Lemnul, o resursa atat de importanta pentru atatea domenii de activitate. Fie ca vorbim despre lemn pentru fabricarea obiectelor de uz cotidian sau obiecte de lux, lemnul ramane o resursa importanta. Cele mai bune rezultate pentru lemn se obtin atunci cand finisarea lemnului in camp electrostatic este efectuata de profesionisti, precum electrostatica.ro .
Vopsirea electrostatica este un proces de utilizare a unui camp magnetic pentru a aplica vopsea pe metale si diferite tipuri de materiale plastice. Se bazeaza pe principiul ca „contrariile atrag”. Dand obiectului care urmeaza sa fie vopsit o sarcina negativa si vopselei o sarcina pozitiva, se creeaza atractia si rezultatul este un finisaj durabil, neted si dur de vopsire care este placat.
Majoritatea oamenilor au experimentat electricitate statica in timp ce trec pe un covor si apoi ating metalul – socant! Socul se produce deoarece frictiunea de pe pantofii lor pe covor ajuta la formarea unei sarcini electrice in corp. Atunci cand este atins un obiect metalic impamantat, descarcarea electrica rezultata provoaca un soc electric. Un camp electrostatic este similar cu un camp magnetic tipic, deoarece atunci cand un obiect devine incarcat creeaza un camp electrostatic. Daca obiectul are un exces in numarul de electroni, se considera ca este incarcat negativ. Daca obiectul are mai putini electroni decat mediul sau, acesta este incarcat pozitiv. Doua obiecte electrostatice care au particule incarcate in mod opus vor fi apoi atrase una de cealalta. Acesta este conceptul din spatele picturii electrostatice.
In pictura electrostatica, elementul care urmeaza sa fie vopsit primeste o incarcare negativa de la un electrod incarcat negativ, care arata similar cu un cablu al bateriei. Vopseaua are o incarcare pozitiva si se pulverizeaza folosind o duza rotativa. Sarcinile pozitive si negative atrag vopseaua ca un magnet, pe suprafata metalica. Vopseaua cauta obiecte impamantate si „infasoara” in jurul obiectului pictat. Acest lucru se intampla, deoarece atractia dintre sarcinile opuse este atat de puternica incat sarcina va atrage vopseaua in jurul obiectului, acoperind complet suprafata. Vopseaua este atrasa in mod static de metal din toate directiile, astfel incat sa nu existe vreo mizerie de la pulverizare excesiva. Imaginati-va cum ar putea functiona acest lucru cu pictarea unui gard de fier forjat, de exemplu. Vopseaua ar fi stropita si se va infasura si se va lipi de partea din spate a fiecarei parti a gardului. Nu ar exista nicio mizerie in zona inconjuratoare si ar exista foarte putina vopsea pierduta sau neutilizata, deoarece nu exista pulverizare excesiva.
Vopsirea electrostatica are multe avantaj. Finisajul este placat datorita campului electromagnetic. Ofera un finisaj neted si dur de smalt. Grosimea vopselei este usor de controlat. Este rentabila, deoarece economiseste atat vopsea, cat si timp. Este foarte curata, deoarece nu exista pulverizare excesiva sau stropire si aplicatia este uniforma. Suprafata obiectului vopsit este igienica, deoarece este neporoasa si este impermeabila la substantele chimice utilizate pentru curatare.
Vopsirea electrostatica este o metoda de vopsire foarte eficienta, rentabila si curata. Poate fi utilizata pe suprafete conductoare si ofera un finisaj neted. Produce o acoperire puternica si durabila, care va rezista in anii urmatori. Acest proces este folosit in fabrici de multi ani. Dar odata cu proiectarea si dezvoltarea unitatilor mobile de vopsire, acoperirile pot fi acum aplicate electrostatic in aproape orice locatie. Profesionistii in vopsire va pot ajuta sa profitati de aceasta metoda de vopsire pentru casa si curtea dvs.
Procesul de vopsire cu vopsele pulbere implica 3 elemente cheie: suportul, temperatura si incarcarea electrica. Fiecare dintre aceste elemente are un rol important in desfasurarea procesului. Sa le luam pe fiecare pe rand.
Suportul trebuie sa fie bun conducator de electricitate si sa aiba suprafata cat mai neteda. Metalul se potrivea foarte bine acestor cerinte. Incercarile facute pe lemn si diverse panouri derivate din lemn au aratat ca MDF-ul este materialul care se apropie cel mai mult de aceste caracteristici. Principala conditie este sa aiba o umiditate de 5-7%. Aceasta umiditate face din placa de MDF un bun conducator de electricitate.
Temperatura este si ea foarte importanta deoarece, dupa aplicarea vopselei pulbere, reactia este definitivata in cuptoare cu temperaturi de peste 120 grade C. Din momentul in care au hotarat ca si lemnul poate fi acoperit cu vopsele pulbere, cercetatorilor le-a fost clar ca trebuie sa scada temperatura de lucru.
Principalul avantaj al procedeului este reducerea considerabila a consumului de material prin diminuarea pierderilor. La o pulverizare normala, cele mai mici pierderi sunt in cazul finisarii panourilor drepte, fara prelucrari mecanice. Pierderile cresc pe masura ce apar prelucrarile, iar suprafata de lacuit este ingusta. Este cazul ramelor, a elementelor sculptate, a scaunelor. Teoretic, pierderile in cazul panourilor, la aplicarea lacului cu pistol obisnuit, sunt de 20%, la scaune ajungand la 60%. Dar este vorba de pierderile teoretice. In realitate, pierderile de material de finisare in timpul pulverizarii normale pot ajunge si chiar depasi 100%.
In cazul finisarii in camp electrostatic rezultatele sunt spectaculoase. Consumul de material este redus cu 50 pana la 80%. Din cauza sarcinilor electrice, chiar daca pulverizarea este facuta din fata obiectului ce trebuie finisat (scaun, rama), particulele se aseaza si pe spatele lui, fiind atrase de campul electromagnetic format. Se reduce astfel cantitatea de material care ajunge in atmosfera (over spray) sau pe jos si creste cel depus pe lemn.
Firma electrostatica.ro ofera cele mai bune rezultate pentru procesele de finisarea lemnului in camp electrostatic ! Alege-i intotdeauna pe cei mai buni profesionisti!