Crama Girboiu are multe soiuri de vin, iar aceste soiuri se gasesc sub nume diferite, dar si game de pret care sa fie avantajoase pentru orice consumator. De cele mai multe ori vinul este consumat destul de frecvent in Romania, insa sticla de vin Bacanta este o specialitate care trebuie sa nu lipseasca de la nicio sarbatoare.
Gama de vinuri Bacanta se numara printre cele mai cerute si sofisticate, deoarece vinurile care ajung sa fie produse in aceasta gama sunt selectate din cei mai buni struguri, iar procesul este efectuat cu meticulozitate.
O sticla de Bacanta Feteasca Neagra de 1,5L poate fi cadoul ideal pentru cineva care apreciaza vinul de calitate, insa este si o sticla numai buna de pus pe masa la ocazii speciale sau in timpul cinelor copioase, alaturi de prieteni si familie. Feteasca Neagra, cu o culoare rosie granata, impresioneaza consumatorii prin arome puternice de prune si condimente ca scortisoara, anason si cuisoare completate cu note de piele. Este echilibrat cu taninuri pronuntate si o aciditate bine integrata in corpul vinului.
Feteasca Neagra are o rezistenta aparte la conditiile de ger si seceta, producand vinuri de calitate superioara cu arome placute si distinse. Boabele sunt relativ mici, de forma sferica cu miez zemos. Feteasca Neagra ajunge la maturitate in jur de 10 septembrie, reusind sa atinga un nivel ridicat de zaharuri (230-240 g/l), undeva la 12%-13% concentratie alcoolica si o aciditate optima. Din aceste boabe se pot obtine atat vinuri rosii, cat si rose, vinuri care la randul lor in functie de vinificare pot fi seci, demiseci sau dulci.
Din Feteasca Neagra se obtin, in mare masura, vinuri rosii, de culoare rosie sau rubinie, intensa ca aspect, limpede. Notele olfactive pot fi fructate (coacaze, mure, prune uscate, visine negre) si/sau condimentate (vanilie, scortisoara, piper, coaja de paine prajita, piele). Pe palatin se resimt aromele fructelor amintite in nas, cat si o textura catifelata, complexa. Finalul este de cele mai multe ori proaspat si lung.
Langa o Feteasca Neagra ajunsa la maturitatea indicata sunt mancarurile bazate pe carne rosie. Cateva exemple ar fi vita la cuptor, miel la gratar, gulas de porc mistret, pulpa de caprioara, rata la cuptor.
Pe de alta parte, daca ai de-a face cu o versiune mai tanara si eleganta a acestui soi, atunci retetele pe care le cauti sunt urmatoarele: file de vita la tigaie cu unt si ierburi
Astea fiind spuse, o sticla de Bacanta Feteasca Neagra poate fi alegerea cea mai buna in sezonul acesta de toamna/iarna, deoarece este momentul oportun pentru a incerca deferite preparate culinare din carne rosie sau vanat. Aproape tot ce se gaseste in vinul rosu, cu exceptia alcoolului si a apei, se numesc polifenoli. Polifenolii sunt taninurile, pigmentatia, aromele vinului, resveratrolul si cam inca 5000 de amestecuri de plante. Toate aceste amestecuri, dar mai cu seama taninurile ajuta la reducerea placilor de colesterol din vasele de sange, conferind longevitate si o sanatate mai buna a inimii.
Nu toate vinurile rosii sunt facute la fel, de aceea exista diferite recomandari din punct de vedere al sanatatii, dupa care ne putem ghida cand alegem un vin rosu:
-Vinurile rosii seci sunt mai benefice decat cele dulci.
-Vinurile rosii cu nivel de alcool redus (maximum 13%) sunt mai benefice decat cele nivel ridicat de alcool.
-Vinurile rosii astringente (care au nivel ridicat de taninuri) sunt mai benefice decat cele cu nivel scazut de taninuri.
Resveratrolul imbunatateste sensibilitatea organismului la insulina. Avand in vedere ca rezistenta la insulina este cauza care declanseaza aparitia diabetului de tip 2, consumul de vin rosu poate preveni aceasta boala. De asemenea, vinul rosu scade si nivelul zaharului din sange, astfel ca beneficiile sale asupra diabeticilor sunt incontestabile.
Vinul rosu ne protejeaza inima, pentru ca are un efect de fluidizare a sangelui, poate reduce tensiunea arteriala, impiedica formarea cheagurilor de sange si reduce nivelul colesterolului rau din organism. Asta inseamna ca presiunea pusa pe muschiul cardiac este redusa, iar functia acestuia de a pompa sange este imbunatatita.
Sute de arome regasite in vinul rosu provin doar de la strugure, toate aromele de cirese, fructe de padure, dulceata si ierburi ce le descoperim intr-un pahar de vin rosu deriva din fermentatia strugurelui si maturarea in baricuri. Consumat in exces, poti uita de anumite dureri cauzate de inflamatii insa vinul rosu trebuie consumat moderat pentru ca are cu adevarat efecte antiinflamatorii datorita cantitatii importante de resveratrol.
Indirect, vinul rosu ajuta si la prevenirea unor boli cauzate de inflamarea repetata a unor anumite zone ale organismului.
Crama Griboiu este un producator de vinuri prestigios din Romania care isi bazeaza metodele pe invataturi traditionale. insa adoptand metode moderne de imbuteliere cu tehnici sterile. Fiecare sticla de vin Girboiu isi pastreaza un caracter aparte care creaza placere de fiecare data cand vinul este turnat in pahare!