Mirajul grupurilor | Best Drive Brasov

Mirajul grupurilor | Best Drive Brasov

Stiti prozelitismul acela fatis, care caracterizeaza in general sectele religioase si, in campanie electorala cel putin, si partidele politice? Ei bine, pe grupuri e si mai rau. Daca exista grupuri unde macar moderatorul/administratorul chiar are competente referitoare la tematica abordata, pe cele mai multe astfel de locuri de intalnire virtuala lumea a ajuns pentru ca a auzit razant, ceva, candva, informatie pe care o propaga acum cu sarg si abnegatie, de zici ca ar putea-o legitima cu un doctorat in domeniu la nevoie. Practic, este suficient sa fi scris candva pe google „Scoala de soferi Brasov”, ca si un deceniu mai tarziu sa poti pretinde ca stii in continuare unde sunt cei mai buni instructori, cele mai mici preturi si cele mai multe sanse de reusita la examen. Daca ai scris „scoala de soferi categoria A Brasov” , poti intra linistit pe orice grup de motociclisti, sa le dai alora sfaturi cum sa conduca, tu fiind deja spaima soselelor din spatele tastaturii.

Senzatia aceasta de informatie accesibila si pe intelesul tuturor pe care o da online-ul ii transforma pe multi in experti, cu consecinte grave pentru ei (fiindca nu au constiinta propriei limitari) si pentru cei care le asculta sfaturile. Dincolo de amuzamentul provocat celor care chiar se pricep, o astfel de atitudine creeaza confuzii si frustrari. Pentru ca de galagia specialistilor de carton nu se mai aud oamenii care au aprofundat subiectele avand cunostintele si instrumentele necesare, care stiu ce surse sunt de incredere si cum sa verifice niste concluzii care par oficiale, dar se poate sa nu fie.

Eu mi-am asumat rolul de martor tacit pe multe grupuri, pentru ca imi doresc informatii relevante de la persoanele din domeniu, acceptand ca ele vin la pachet si cu multa maculatura, de la amatorii infatuati. Am vazut mamici teribile care contrazic studii si pediatri, citand din Olivia Steer si resursele ei. Am vazut persoane care sfatuiesc pe altii cum sa trateze prin metode empirice  oameni si animale cu probleme grave deopotriva. Am vazut pana si oameni care isi dau cu parerea asupra sanselor de castig in procese si alte aspecte legale. Si daca la un moment dat m-a mirat siguranta propriilor lor limitari, acum ea ma enerveaza. Pentru ca, asa cum spunea cineva, inainte te stiau doar apropiatii cat esti de prost, acum cu internetul, te stie toata lumea. Si din pacate, nu toata lumea realizeaza asta la timp. Sa dam Cezarului ce-ai al Cezarului si sa ne incredem in oamenii care au studiat si au muncit pentru a-si putea da cu parerea la modul cel mai legitim. In rest, ciocu’ mic si joc de glezne.