Pescuit la musca pentru incepatori

Pescuit la musca pentru incepatori

Avand o conversatie cu un amic , mi-a povestit despre un coleg de lucru, care i-a destainuit ca ar vrea sa incerce sa pescuiasca la musca, dar nu stie anumite detalii ca si: ce acte are nevoie, ce locuri bune exista in apropiere de orasul nostru (Timisoara), ce fel de pesti se pot prinde etc. Trebuie sa le multumesc la ambii, pentru ca m-au ajutat sa constientizez ca asta e o dificultate pe care o au mai multi pescari.

Dupa discutia avuta cu amicul meu, mi-am amintit si alte intrebari adresate de catre alti pescari. Intradevar mi-am reamintit si eu cat de multe intrebari imi puneam atunci cand am inceput sa dau la musca in zona de ses. Zeita Fortuna a facut ca m-am inhamat la drum cu doi “nebuni” (Catalin Ban si Dorin Tanculeanu) impreuna cu care perioada de inceput a fost mai placuta. Fiindca eram o echipa de trei nu era greu deloc, aflam fiecare cate o informatie si ne ajutam unul pe altul si apoi am inceput sa prindem pas cu pas cate o chestie, ajungand partida dupa partida sa capatam incredere in noi si chiar sa avem rezultate la pesti.

Dupa ce am trecut noi de perioada de inceput, am am cunoscut niste “profesionisti” si anume clubul Muscaricilor din Timisoara iar dupa ce i-am cunoscut totul a devenit mult mai simplu, ei ajutandu-ne in a intelege mai bine acest sport.

Cele trei mari impedimente pe care le are un pescar care doreste sa pescuiasca la musca

Din ce am observat eu oamenii au 3 mari idei preconcepute in legatura cu muscaritul si o sa mentionez mai jos despre fiecare cu speranta ca iti voi da mai multa incredere si iti voi spune anumite metode de rezolvare a acestor probleme.

1. Preconceptia ca la tipul asta de pescuit au acces doar anumiti oameni, care au bani si care au mult timp la discretie

Ca sa incepi sa pescuiesti la musca nu trebuie sa ai un buget exagerat, se pot gasi si echipamente la preturi accesibile. In ceea ce priveste timpul necesar, alaturi de pescuitul la spinning pescuitul la musca e foarte avantajos. Vreau sa va spun ca primavara, vara si toamna cand zilele sunt mai lungi, lejer se poate merge la o partida de 3 ore dupa ce am iesit de la lucru. Cu atat mai mult cu cat atunci cand e cald nu mai avem nevoie de timp pentru echipament, e de ajuns daca ne imbracam cu o un short, un tricou si papuci in picioare, sa efectuam montura si asat e pregatirea. Personal, vara, parchez masina cat de aproape pot langa locul unde doresc sa pescuiesc, intrun sfert de ora de regula incep pescuitul.

Concluzia e ca este cel mai convenabil stil de pescuit daca vorbim de timp si se poate practica si in zilele saptamanii cate 2-3 ore ca sa ne satisfacem pofta. De multe ori lunea dupa o zi grea, mergeam 2 ore la muscarit si ma simteam ca in weekend. Va rog sa incercati.

Am cunostinte care au dorit sa inceapa si nu au stat pe ganduri, au plecat la drum, au achizitionat un bat (unii au optat pentru varianta cea mai ieftina), o mulineta si restul de echipamentenecesare , au pus intrebari in stanga si in dreapta si au avut succes. Celalalt tip de persoane sunt cei care isi fac temele temeinic inainte de a incepe sa pescuiasca la musca, ei se intereseaza la modul perfectionist despre cat mai multe detalii si numai dupa ce considera ei ca stapanesc majoritatea elementelor, se hotarasc sa sa inceapa sa pescuiasca. Gandesc ca daca atingem o balanta intre cele doua situatii, drumul va veni normal.

2. Ca sa pescuiesti la musca trebuie sa fii inzestrat cu abilitati speciale pe care putini le au

Sa nu va imaginati ca pentru muscarit e nevoie de aptitudini speciale sau de buget special sau de conditie fizica de sportiv. Muscaritul se poate practica de orice om sanatos care doreste. Bineinteles ca daca beneficiem de mai multi bani ori avem o conditie fizica mai buna pescuitul devine mai lejer si mai placut. In legatura cu aptitudinile speciale ele pot fi dobandite doar prin exercitiu.

De obicei la pescuitul la musca, abilitatile inseamna casting (modalitatea prin care reusim sa lansam mustele in locul dorit), la interpretarea apei si la utilizarea nimfelor potrivite. Am ales sa impart impedimentele in bucati mai simple pentru a realiza ca in fapt nu sunt “impedimente” si doar anumiti pasi care trebuie parcursi.

A. Castingul

Castingul se refera la lansarea snurului de musca in apa.

Este o abilitate care trebuie deprinsa de toti pescarii la musca la un nivel minim ca sa poata pescui la musca. Sunt sigur ca un nivel de baza se poate atinge in 2 ore de exercitiu cu o persoana care va poate explica si demonstra tehnica necesara si care va poate ghida spunandu-va ce anume trebuie sa exersati mai mult. Cand spun nivel de inceput vreau sa va ganditi la situatia ideala in care aveti in fata apa, in spate nu sunt obstacole si se poate face “casting normal” situatie in care lungimea distantei la care se arunca in partea din fata, trebuie sa fie disponibila si in spate. Miscarea pe care o facem in partea din fata este la fel cu cea din spate, ele fiind simetrice, acesta e cauza pentru care este nevoie de spatiu si in partea din spate. Cu siguranta ca aceste conditii perfecte nu le vom gasi intotdeauna la muscarit, din acest motiv e bine sa ne imbunatatim castingul cu fiecare ocazie prin exercitiu.

Cum vad eu trecerea peste etapa de dobandire a abilitatilor de casting? Rog un prieten/coleg/cunoscut sau cuiva de pe un forum online, care stie sa pescuiasca la musca sa vina cu mine 2-3 ore la un pescuit sau chiar undeva unde e mult spatiu si sa ma invete casting. Dupa aceasta etapa tot ce trebuie sa facem e sa ne antrenam cat mai des. O alternativa de a deprinde casting e uitandu-ne la filmulete educative care se gasesc online.

B.”Interpretarea apei”

Aceasta abilitate e in aceeasi masura de complexa ca si castingul si se poate deprinde prin experienta. Cu siguranta ca pestii se vor pune in locurile cele mai prielnice pentru ei din perspectiva disponibilitatii hranei, al protectiei fata de pericole si al calitatii apei. Pescarii cu rezultate foarte bune au ajuns in timp sa perceapa asemenea lucruri si interpreteaza apa din instinctprevazand unde sa caute pestii si astfel nu pierd timpul in locuri neproductive. Vreau sa subliniez ca nimeni nu dobandeste de la nastere asemenea subtilitati dar le deprinde prin experienta. Oricum acest aspect e valabil in toate stilurile de pescuit, nu doar la pescuitul la musca.

C.Utilizarea mustelor care trebuie

Muscarii cu experienta au vazut de la ana la an, de la anotimp la anotimp, nimfele care se potrivesc pe un anumit rau, de asemenea nimfele nimerite intrun anume anotimp, deci v-ati dat seama de faptul acest lucru se castiga prin experienta si prin incercat si inlocuit muste frecvent. In cazul in care ati observat ca o musca da rezultate mult mai bune decat celalalte, e bine sa va notati undeva modelul, perioada de timp in care a avut rezultate si apa unde pestii au raspuns la musca respectiva. De obicei un pescar greu va va dezvalui ce muste dau rezultate, probabil doar cand va crede ca veti elibera pestii si nu veti spune taina celor care nu merita. Aceasta pentru protejarea raului si a partenerilor de pescuit – pestii. Cum bine stiti, avand o musca potrivita se pot prinde enorm de multi pesti pe un rau.

3. Neintelegerea legilor ce privesc pescuitul in apele de munte a facut oamenii sa creada ca e anevoios sa muscaresti chiar si din punct de vedere legal

In ceea ce priveste muscaritul in raurile de ses chestiunile nu sunt deloc grele, cu permisul de pescuit, se poate muscari pe toate apele publice cu respectarea prohibitiei. Chestiunile sunt putin mai complicate in ceea ce priveste actiunea de pescuit la musca in apele de munte. In general apele de munte se aflau in responsabilitatea RomSilva iar RomSilva fiind reprezentata prin Ocolul Silvic din vecinatatea raului, care administra raul si efectua razii pe apa. In ultima perioada chestiunile s-au complicat nemaifiind prea clar cine e indreptatit sa efectueze control pe apa si cine are grija de rau. Cu alte cuvinte pe foarte multe ape de munte pe care am pescuit la musca nu m-a controlat nimeni.

Vreau sa va zic o intamplare interesanta care s-a petrecut chiar anul acesta. M-am dus la o apa curgatoare de munte alaturi de amicul meu Alin Banateanu din Lugoj si nu stiam despre regimul raului. Ne-am oprit la ocolul sivlic si am intrat cu intentia de a cumpara cate o autorizatie de pescuit cu valabilitate de o zi pe raul respectiv. Am intalnit acolo o persoana care ne-a salutat si noi i-am explicat ce dorim. S-a minunat, a avut o grimasa de parca ar fi fost ultimul lucru la care se astepta sa intrebam. A sunat la superiorul sau. A vorbit cu seful lui si acesta i-a transmis ca daca dorim sa pescuim “sa o facem pe propria raspundere”.

Puneti-va un pic in locul nostru. Chiar ma distreaza acum. Ne deplasam la institutia care credeam noi ca are in grija apa iar acestia ne comunica cum ca daca vrem sa pescuim sa o facem pe raspunderea individuala. Am fost curiosi ce inseamna sa o faci pe propria raspundere si ne-a spus ca daca ar fi venit un om sa intrebe despre hartii, e nevoie sa fim pe cont propriu. Nu mai insist pe detalii, ideea a fost ca acestia nu erau imputerniciti sa elibereze autorizatiile care ne trebuiau si niciun personaj nu avea habar sa ne comunice cine poate elibera aceste permise. Am inteles ca era posibil sa vina un control din partea altei institutii, i-am rugat ca in acesta eventualitate, sa ne apere povestind ca noi am venit sa ne facem permis dar nu a fost posibil. Si-au dat acordul si am pescuit toata ziua in pace neintrebandu-ne nimeni de permis de pescuit.

Concluzia e ca pentru pescuitul la musca la campie este suficient permisul normal de pescar, iar pe apele de munte langa care se afla un ocol silvic sau o asociatie care are in responsabilitate apa, veti plati o taxa care de obicei e intre 15 si 30 de Ron. De multe ori, unde incepe zona in care se pescuieste, se gaseste o cabanuta sau o bariera unde intalniti pe cineva ce e in masura a va elibera o asemenea autorizatie valabila o zi. Veti intalni si rauri care nu sunt in administrarea nimanui si de obicei aceste rauri sunt frecventate de braconieri.

In Romania in raurile de munte traiesc pastravi, lipani, lostrita si coregon (coregonul in lacuri). Cele mai ravnite specii sunt pastravul (gasim toate cele trei variatii ale speciei, si anume: indigen, fantanel, curcubeu) si lipanul. Mai intalnim si lostrita dar pescuitul lostritei e interzis de multa vreme. In ultimii ani a fost interzis si pescuitul la lipan.

Pe ce ape pescuim la musca?

Pentru pescarii incepatori la muscarit, recomandate sunt raurile de dimensiuni mai mici care au clean. Pe asemenea rauri, nu e nevoie de casting pe distante mai mari de 5 sau 10 metri. Cleanul e un peste generos in atacuri si astfel va fi un avantaj real pentru pescarii incepatori. Daca veti merge la un rau de dimensiuni mai mari va recomand sa alegeti locurile cu apa cat mai mica pentru a putea intra cat mai mult in apa cu scopul de a lansa cat mai aproape de malul opus.

De cele mai multe ori clenii ii veti gasi chiar langa malul mai greu accesibil, asteptand o musca sa cada pe apa. Dupa ce va veti obisnui cu clenii( poate chiar un sezon), abilitatile pentru pescuitul la musca vor creste considerabil si o sa intentionati sa pescuiti si celelalte specii. Puteti desigur incepe pescuitul la musca si cu alta specie, precum pastravul. Iata si alte specii de pesti ce se pot prinde la musca: avatul, stiuca, pastravul, lipanul, rosioara, scobarul si mreana (la nimfa). Informatiile despre ape bune de pescuit ca in cazul mustelor nu sunt destainuite cu usurinta, tot din motive de protectie a mediului.