Ce trebuie sa faci cand esti intepat de meduza

Cei mai multi oameni care inoata in mari si oceane sufera de intepaturi de meduza si realizeaza abia dupa ce au fost intepati. Din acest motiv, o intepatura poate sa apara din senin.

De vina pentru intepaturile de meduza sunt tentaculele lungi ale meduzei care elibereaza veninul in pielea persoanei prin intermediul unor ace microscopice ghimpate. Aceste ace pot sa ramana infipte in piele chiar si dupa eliminarea corpului spongios.

In ceea ce priveste efectele unei intepaturi de meduza, doctormit.ro ne spune ca acestea pot varia in functie de gravitate. Cel mai des, reactiile care apar sunt de iritatii rosiatice, dureroase. In cazuri exceptionale, pot exista reactii grave, care sa necesita ajutor medical de urgenta pentru a nu pune viata in pericol.

Conform doctormit.ro cele mai comune reactii care apar in urma intepaturilor de meduze sunt durerea care apare ca o arsura si care poate radia spre membre sau trunchi, aparitia unor urme pe piele, de culoare roz, rosie sau maronie, mancarime, furnicaturi sau amorteala.

Cu toate ca cel mai adesea apar reactii pe termen scurt, care dispar repede, unele sunt extrem de periculoase, deoarece veninul lor este foarte toxic si poate provoca greata, varsaturi, dureri de cap, stare de slabiciune, ameteala, umflarea nodulilor limfatici, dureri abdominale, dureri in piept, spasme musculare, febra, dureri articulare, dificultati de respiratie, aritmie, pierderea cunostintei, iar in cazuri mai rare, stop cardio-respirator.

Doctormit.ro ne spune care sunt primele masuri ce trebuie luate dupa o ciupitura de meduza. Asadar, acestea presupun scoaterea persoanei din apa, indepartarea eventualelor resturi din corpul gelatios al meduzei, spalarea zonei cu otet, aplicarea de lotiuni cu lidocaina pentru reducerea mancarimilor, a durerii si a disconfortului, aplicarea de comprese cu gheata pentru ameliorarea durerii.

 

Daca o persoana a fost muscata de meduza in zona ochilor, atunci utilizarea unei solutii saline speciala pentru curatare este ideala.
Nu este recomandata spalarea zonei cu apa plata sau de la robinet deoarece favorizeaza eliminarea substantelor toxice din acele meduzei. In schimb trebuie urmarita aparitia eventualelor semne de soc si sa le tratam corespunzator prin solicitarea asistentei medicale.

 

In concluzie, doctormit.ro ne spune ca intepatura de meduza variaza foarte mult in severitate. Cel mai des apar dureri imediate si semne rosii pe piele, care sunt specifice iritatiilor. Unele intepaturi pot afecta mai mult organismul si pot provoca reactii sistemice. Cele mai multe intepaturi de meduze sunt dureroase, insa nu sunt periculoase. Cu toate acestea, unele elibereaza un venin puternic in piele.

 

Exista foarte putine cazuri in care intepatura de meduza, daca este lasata netratata, poate fi periculoasa sau chiar mortala.

 

Cert este faptul ca tratamentul pentru intepatura de meduza trebuie efectuat prompt pentru a ameliora durerea si pentru a impiedica inrautatirea starii. De altfel, reactiile severa necesita tratament medical de urgenta.

Descopera si alte informatii despre subiect direct de la DoctorMIT: