Camine batrani care prelungesc viata bunicilor nostri

Camine batrani care prelungesc viata bunicilor nostri

Zilele trecute am discutat cazul unei batrane care m-a intristat foarte tare. Ca sa beneficieze de ingrijire, ea si sotul ei au facut act de vanzare-cumparare celui mai mare baiat, sperand ca sta cu dansii, dar acesta s-a casatorit departe de casa.

Cu toate acestea a platit mereu oameni care sa aiba grija de mama lui, dar de fiecare data lucrurile nu au stat cum ar fi vrut el.

S-a ajuns pana acolo, incat persoana care era platita cu o suma generoasa sa o zgataie cu nervozitate pe batrana, aproape ca ar fi lovit-o si sa ii ia din mancare.

De 8 ani batrana sta la pat si situatia se repeta, fiindca lumea din sat si anumiti apartinatori spun ca ar fi pacat sa o duca la azil.

Cel mai tare s-a suparat batrana, cand propria ei fiica care ia ajutor pentru ingrijire batrani, este platita de fratele mai mare si din cand in cand se aboneaza si la pensia batranei s-a rastit la ea si a bruscat-o fizic.

Nu a batut-o, dar in conceptia batranei, mai bine ar fi lovit-o.

Oamenii se complac in situatii foarte dificile, desi exista camine batrani de lux, doate cu personal priceput si cu inalta calificare care reusesc sa prelungeasca viata bunicilor nostri si sa ii scuteasca de dezamagiri.

Cand nu mai esti in putere sau si mai rau devii dependent de vointa altora, dezamagirile venite din partea celor la care ai tinut si pentru care ai fi dat tot ce ai, iti scurteaza viata.

Batrana nu s-a suparat atat de tare, cand un strain i-a aplicat tratamentul inuman, cum s-a suparat cand fiica ei la care a tinut atat a bruscat-o.

La un camin de batran nu s-ar fi intamplat niciodata acest lucru, fiindca personalul este politicos, rabdator, bine pregatit si cu experienta. Fiecare bunic, independent sau dependent de personal este tratat cu respect.

Batranii care doresc sa fie adusi aici descopera urmatoarele aspecte pozitive:

  1. Exista personal medical care asigura asistenta medicala permanenta tuturor. Cand un bunic se simte rau, fie este dus la cabinetul medical, fie vine medicul in camera si se ocupa de el, pana il pune pe picioare.
  2. Intreg caminul de batrani este monitorizat. Camere de supraveghere sunt montate peste tot, iar personalul este foarte atent cu batranii.
  3. Conditiile din statiune sunt ca la un hotel de sapte stele. In primul rand, fiecare nou-venit primeste un pat spatios si o saltea noua, intr-o camera curata, luminoasa si calda.

Lenjeriile sunt fine, schimbate frecvent, curatenia din camere exemplara. Batranii nu au nimic de facut pentru intretinerea casei, cum ar avea daca s-ar afla acasa, ci au tot timpul la dispozitie sa se distreze. Ei au o biblioteca la dispozitie, o piscina, curtea caminului plina de bancute si de flori si salile de socializare.

In sala de sport, prevazuta cu aparate isi pot fortifica organismul. Lasati singuri la casele lor, multi batrani au murit cu zile, nefiind supravegheati. Mama unei colege de serviciu a alunecat pe scarile de afara si a stat toata noaptea in frig, fiindca nu a putut sa se tarasca pana la telefon, sa ceara ajutor. Au fost oameni in varsta acoperiti de zapada, fiindca au alunecat, cand s-au dus sa aduca lemne sau apa in casa (in lumea satului sunt inca locuinte fara apa curenta si grup sanitar in casa).

Toti acesti batrani ar fi trait  cu 3-4 ani mai mult, daca erau adusi la azil si ingrijiti cum se cuvine. Fiecare secunda de viata conteaza si pretul ei se vede in lupta cu care medicii incearca sa readuca la viata un om care a avut un accident sau se lupta cu o boala cumplita. Stiu oameni care au suportat cu stoicism mai multe reprize de chimioterapie, fiindca au avut nesansa ca in momentul in care au crezut ca au invins cancerul, el sa apara mai furios in alta parte a organismului.  Le datoram parintilor si bunicilor nostri prelungirea vietii. Nu conteaza cat de mult costa un loc la un camin de batrani de lux! Trebuie sa ne facem datoria fata de ei!

  1. Hrana este asigurata. Bunicile noastre nu trebuie sa stea inconvoiate pe langa aragaz, sa le doara picioarele de drumul la piata si mainile la intoarcere din cauza plaselor grele.

De trei ori pe zi primesc mancare gatita toti batranii de la azil, mese care sunt completate de doua gustari. Portiile sunt generoase, alimentele bine alese si proaspete, bucataria straluceste de curatenie. Personalul care se ocupa de batrani la Senior-center este monitorizat zilnic sa nu fie infectat cu Covid 19, iar vizitatorilor straini din afara li se ia temperatura la intrare, iar daca prezinta simptome specifice bolii generate de Covid nu sunt lasati sa intre. Bolile contagioase sunt tinute departe de caminele de batrani prin masuri stricte si prin curatenia care domneste aici.

Sfatuiesc toti apartinatorii sa rezerve un loc pentru bunicii lor in aceste camine de lux si in acest mod sa aiba constiinta impacata ca au facut totul spre binele lor.

Nu trebuie sa faceti zeci de drumuri pana acolo, sa vedeti conditiile! Este suficiet sa intrati pe site, sa cititi informatiile si sa analizati atent pozele care sunt reale.

De asemenea, puteti sa cititi evaluarile online ale apartinatorilor, fiindca si ele sunt etaloane ale conditiilor din caminele de batrani care apartin de Senior-center.

Ma intorc la batrana de la incepututl acestui articol si sunt sigura ca daca o duceau la unul dintre aceste camine de batrani nu mai traia amaraciunea vietii si nu isi mai dorea moartea.