De-a lungul timpului, lumea a incercat sa gaseasca tot felul de explicatii cu creaturi rele, intunecate care afecteaza omul lipsit de aparare pe timp de noapte pentru a explica paraliza in timpul somnului. De cele mai multe ori, oamenii au descris ca dupa un astfel de episod au avut un sentiment de neputinta si teama. In astfel de situatii, organismul este complet paralizat, nu este capabil sa comunice in timp ce mintea este treaza.
Simptomele de paralizie in somn au fost descrise ca o stare temporara de slabiciune musculara completa, senzatie de sufocare, sentimentul de a fi constient, dar incapabil de a face vreo miscare sau de a vorbi. In tot acest timp, mintea este foarte concentrata si incearca sa dea comenzi corpului sa se miste si sa strige dupa ajutor.
Aceasta afectiune, de paralizie temporara in somn poate sa apara inca din adolescenta, doar o singura data sau poate sa apara si de mai multe ori pe noapte, in momentul de trezire sau chiar inainte de a adormi. Durata unui astfel de episod variaza intre 1 si 3 minute.
Printre factorii care pot contribui la aparitia acestei dereglari a somnului se regasesc somnul insuficient, tulburarea alternantei de somn-veghe cu schimbari frecvente ale numarului de ore dedicate somnului, pozitia culcat pe spate, migrenele, stresul, gradul ridicat de oboseala fizica, anumite medicamente, consumul excesiv de stimulente precum cafeina, fumat, tutun, alcool, care pot sa aibe si alte efecte nocive pe termen lung.
Din fericire, paralizia temporara in somn nu este considerata o problema de sanatate periculoasa, iar in cele mai multe cazuri este un semn obisnuit ca organismul nu se misca normal in toate stadiile somnului. Daca ne dam seama care sunt exact cauzele de declansare ale acestor episoade putem foarte usor sa le remediem si astfel vom reduce semnificativ sansele de aparitie. De asemenea, pentru a trece mai usor peste aceste episoade putem discuta cu prietenii, mai ales daca stim ca s-au confruntat cu aceeasi problema.
Ca si tratament pentru episoadele de paralizie temporara in somn se recomanda sa ne odihnim suficient si regulat. Insa, pentru persoanele care acuza cresterea frecventei cu care apar episoadele de paralizie in somn sau aceste episoade sunt insotite si de alte tulburari, Doctormit ne recomanda sa efectuam un consult de specialitate. Un numar mare de episoade de paralizie in somn pot indica o tulburare neurologica de somn ce se caracterizeaza prin somnolenta excesiva in timpul zilei.
Deoarece prin somn, organismul se reface dupa activitatea pe care o desfasuram si se pregateste pentru ziua urmatoare este recomandat sa ne tratam aceste episoade paralizie in somn. E important sa retinem ca in timp ce dormim, organismul se reface pentru a ne putea trezi incarcati de energie.
Afla mai multe informatii din urmatorul videoclip DoctorMIT: