Informatii despre insolventa si rolul unui avocat pentru o firma

Informatii despre insolventa si rolul unui avocat pentru o firma

Insolventa, cunoscuta si ca faliment in termeni populari, reprezinta acea stare a patrimoniului unui debitor care se caracterizeaza prin insuficienta financiara, a fondurilor banesti, necesare pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile. Aceasta este specifica companiilor si poate fi atinsa daca are loc un management slab al acestora sau prin realizarea de contacte si actiuni ce nu doar ca nu aduc un profit dar mai grav, genereaza pierderi pentru acele companii.

Cu toate acestea, plata datoriilor este obligatorie, spre a nu atrage sanctiuni si mai mari care de asemenea nu ar putea fi achitate si onorate daca o firma se afla deja in insolventa. Procesul poarta numele de reorganizare judiciara. Reorganizare judiciara face referire la  procedura ce se aplica debitorului aflat in insolventa care este persoana juridica, cu scopul de a achita datoriile acestuia, conform programului de plata a creantelor. Aceasta procedura de reorganizare presupune intocmirea, aprobarea, confirmarea, implementarea si respectarea unui plan, numit ”plan de reorganizare”, care va prevedea anumite conditii.

Tinand cont de aceste doua definitii, de baza pentru un avocat care se ocupa cu astfel de servicii, se pot gasi cai de rezolvare benefice pentru toate partile implicate intr-un astfel de proces. In cazul unei firme aflate in insolventa, nu numai firma in sine si cei la care are datorii au de pierdut dar si angajatii, care pot avea ghinionul de a nu-si primi la timp sa deloc salariile si care intr-un astfel de caz, pot porni proteste, pot opri productia sau se pot chiar adresa institutiilor acreditate pentru a obtine banii ce li se cuvin.

Servicii de calitate pentru insolventa firma Iasi sunt oferite de catre cei din cadrul cabinetului de avocatura „Smaranda Colta”, avand atat experienta necesara cat si cunstintele de care este nevoi pentru a putea analiza si gasi cele mai bune cai de adresare ale acestor probleme, fie ca sustin debitorul sau creditorul, asa cum poarta numele cei ce trebuie sa incaseze datoriile. Cabinetul poate asigura consiliere juridica pe toata perioada procesului de insolventa astfel incat va putea oferi cele mai bune solutii si vor putea fi implementate cele mai bune metode pentru toti cei implicati.

Cererea de insolventa, potrivit legii nr. 85/2014, poate fi inaintata atat de catre creditor dar si de catre debitor, asta daca sunt indeplinite toate conditiile impuse de legile specifice acestui domeniu. Au existat de asemenea si anumite reglementari eliberate in perioada pandemiei de Covid-19 in vederea usurarii sanctiunilor ce pot fi aplicate unei firme aflate in insolventa, in acea perioada existand multe astfel de cazuri datorita faptului ca productia nu mai putea continua si astfe, nu mai putea fi realizate nici incasari, firmele care colaboreaza cu diversi furnizori, parteneri, clienti, facand platile o data ce banii necesari sunt incasati din vazari. Fara acestea, era clar ca vor aparea in scurt timp si datorii iar sumele foarte mari pentru unele firme a dus la intrarea acestora in insolventa. Asadar, pe perioada de alerta a pandemiei, se suspenda inaintarea cererilor de insolventa si cele prin care debitorul era obligat sa isi plateasca datoriile. O astfel de perioada i-a ajutat pe cativa dintre cei ce detineau o firma sa reinceapa activitatea si in cele din urma sa si iasa din insolventa insa au existat si cei ce nu au reusit sa faca asta.

Atunci cand o cerere de insolventa este inaintata catre institutiile ce se ocupa cu asta este necesara si consultarea unui avocat, chiar inainte de asta, astfel incat sa fie luate in calcul toate aspectele necesare. Exista multe lucruri asemanatoate de la o firma la alta ceea ce face mai usor pentru un avocat cu experienta si cu cunostintele necesare sa stie ce este de facut.

Cererile de insolventa precum si alte documente aferente acestui proces se depun la tribunalul in circumscriptia caruia debitorul s-a aflat pentru o perioada de cel putin 6 luni precedent datei de inaintare a cererii. Spunem ca o companie se afla in stare de insolventa daca in termen de 60 de zile de la scadenta nu a reusit sa achite datoria catre un creditor. Legea nr. 85/2014, numita si legea insolventei, impune o valoare a pragului datoriilor pentru care poate fi solicitata insolventa, si anume de 40.000 de lei. De asemenea, o companie are cu atat mai multe sanse de restructurare cu cat depune mai devreme cererea de intrare in insolventa si astfel, pot aparea si aspecte pozitive, ce pot fi identificare si de catre debitor dar si de catre avocatul ales ca si reprezentant legal.

Zi de zi apar si la noi in tara foarte multe firme si din pacate, o parte din aceasta nu reusesc sa reziste pe piata iar in timp ajung in aceasta stare de insolventa, in care sunt fortate prin lege sa isi achite datoriile. Au nevoi in aceste situatii de serviciil unui avocat sau unui cabinet de avocatura bun, specializat in servicii de insolventa. Acest lucru trebuie facut in cel mai scurt timp astfel incat si avocatul sa ia la cunostinta toate detaliile necesare si in acelasi timp, sa poata fi pus la punct un plan cat mai bun prin care sa fie alese solutiile optime, in favoarea tuturor partilor. Cum si angajatii pot fi afectati, asa cum am mentionat, un avocat va lua si asta in considerare, gasind solutii prin care acestia sa nu mai fie afectati, deloc sau macar nu intotalitate iar firma pe care o reprezinta sa poata trece prin tot acest proces mai usor.