Se pot fabrica rulmenti mai ecologici?

Se pot fabrica rulmenti mai ecologici?

In ultimele decenii, a existat o schimbare globala catre modele de afaceri mai ecologice. Numarul tot mai mare de dovezi stiintifice demonstreaza ca natiunile industrializate au un impact negativ asupra sanatatii viitoare a planetei noastre. Acest lucru a pus o presiune destul de mare asupra companiilor industriale pentru a gasi solutii mai curate pentru metodele lor de productie.

Pentru industria rulmentilor, nu trebuie sa fie un caz de „reinventare a rotii”, ci mai degraba de reproiectare a elementelor cruciale de care un rulment are nevoie pentru a functiona. Indiferent daca vorbim despre rulmenti cu bile sau alte tipuri de rulmenti este important de mentionat faptul ca acesti rulmenti pot fi produsi si in variante mai ecologice.

Lubrifianti pe baza de apa

Uleiul este cel mai comun tip de lubrifiant pentru rulmenti si, evident, cel mai daunator mediului. Desi exista intotdeauna un efort mare pentru a impiedica acesti lubrifianti pe baza de uleiuri minerale sa nu devina contaminanti de mediu, fabricarea, aplicarea si eliminarea acestor produse reprezinta inca o problema si cantitati mari ajung inevitabil in ecosistem.

Pentru a rezolva aceasta problema, producatorii lucreaza la producerea de rulmenti lubrifiati cu apa mai eficienti. Amestecarea lichidelor ionice, cum ar fi sarurile fluide, in apa, creeaza un strat protector generat galvanic pentru rulment, permitand arborelui sa alunece exact asa cum ar fi cu lubrifiantii traditionali cu ulei. Apa ionica este mult mai ecologica, reducand chiar si consumul de energie al operatiunii in comparatie cu omologii sai pe baza de ulei. De asemenea, previne coroziunea, in ciuda faptului ca este pe baza de apa!

O gama de rulmenti foarte ecologici este reprezentata de rulmenti Koyo. Compania a depus eforturi sustinute pentru a obtine rezultate fabuloase in acest domeniu, dovedind ca grija fata de mediu chiar este importanta.

Rulmenti magnetici

Un alt salt catre operatiuni mai ecologice a reprezentat dezvoltarea tehnologiei „fara frecare”. Masinile industriale creeaza o cantitate enorma de frecare care degaja o cantitate egala de caldura. Mai putina frecare termica are ca rezultat un mediu de operare mai rece, reducand cantitatea de energie necesara pentru reglarea temperaturilor.

Rulmentii magnetici sustin piesele in miscare fara contact fizic – practic levitand piesele! Aceasta inseamna putina sau deloc frecare, nicio uzura mecanica, nicio nevoie de lubrifiant si nicio viteza maxima! Avantajele sunt evidente, iar tehnologia avanseaza continuu pentru a pune la dispozitia tuturor aceste tipuri de solutii eficiente si prietenoase cu mediul.

Desi mai este un drum lung de parcurs, dezvoltarea si interesul pentru solutiile industriale „cleantech” sau ecologice sunt in crestere semnificativa. Te-ai gandit cum sa-ti faci afacerea mai prietenoasa cu mediul? Alege rulmenti care sunt prietenosi pentru ca acum ai de unde. Poate ca tie ti se pare un pas mic in acest sens si consideri ca nu este suficient sa faci tu o schimbare, dar, daca fiecare producator ar opera astfel de schimbari, rezultatele ar fi remarcabile la nivel global. Partea pozitiva este ca noii rulmenti nu au diferente de pret semnificative fata de cei clasici, deci nu implica un efort foarte mare pe care producatorii sa fie nevoiti sa il suporte.