatie
- hormoni
- varsta
- tulburari ale pigmentului pielii
Care sunt beneficiile melaninei?
Pe langa faptul ca are rolul de pigment, melanina joaca, de asemenea, un rol biologic important prin furnizare protectie impotriva daunelor provocate de soare.
Protectie impotriva luminii UV. Melanina ajuta la protejarea celulelor epidermei, sau a stratului exterior al pielii, de lumina UV. Aceasta protectie se extinde la toate formele de lumina UV (UVC, UVB si UVA), precum si la lumina albastra. Face acest lucru absorbind lumina UV inainte ca acesta sa poata deteriora ADN-ul sensibil al celulelor pielii. Melanina demonstreaza, de asemenea, activitate antioxidanta prin eliminarea speciilor reactive de oxigen produse prin contactul cu lumins UV. Fara interventia compusilor de protectie precum antioxidantii, acesti ROS contribuie la stresul oxidativ, care provoaca leziuni celulare semnificative.
Se crede ca ar putea exista alte mecanisme de actiune pentru melanina in corp, cum ar fi protectia ficatului, a intestinelor si chiar a sistemului imunitar.
Cu toate acestea, cercetarile privind aceste beneficii potentiale sunt rare, astfel incat pigmentarea si fotoprotectia raman cele doua beneficii principale ale melaninei pentru oameni.
In ciuda numeroaselor variatii ale pielii, parului si culorii ochilor, aproape toate fiintele umane au aproximativ acelasi numar de melanocite. Cu toate acestea, persoanele cu tonuri de piele intunecate au melanozomi care sunt mai numerosi, mai mari ca dimensiune si mai pigmentati decat cei cu tonuri de piele deschise.
Interesant este ca acesti melanozomi par sa prezinte si modele de distributie specifice bazate pe culoarea pielii. Toate aceste diferente contribuie la o mare varietate de culori si tonuri ale pielii.
Genetica determina, in general, cantitatea de melanina din par, piele si ochi, dar exista doua afectiuni care pot aparea din cauza melaninei:
- Vitiligo este o afectiune autoimuna care apare atunci cand organismul nu produce suficiente melanocite. Acest lucru provoaca o lipsa de pigment care poate aparea ca pete albe pe piele sau par. Vitiligo afecteaza intre 1 si 2 procente din oameni, la nivel global.
- Albinismul este o afectiune genetica rara care apare atunci cand organismul nu produce suficienta melanina. Acest lucru se poate intampla din cauza unui numar redus de melanocite sau a productiei reduse de melanina din melanozomi.