Scapă de griji cu o asigurare obligatorie auto ieftină


Dacă dețineți o mașină și sunteți în căutarea unei asigurări de răspundere civilă auto (RCA) ieftină, trebuie să luați în calcul câteva informații necesare pentru ca achiziția acesteia să fie în folosul dumneavoastră. În primul rând, impunerea plății RCA pentru toți șoferii a venit ca o măsură necesară având în vedere atât numărul de mașini în creștere de pe teritoriul României, cât și numărul de accidente grave și ușoare care se petrec de-a lungul unui an. În 2019, au avut loc peste 8.000 de accidente grave și 22.504 de accidente ușoare. Astfel încât, din punct de vedere statistic, având în vedere incidența accidentelor ușoare, pentru fiecare crește probabilitatea ca, la un moment dat, să aibă nevoie de o asigurare obligatorie auto și, implicit, de beneficiile acesteia.
Înainte de a plăti asigurarea RCA, impusă prin lege de statul român, mașina dumneavoastră trebuie să fie înmatriculată (ori în curs de înmatriculare), cu toate actele în regulă. Propria asigurare nu protejează mașina dumneavoastră (indiferent dacă ați fost sau nu vinovat de accident), ci oferă despăgubiri pentru mașina pe care, să presupunem, o avariați în urma unui accident ușor. Pentru daunele materiale limita despăgubirilor este reprezentată, pentru fiecare eveniment, de 1.220.000 Euro, iar pentru vătămări corporale și deces aceasta ajunge la 6.070.00 Euro. Urmărind condițiile pe care asigurarea dumneavoastră le acoperă, veți ști întotdeauna de unde este mai bine să o cumpărați, astfel încât să fiți în siguranță în situații nefericite. De exemplu, Prestige insurance – Broker de asigurări, în cazul RCA, oferă despăgubiri și atunci când cei păgubiți nu au domiciliu stabil pe teritoriul României. Dacă mașina care provoacă accidentul este condusă de altă persoană, nu de către cel asigurat, compania de asigurări suportă despăgubirile în baza RCA. Totodată, despăgubirile se acordă indiferent dacă mașina era în mers sau în staționare, dacă pagubele au fost produse de existența sau funcționarea instalațiilor felurite montate pe autovehicule, precum și pentru daunele cauzate de remorci sau atașe. În baza RCA, despăgubirile se acordă în baza sumelor pe care asiguratul este obligat să le plătească, fie pentru vătămări corporale și deces, fie pentru daunele materiale, prin avarierea sau distrugerea bunurilor.
În acest fel, plaja largă de despăgubiri pe care asigurarea obligatorie auto o acoperă are grijă de situația dumneavoastră financiară, în momentele în care, din cauza unei simple neatenții, puteți avaria un alt autoturism, în mișcare sau în staționare. Aglomerația din orașe, lipsa de vizibilitate de pe unele străzi, din cauza clădirilor ori a mașinilor parcate, micșorând spațiul străzilor, intersecțiile buclucașe sunt întotdeauna factori care conduc spre producerea unui număr impresionant de accidente ușoare, în urma cărora daunele materiale pot fi extrem de ridicate. Lovirea unei mașini noi și scumpe vă poate pune în imposibilitatea de a plăti daunele din buzunarul propriu, moment în care asigurarea RCA este nu doar binevenită, ci și salvatoare.
Alte câteva lucruri importante pe care trebuie să le știți privitor la asigurarea de răspundere civilă auto sunt: asigurarea funcționează și dacă șoferul care produce accidentul și, implicit, daunele, nu respectă legislația ori nu are permis, lipsa acestei asigurări impuse prin lege aduce cu sine o amendă usturătoare, situată între 1000 și 2000 de lei, cu reținerea certificatului și plăcuțelor de înmatriculare, iar dacă este vorba despre un accident ușor, daunele nu trebuie semnalate de către Poliție, putându-se rezolva problema printr-o constatare amiabilă, lucru care ușurează atât traiectoria unei astfel de întâmplări, dar îl scutește pe vinovat de a fi pus în situații stânjenitoare în fața poliției.
Dacă ținem cont de zicala ,,Paza bună trece primejdia rea”, accidentele ușoare ar trebui să fie ușor de evitat, numai că, adeseori, în trafic, din cauza unor factor independenți de noi, de modul preventiv de a conduce ori de atenția pe care o acordăm celorlalți, se ivesc situații complexe care pot să ne forțeze să facem diverse manevre care să aducă prejudicii unei alte mașini. Eu nu am crezut niciodată că voi avea nevoie de RCA. Și, totuși, pe drumul de întoarcere acasă, dinspre Brașov, în fața mașinii, dinspre pădure, cu o viteză fulminantă, mi-a apărut o căprioară. Având și viteză, n-am putut frâna, dar în încercarea de a evita animalul și de a nu-l ucide, am atins mașina unui alt șofer. Asigurarea RCA m-a ajutat să plătesc daunele pe care le-am cauzat celeilalte mașini, iar eu am fost împăcat cu faptul că impactul nu a fost prea dur, încât lucrurile să fie mai grave, iar căprioara a fost nevătămată.
Nu putem niciodată presupune ce se va întâmpla în trafic și situațiile complexe care pot apărea ne depășesc. Viteza de reacție a fiecăruia va conduce spre anumite acțiuni care pot fi salvatoare ori dimpotrivă. În astfel de momente, în care e vorba de doar câteva fracțiuni de secundă, ca să iei o decizie și, pe deasupra, să acționezi în consecință, menținându-ți calmul, echilibrul și vigilența, pentru a putea să minimalizezi răul, primează, bineînțeles, siguranța tuturor. În opinia mea, obligativitatea plătirii asigurării RCA este o măsură care ajută toți șoferii. Cumpărată din locul potrivit, acolo unde beneficiile acoperă cât mai multe situații în care ne putem trezi cu toții, ea reprezintă un ajutor nesperat, căci ne ajută să trecem mai departe peste probleme cu care ne putem confrunta. Este de nedorit, desigur, să fim implicați într-un accident, indiferent de amploarea lui, dar dacă trecem prin unul, asigurarea RCA ne poate scuti de niște cheltuieli care pot fi, la un moment dat, uriașe pentru buzunarul propriu!