Tot ce trebuie sa stii despre simptome si cauze hernie de disc

Tot ce trebuie sa stii despre simptome si cauze hernie de disc

Cine nu a auzit discutii legate de hernii? Cand auzim vorbindu-se de hernie, probabil nu ne inchipuim ca acestea pot fi de mai multe tipuri, adica nu numai legate de coloana vertebrala. O hernie este orice miscare a unui organ sau a unei parti a unui organ in afara cavitatii care il contine in mod normal. Herniile poti fi ombilicale, inghinale, femurale, epigastrice si, desigur, lombare si cervicale. Cele mai frecvente sunt cele de la nivelul coloanei, adica cervicale si lombare. Aceasta mai este cunsocuta si ca hernie de disc. O hernie de disc este o crestere anormala a unei parti a discului intervertebral in afara locului sau obisnuit. Proeminenta unei parti a discului pune presiune asupra nervilor coloanei vertebrale, reprezentand diferite simptome si existand diferite cauze hernie disc. Aceasta anomalie afecteaza, in marea majoritate a cazurilor, discurile lombare. Astfel, una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate impreuna cu sciatica este un disc herniat.

Sa facem putina anatomie pentru a intelege mai bine ce este o astfel de hernie.

Coloana vertebrala este formata din 24 de oase, numite vertebre, care se potrivesc intre ele. Prin conectarea intre ele, ele creeaza un “canal” in mijloc care contine si protejeaza maduva spinarii. Exista diferite regiuni ale coloanei vertebrale, de sus in jos. Astfel avem regiunile: cervicale, vertebre toracice si lombare. Regiunea lombara este formata din 5 vertebre distincte numite L1 pana la L5. Prin urmare, coloana lombara contine 4 discuri intervertebrale care pot fi afectate de hernia de disc. Discurile intervertebrale sunt adapostite intre vertebre. Ele actioneaza ca amortizoare impotriva tuturor tensiunilor exercitate pe spate, cum ar fi mersul sau transportul unei grautati. Acestea impiedica contactul dintre cele doua suprafete osoase ale vertebrelor vecine. Discurile sunt structuri plate, rotunjite, de aproximativ 6 mm grosime. Acestea sunt alcatuite din doua parti:

Inelul fibros: aceasta este marginea dura si flexibila a discului. Rolul sau principal este de a proteja nucleul central.

Nucleul pulpos: Aceasta este partea centrala moale a discului. Acest nucleu, care poate fi descris ca fiind gelatinos si functioneaza ca un burete. Este plin de apa, permitand discului sa isi indeplineasca rolul de amortizor. In functie de compresiile si degajarile suferite de spate, nucleul se goleste si se umple cu apa.

Functionarea discurilor explica faptul ca suntem in medie cu 2 cm mai inalti dimineata decat seara. Acest lucru este inteles de faptul ca dimineata nucleul este la dimensiunea maxima, deoarece a reusit sa se incarce cu apa pe timpul noptii.

Ce este, pe larg, o hernie de disc?

Discul intervertebral este o parte fragila a coloanei. In timp, acest disc devine mai putin flexibil, se deshidrateaza si se fisureaza. Un disc incepe sa se hernieze atunci cand nucleul impinge inapoi inelul care a fost rupt sau a suferit un soc. Aceasta presiune poate declansa dureri de spate. In cele din urma, cand inelul fibros este foarte deteriorat, nucleul poate trece prin el si astfel poate iesi din cavitatea sa normala. Iesirea materialului gelatinos din nucleul pulpos provoaca inflamatie, precum si compresie. Acest fenomen este cauza principala a aparitiei si intensificarii durerilor de spate, a amortelii si chiar a paraliziei picioarelor.

Factori de risc si cauzele herniei de disc

Varsta

Cu cat imbatranim, cu atat avem mai multe sanse sa experimentam o hernie de disc. Acest lucru este cauzat de faptul ca discurile isi pierd puterea, devin mai putin hidratate si, prin urmare, mai fragile. In plus, cu cat imbatranim, cu atat avem mai multe sanse sa experimentam microtraumatisme de la diferite sporturi (schi, gimnastica, alergare etc.) care pot slabi discurile intervertebrale. Barbatii sunt mai afectati decat femeile, in special grupa de varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani.

Obezitatea

Cu cat o persoana este mai supraponderala, cu atat este plasata  mai multa tensiune pe spate. Toate fortele exercitate asupra coloanei vertebrale devin mai mari, accelerand imbatranirea coloanei vertebrale.

Eforturi neadecvate

Este una dintre cauzele majore ale herniei de disc, in special la locul de munca. Cazul tipic este atunci cand o persoana incearca sa ridice un obiect  greu plasat pe sol cu ​​spatele inclinat inainte. Aceasta postura creste presiunea asupra coloanei. Cu cat este mai indepartata sarcina de la cel care o poarta, cu atat creste mai mult tensiunea pe spate. Prin urmare, este esential sa transporti incarcaturile cu spatele drept si folosind picioarele pentru a ridica sarcina si nu spatele. Si, desigur, sa nu ridici mai mult decat poti. Nu trebuie sa demonstrezi nimic, nimanui!

Simptomele herniei

Durerea in zona lombra

Durerea lombara este un termen pentru durerea vertebrelor lombare, a spatelui inferior. Acesta este cel mai frecvent simptom initial al unei hernii de disc. Dureaza cateva zile si creste odata cu agravarea problemei. Alte simptome sunt adesea observate in urma durerii lombare care va depinde de nervul afectat.

Durerea radiculara

Acestea sunt durerile rezultate din compresia unui nerv conectat la maduva spinarii. La fiecare nivel al coloanei sau la fiecare disc intervertebral, o pereche de nervi lasa maduva prin acest spatiu intervertebral pentru a inerva o alta parte a corpului. In functie de discul afectat de hernia de disc, vor fi afectati diferiti nervi, generand dureri si senzatii diferite.

Sciatica

Nervul sciatic este cel mai mare si mai lung dintre nervii senzorial-motori din corpul uman. Acesta transmite atat informatii motorii, cat si senzoriale, deci are un rol major in functionarea picioarelor. Este compus din 5 radacini de nervi care ies din maduva spinarii la nivelul vertebrelor L4-L5 si vertebrelor sacrale S1-S3. Acestea se unesc pentru a forma nervul sciatic in zona inghinala. O hernie de disc este principala cauza a sciaticii „adevarate”, care este cauzata de comprimarea radacinilor nervilor L5 si S1 de catre discul intervertebral care iese din compartimentul sau. Sciatica are ca rezultat durerea care radiaza spre fese, in spatele piciorului, in lateral si in spatele gambei.