Pericolele depresiei la adolescenti

Pericolele depresiei la adolescenti

Atunci cand depresia la adolescenti este lasata netratata, consecintele pot fi severe si, in unele cazuri, mortale. Ca si alte boli, depresia continua sa se agraveze atunci cand nu este tratata.

​Probleme cu care se pot confrunta adolescentii depresivi

Adolescentii care sufera de depresie sunt expusi unui risc mare de a dezvolta multe probleme grave in timp ce se lupta sa faca fata durerii emotionale pe care o simt. Desi comportamentele descrise mai jos nu sunt neaparat specifice depresiei, ele pot ridica unele suspiciuni cu privire la prezenta acestei boli sau a altor tulburari de dispozitie.

Probleme de comportament acasa

Adolescentii depresivi vor incepe sa se indeparteze de membrii familiei. Totodata, depresia poate duce la sentimente de furie si iritabilitate, care pot provoca o atitudine negativa continua sau chiar sfidare. Simptomele depresiei pot face, de asemenea, oamenii sa simta ca nu sunt iubiti sau doriti.

Probleme in activitatile sportive

Oboseala si lipsa de energie sunt simptome comune ale depresiei. Din cauza nivelului scazut de energie, adolescentilor le poate fi mai dificil sa faca performante in sport sau chiar sa tina pasul cu ceilalti colegi de echipa.

Alte simptome comune, cum ar fi iritabilitatea, lipsa de incredere si dificultatile de a se intelege cu semenii, pot face ca participarea la sporturile de grup sa fie o provocare.

Rezultate scolare tot mai slabe

Depresia ii poate determina pe adolescenti sa intampine greutati in mediul academic. Simptome precum dificultatea de concentrare, lipsa de interes, oboseala, schimbarile de dispozitie si lipsa de valoare pot afecta performantele scolare.

Scaderea notelor este uneori un semn ca adolescentul se poate lupta cu simptomele depresiei.

Probleme sociale

Depresia poate face dificila relationarea cu ceilalti. Oamenii se simt adesea lipsiti de valoare sau nedemni de atentia altor oameni. Persoanele care sunt deprimate tind, de asemenea, sa se retraga social, ceea ce poate contribui si mai mult la sentimente de singuratate si izolare.

Consumul de substante

Oamenii depresivi apeleaza uneori la droguri si alcool in efortul de a-si trata dificultatile de somn sau de a face fata gandurilor suicidare. Sentimentele de depresie ii pot determina pe adolescenti sa incerce droguri sau alcool, iar consumul continuu poate contribui la agravarea simptomelor.

Comportament riscant

Depresia poate creste, de asemenea, comportamentele riscante la adolescenti. Astfel de actiuni ar putea include lucruri precum conducerea vehiculelor in mod neglijent, sexul neprotejat sau implicarea in activitati ilegale. Consecintele acestor actiuni pot fi adesea devastatoare.

Comportamente de auto-vatamare

Comportamentele de auto-vatamare implica ranirea in mod deliberat in incercarea de a se exprima sau de a-si controla durerea interioara. Aceste actiuni pot include taierea, arderea pielii, lovirea capului, smulgerea parului, etc. Semnele de auto-vatamare pot include purtarea permanenta a hainelor lungi, taieturi sau vanatai inexplicabile, comportamente impulsive sau riscante si frecarea repetata a diferitelor zone ale corpului.

Violenta fata de ceilalti

Adolescentii depresivi isi pot directiona furia asupra celorlalti. Acest comportament va avea adesea consecinte ce conduc la episoade mai depresive. Agresivitatea, furia si iritabilitatea pot determina prietenii si membrii familiei sa se retraga, lasand adolescentul si mai izolat si singur.

Amenintari sau tentative de sinucidere

Adolescentii depresivi au o rata ridicata de sinucidere din cauza durerii emotionale semnificative pe care doresc sa o depaseasca. Conform statisticilor (Mai multe informatii pe www.mindmed.ro) , sinuciderea este a doua cauza de deces la adolescentii din SUA.