Ultimul drum catre casa trebuie sa se faca

Ultimul drum catre casa trebuie sa se faca

Oameni batrani, sprijiniti in toiag cer sa fie adusi acolo unde s-au nascut inainte de a muri. Ei pot fi vazuti sorbind cu ochii peisajele, cautand chipuri pe care le-au pierdut demult, legand amintiri de locuri sfinte.

In sufletul omului, plaiurile natale ocupa un loc important pentru ca de ele se leaga universul copilariei si chipul mamei, al tatalui, al fratilor si al bunicilor.

Chipuri dragi si maini neobosite se simt acolo in satul natal. Oricat ar fi lumea de frumoasa, nicaieri nu este ca acasa!

Tocmai de aceea, romanii care mor la mii de kilometri de casa trebuie sa fie adusi in cimitirul din sat sau din oras. Existenta firmelor de pompe funebre cu experienta in repatriere decedati Romania din Italia reprezinta o usurare pentru apartinatori.

Intr-o noapte este posibil ca parintele in varsta sau sotia cu copii mici sa primeasca un telefon prin care i se comunica sec decesul fiului sau al sotului in Italia. Poate ca persoanele respective nu au iesit niciodata din tara, poate ca nu stiu sa se orienteze intr-un aeroport sau sa parcurga toate formalitatile inaintea imbarcarii. Nu stiu limba italiana, nu stiu sa se orienteze rapid pe  harta si daca ar fi stiut toate acestea, moartea celui drag le asaza sufletul in genunchi si nu ar fi fost suficient de puternici sa faca aceasta calatorie!

Ce au de facut?

  1. Sa constientizeze ceea ce s-a intamplat. Aceasta etapa este necesara, fiindca decedatul depinde de deciziile lor, iar acestea trebuie sa fie cele mai intelepte.

Sa fie constienti de faptul ca nu il pot lasa acolo sa fie incinerat, sa fie pus intr-un mormant neingrijit la care nu va veni nimeni niciodata! Din moment ce exista firme de pompe funebre specializate in repatrieri, sa apeleze la ele ca persoana draga sa se intoarca acasa unde este asteptata pentru ultima intalnire, pentru omagii si pentru a i se arata respectul pe care orice om il merita.

  1. Sa intre pe site-ul firmei de pompe funebre care ofera servicii de repatriere de top si are program non-stop. La inceput, vizita sa fie de informare. Sunt acolo articole interesante care invata familia sa isi gestioneze durerea, explica etapele unei repatrieri, dar si poze care surprind etapele repatrierii in asa fel, incat sa nu afecteze dreptul la intimitate si la imagine al decedatului.

Pozele arata sicriele sigilate, avand aranjamente florale pe capacele lor, masinile funerare perfect curate la drum, setul de sicrie necesar repatrierii, coranele din flori naturale si crucile inscriptionate din lemn.

Pe site se gasesc datele de contact prin intermediul carora se pot face solicitari de servicii, dar si formularul online prin care se poate cere o oferta de pret.

  1. Apelul telefonic prin care se solicita consultanta si servicii de repatriere trebuie sa fie dat urgent. Este cel mai bine sa se discute cu reprezentantul firmei de pompe funerare, mai ales ca acest dialog il va linisti pe apartinator.

Familia are dreptul sa stie ca decedatul este pregatit cu grija, dosarul de repatriere va fi complet, iar soferii care vor conduce sunt responsabili, conduc atent si repede conform graficului de repatriere si traseului prevazut in pasaport.

In etapa de consultanta, apartinatorul va intelege ca decedatul este identificat, ca in sicriu se pune placuta de identificare si nu exista nici cea mai mica probabilitate sa se faca vreo confuzie pentru ca reprezentantii autoritatilor  din statul respectiv asista la acest moment important.

Familiei trebuie sa i se comunice faptul ca sicriul vine la capela sigilat pentru ca acestea sunt normele funerare europene si ca este bine ca se procedeaza in acest mod pentru protejarea tuturor celor implicati: a trupului neinsufletit care a calatorit pe o distanta asa de lunga, a celor care manipuleaza sicriul si a celor care vor asista la priveghi si la inmormantare.

De asemenea, este bine ca apartinatorul sa stie cu cata grija este pregatit decedatul in sala special autorizata. Mai intai, este spalat cu un jet de apa si cu detergent special, i se taie unghiile, parul este pieptanat frumos, se face injectie de conservare si dupa ce este imbracat elegant se trece la asezarea corecta in cele doua sicrie.

De asemenea, se pot solicita si la procedeele de infrumusetare, in cazul in care familie doreste ca imaginea decedatului sa fie perfecta.

Intre timp, un membru al echipei a alergat sa intocmeasca actele la institutiile statului din tara in care a avut loc decesul. Evident ca are experienta, stie ordinea in care trebuie sa solicite documentele si mai ales se poate face inteles, adica vorbeste italiana la nivel mediu.

Setul de sicrie pentru repatrieri este furnizat de firma care se ocupa de repatriere, modelele sunt standard si ele trebuie sa fie obligatoriu din zinc sicriul in care este asezat decedatul si din lemn de esenta tare cel in care va fi pus sicriul din zinc.

Masina este prevazuta cu frig, prin urmare se poate calatori 2 zile, oricat ar fi de cald afara.

Se iau toate masurile ca decedatul sa ajunga in stare perfecta si persoanele care participa la priveghi si la inmormantare sa nu se simta inconfortabil.

Un sicriu acoperit este o forma de respect fata de cel care nu mai arata ca in timpul vietii, mai ales daca circunstantele au impus sa stea mai multe zile in frigiderul mortuar, in locul in care a survenit decesul inainte de a fi preluat si pregatit si sa parcurga un drum asa de lung.

In cazul unei repatrieri totul decurge elegant, igienic si in conditii de maxima decenta.