Cum alegem un vin rose bun!

Cum alegem un vin rose bun!

Atunci cand dorim sa bem un pahar de vin rose de calitate, cel mai bine este sa il cumparam direct de pe site-ul Girboiu, o crama de renume cu o gama vasta de vinuri premiate.

Bacanta Rose Special Edition este o sticla de vin rose renumita pentru parfumul floral cu o usoara tenta portocalie ce vine sa completeze perfect aroma de capsune, piersica, zmeura, gref roz cu notele exotice de fructul pasiunii, mango si lychee. Este bautura ideala pentru cine doreste sa savureze o salata de fructe sau un desert.

Exista doua feluri de rosé:

-Vinuri presate direct;

-Vinuri macerate.

Rosé isi capata culoarea din coajele strugurilor, la fel ca vinul rosu. Timpul de contact cu coaja determina cat de adanca este culoarea. Cat timp dureaza depinde de soiul de struguri. Cu toate acestea, nu numai culoarea provine din cojile strugurilor, ci si niste taninuri si, mai important, precursori de aroma. Pentru vinurile presate direct, singurul contact cu coaja este perioada scurta pe care o au in orele necesare pentru a finaliza un ciclu de presare intr-o presa pneumatica.

Vinurile macerate au mai mult timp: in functie de soiul si calitatea strugurilor, au la dispozitie cateva ore sau peste noapte. Ambele metode pot face vinuri grozave – diferenta este una de stil, nu de calitate.

Concluzia logica ar fi sa presupunem ca cele mai palide vinuri au cea mai scurta macerare – cu toate acestea, multe vinuri destul de palide au fost macerate pentru a se asigura ca exista suficienta aroma si o anumita structura tanica si fina ulterior pentru a scapa de excesul de culoare, astfel incat roséul sa fie elegant. Fiind deschis la culoare, are genul potrivit de aspect provensal, dar suficienta aroma de fructe pentru a nu fi plictisitor. Nu este usor, dar este ceva ce se poate face cu succes. Deloc surprinzator, rise-ul permite atat presarea directa, cat si macerarea. Vinul presat direct va functiona aproape ca un alb putin mai plin de corp: daca faci un comert puternic cu sashimi sau platouri cu fructe de mare, aceasta ar putea fi alegerea pentru tine. De asemenea, functioneaza bine ca vin doar pentru a fi sorbit fara mancare.

Presarea directa este, de asemenea, o idee buna pentru cramele cu struguri rosii abia copti. Aici, presarea directa evita orice arome verzi din pielea necoapta. Un alt motiv pentru presarea directa ar putea fi strugurii rosii de la viile tinere care nu au inca suficienta concentrare pentru a face rosii serioase. Acesta este adesea cazul cu Pinot Noir si poate avea ca rezultat vinuri foarte fructate, proaspete, distractive la un pret foarte bun.

Exista, de asemenea, diferite tipuri de vinuri macerate: unele sunt facute din struguri care sunt cultivati intentionat pentru roze, macerati pentru a extrage culoare, aroma si ceva tanin, presati si fermentati.

Alte rose-uri macerate sunt facute din sucul extras din fermentii de vin rosu, cunoscut sub numele de „saignée”, care sunt eliminate pentru a concentra vinul rosu rezultat. Dar nu va incruntati: daca acesta este un rosé extras dintr-un ferment rosu rafinat, din struguri complet copti, cu randament scazut, dar aromati, sunteti pregatit pentru un rasfat. Antiteza lui ar fi un vin strans dintr-un ferment fierbinte de struguri rosii supracopti.